İlk incelemede ölümlere ilişkin sorumluluğun sadece iki sağlık personeline çıkarılmasına yapılan itirazlar üzerine, Eskişehir Valiliğince yapılan son incelemede ‘Dönemin Huzurevi Müdürü ile dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürünün soruşturulmasına izin verilmesi’ kararı çıktı. Salgının başlaması üzerine, kronik rahatsızlığı nedeniyle izin istemesine rağmen Huzurevinde çalışmaya devam ettirilen ve salgına yakalanarak hayatını kaybeden idari personel Sadık Kaya’nın kızı Merve Kaya Erdoğan, “Aylardır harcadığımız çabalar sonrasında babamın kronik rahatsızlığı olmasına rağmen zorla çalıştırılmasında ve covid 19 nedeniyle ölümünde sorumluluğu bulunan yöneticiler nihayet yargılanacak. Babamı geri getiremeyiz ama tek dileğimiz gerçek sorumluların ortaya çıkarılarak, adaletin yerini bulmasıdır” dedi. Huzurevinde yaşanan ölümlere ilişkin idari ve adli süreçleri Eskişehir’de ve TBMM’de takip eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, “Eskişehir’de ve Türkiye genelinde başka hiçbir kurumda bir anda bu kadar çok ölümlü vaka yaşanmadı. Bu skandalın üstünün idare tarafından örtülmesi girişimlerini engellemek için çok çaba harcadık. Yeni Eskişehir Valisi de bir inceleme daha başlattı. Ve yöneticilerin de soruşturulmasının önü açıldı. Artık söz yargının. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet’in savcı ve hakimleri de huzurevlerine emanet edilen yaşlılarımızın ve kurum çalışanlarının ölümüne neden olan vahim ihmallerde kimlerin sorumlu olduğunu ortaya çıkaracak ve gerekirse cezalandıracaktır. Yargının Eskişehir huzurevindeki ihmallerle ilgili vereceği kararlar bundan sonra benzer ihmalleri ve ölümleri önleyici olacağı için büyük öneme sahip” dedi.
HASTANEYE GÖNDERİLMEDİLER
Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Huzurevi’ne Nisan ayı başında salgının bulaşması sonrasında 47 yaşlı ve 28 personel olmak üzere toplam 75 kişi bir hafta içinde covid19 hastalığına yakalanmış, yaklaşık 20 yaşlı ile bir huzurevi personeli hayatını kaybetmişti. Yaşlılardan 9’unun ölüm nedeninin covid olduğu açıklanmıştı. Huzurevindeki ölümlere ilişkin yürütülen idari soruşturmada, yaşlılar ve kurum personelinin semptom göstermelerine rağmen hastaneye gönderilmek yerine ağır kesici verilerek kurumda bırakılmaları neticesinde salgının huzurevine yayıldığı ortaya çıkmıştı. Salgında ölen idari personel Sadık Kaya’nın ise kronik rahatsızlığı olmasına ve izin istemesine rağmen yöneticiler tarafından çalışmaya zorlandığı ortaya çıkmıştı. İl Müdürlüğü ile Bakanlık tarafından yapılan ön incelemede ihmallerin sorumluluğu sadece kurumdaki sağlık çalışanları N. E. ve A. M. Ç.’ye çıkarılarak haklarında soruşturma izni verilmişti.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile huzurevi personeli Sadık Kaya’nın kızı Merve Kaya Erdoğan’ın, ölümlerde ihmali bulunan yöneticilerin de soruşturularak yargılanması yönünde yaptığı çağrılar sonuç verdi. Eskişehir Valiliği başvuru üzerine yaptırdığı son incelemede dönemin Süleyman Çakır Huzurevi Müdürü M.T. ile dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü A.S.’nin de yargılanabilmesi için soruşturma izni verdi.
“BABAMI BİLE BİLE ÖLÜME GÖNDERDİLER”
Kronik rahatsızlığı olmasına rağmen salgında huzurevinde çalıştırılmaya zorlanan ve covid19 nedeniyle yaşamını yitiren huzurevi personeli Sadık Kaya’nın kızı Merve Kaya Erdoğan, “Babam kronik rahatsızlığı olmasına ve izin istemesine rağmen o ortamda çalışmaya zorlandı. Bile bile ölüme gönderildi. Babamı artık geri getiremeyiz. Ama hem babam hem de huzurevindeki yaşlıların ölümündeki ihmallerin gerçek sorumlularının ortaya çıkarılarak, adaletin yerini bulması tek dileğimiz” dedi.
2Eylül
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!