ANA SAYFA > Gündem > PROF. DR. GÖRENEK: “HER HASTANIN HASTALIĞI KENDİSİNEDİR”

PROF. DR. GÖRENEK: “HER HASTANIN HASTALIĞI KENDİSİNEDİR”

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
PROF. DR. GÖRENEK: “HER HASTANIN HASTALIĞI KENDİSİNEDİR”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp hastalığı ifadesinin çok geniş kapsamlı olduğunun altını çizerek, “Koroner kalp hastalıkları, kalp krizleri, kapak hastalıkları, doğumsal rahatsızlıklar, kalp çarpıntıları, kalp yetersizlikleri hepsi kalp hastalıkları olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla her hastanın hastalığı kendisinedir” dedi.

Can Hacıoğlu - Prof. Dr. Görenek şunları söyledi: “ Bazı kalp hastalıklarında oruç tutmak doğru değildir. Çünkü vücudumuzun su dengesi ve metabolizması bozulmakta, pıhtılaşmaya meyil olmakta, düzenli beslenme alışkanlığımız kaybolabilmektedir. Bu nedenle, örneğin kalp krizi geçirmiş, ciddi kalp yetersizliği olan, tansiyonu kontrol altında olmayan hastalara oruç tutmalarını önermiyoruz. Bunun yanı sıra bazı hastaların kalp rahatsızlıkları ciddi boyutta olmayabilir, bu tür hastalara 'oruç tutman uygun değildir' demek de doğru bir yaklaşım tarzı değildir. Şunu da unutmamak gerekir. Bizim hekim olarak görevimiz, hastalarımıza en doğru bilgiyi sunmak, karşılaşabileceği riskleri anlatmaktır. Bunları hastamıza ifade ettikten sonra tabi ki oruç tutup tutmama kararını verecek olan kişinin kendisidir. Ancak bizim genel olarak tavsiyemiz ciddi kalp hastalığı olan hastalarımızın oruç tutmamaları yönündedir” diye konuştu.

İFTARDA YEMEK SEÇİMİ ÖNEMLİDİR
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, iftarda bazen fazla yemek yenildiğini belirterek, şunları söyledi: “Ramazan ayında bazen iftarda fazla yemek yiyoruz ve genellikle de karbonhidratlara, tatlılara, kırmızı ete yöneliyoruz. Hâlbuki bunun böyle olmaması gerekir. Nasıl ki ramazan dışında sağlıklı beslenme dediğimiz zaman dengeli beslenmeyi anlıyor, sebze, kırmızı et, beyaz et, balık, hamur işleri ve meyve arasında bir denge kuruyor ve kolluyorsak bunu aynen ramazan ayında da devam ettirmeliyiz. Ramazan ayında yediklerimiz hiç bir zaman ramazandan önce yediklerimizden fazla olmamalıdır. Ayrıca, şunu biliyoruz ki akşam belli bir saatten sonra yenilen yiyeceklerin yakılması daha zor olmaktadır. Hâlbuki gündüz beslendiğimiz zaman günlük aktivitelerimiz, koşuşturmalarımız sırasında daha fazla kalori harcıyoruz. Bu bakımdan iftarda ve sahurda yemeklere fazla yüklenmemek, daha az kalorili yiyecekler tüketmemiz gereklidir.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber “DOĞRU, ŞEFFAF VE GENİŞ KATILIMLI BİR MUTABAKATLA YAPILMALI”
Sonraki Haber PROF. DR. ŞAFAK ERTAN ÇOMAKLI İSTİFA NEDENİNİ AÇIKLADI

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Çok Okunanlar

OFOEDU PAYLAŞILAMIYOR

3