Mahallede çömlek yapımı ile geçinen 60 aile var. Çamur karma ve pişirme aşamalarında kadın işgücü yoğun olarak kullanılıyor. Ekilebilir arazinin sınırlı olması, hayvancılığın zorlaşması nedeniyle köyde yaşayanlar atadan kalma çömlekçilik işine sıkı, sıkı sarılmışlar.
Çömlek yapımına uygun toprak sadece Sorkun’dan çıkıyor civar mahallerde yok. Bu nedenle mahalleliler toprak kaynaklarını iyi koruyor. Zahmetli bir iş ama mahallenin tek geçim kaynağı çömlekçilik. Çömlek geleneksel yöntemlerle çam odunu ateşinde açık havada pişiriliyor. Geçmiş yıllarda etraftaki çam ormanları tahrip edilmişse de artık kaçak kesim bitmiş. Odun orman idaresinden satın alınıyor.
Yapılan çömlekler doğu illeri hariç her yere gönderiliyor. Denizli, Uşak illerini kendilerine rakip görüyorlar ama yinede en kaliteli çömleğin Sorkun’da yapıldığını söylüyorlar.
Çömlek yapımında ailecek çalışılıyor ve ortalama bir ailenin yıllık geliri 50Bin TL cıvarında olduğu tahmin ediliyor. Sorkun Mahallesi sakinleri bir marka olamadıkları için ürünlerinin gerçek değerinden satılmadığını söylüyorlar.
2Eylül
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!