ANA SAYFA > Gündem > KURBAN BAYRAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

KURBAN BAYRAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
KURBAN BAYRAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban bayramına sayılı günler kala Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine Sever, vatandaşların kurban öncesi ve sonrasında dikkat etmesi gerektiği konular ile ilgili önemli noktaları ele aldı

Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hayvan varlığının devamı açısından da erkek hayvanların tercih edilmesi önem arz etmektedir diye söyleyen Sever, “Kurban edilecek hayvan deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekmektedir. Bunun yanında koyun besili ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilir” dedi.

ATIKLAR GÖMÜLMELİ
Kesilen hayvanların atıkları ile ilgili de konuşan Sever, “Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğer ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkarmayacağı derinlikte çukura gömülerek bertaraf edilmelidir. İnsan ve hayvan sağlığının korunması, antimikrobiyal direnç gelişimin önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması için profilaktik amaçlı antibiyotik kullanılmaması konusunda serbest veteriner hekimler bilgilendirilmiştir. Antibiyotik kullanımının endike olduğu durumlarda, Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce kurbanlık hayvan sevk başlangıç tarihleri ile ilaç kalıntı arınma sürelerine dikkat edilecektir” dedi.

5-6 SAAT DİNLENDİRİLMELİ
Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Sever, “ (+14)-(+20)°C’de 5-6 saat dinlendirilmeli ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Kaymalık, kızartma ve haşlamalık etler ayrılmalıdır. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4°C de soğutulmalıdır. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısı yeterince düşmez ve et sıcak kalır; birkaç gün sonra kaba etler içlerinden bozulmaya başlar. Bu şekilde yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Olgunlaşmamış etler zor işlenir, iyi pişmez, sert ve lezzeti azdır. Olgunlaşmış etler daha kolay işlenir, kolay pişer, gevrek ve lezzetlidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18°C de 6 ay saklanabilir” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber ÇAK ÇAK YAPARAK BAŞARIYI KUTLADILAR
Sonraki Haber AK KADINLARDAN BAŞKAN ÇAM’A ZİYARET

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Haber Arşivi

Çok Okunanlar

ALİHAN VE ESRA’NIN MUTLU GÜNÜ

1

TARTIŞMA SOSYAL MEDYAYA KAYDI

2

BU ŞARTLARDA TRANSFERİ AÇMAMIZ ÇOK ZOR

3