Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında, tüm raylı sistem araçlarında yüzde 80 yerlilik düzeyine ulaşılması hedefleniyor. Saatte 225 kilometre hıza uygun Milli Hızlı Tren Projesi prototipinin 2023'te tamamlanarak, imalatına başlanması planlanıyor. Bu bağlamda Anadolu Üniversitesi tarafından Alpu ilçesinde yapımına başlanılan Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi tamamlanacak. Bu merkez dünya ölçeğinde hizmet verecek.
2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda belirtildiğine göre enle küresel ölçekte raylı sistem araçlarına yapılan yatırımlar hızla artıyor. Programda, Türkiye'de de demir yolu ve kent içi ulaşım sektörlerinde yoğunlaşan kamu yatırımlarına dikkat çekilerek, tamamlanan projelerde kullanılan araçların yurtdışı merkezli firmalardan sağlanmasına vurgu yapıldı. Yalnızca metro ve tramvay araçları dikkate alındığında, son 30 yılda, 12 firmadan 26 farklı araç tipinde 2 bin 866 aracın ithalatı yapıldı.
KAYNAKLAR ÜLKE İÇİNDE KALACAK
Programda, Türkiye’deki kaynakların yurtdışına çıkışının önüne geçilmesi, Türkiye’de yerli raylı sistem aracı sanayisinin gelişimi ve sonraki aşamada Türkiye’de üretilen bu araçların yurtdışına satışı ile ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflendiği kaydedildi. TÜRASAŞ tarafından geliştirilen milli elektrikli lokomotifin tasarım ve üretim çalışmaları devam ediyor. TÜRASAŞ bünyesinde yabancı firma lisansıyla elektrikli ve dizel lokomotif üretilirken, söz konusu projelerden elde edilen tecrübenin milli elektrikli lokomotif üretiminde kullanılması planlanıyor.
TEST MERKEZİ TAMAMLANACAK
Türkiye'de üretilen yerli raylı sistem araçlarının kalite ve güvenilirlik düzeyinin sürekliliğinin sağlanabilmesini sağlamak için Alpu ilçesindeki Anadolu Üniversitesi tarafından yapımına başlanılan Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi tamamlanacak. Merkez TÜRASAŞ'ın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bitirilecek. 2Eylül
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!