Eskişehir
22 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2507.9
  • BIST
    10895.25
  • BTC
    70224.4$

Eskişehir'de vatandaş: 1 Mayıs mücadeledir, mücadeleye devamdır!


SÖZ SİZDE programımızın bu haftaki konusu1 Mayıs İşçi Bayramı oldu. Vatandaşlara 1 Mayıs ile ilgili neler düşündüğünü sorduk. Vatandaşlar 1 Mayıs’ı bir mücadele günü olarak gördüklerini söyledi.

Sercan Özer Yaş:40

1 Mayıs deyince aklımıza sömürülen halkımızın, ezilen emekçilerimizin senede bir gün kutlamış oldukları bir gün geliyor. Kölelik sistemi, ezilen büyüklerimiz geliyor. Aslında sıradan vatandaşlar geliyor. Fakir olup başkalarını zengin eden vatandaşlar geliyor. Hakkımız yeniyor ama başkalarının cebi doluyor. 

Mehmet Aktaş Yaş:65

1 Mayıs İşçi Bayramı. Her zaman kutlanmalı. İşçilerin en doğal hakkı. Nasıl ki çocuk bayramı ve diğer bayramlar kutlanıyorsa işçinin de bayramının kutlanması gerekiyor. Hem de Taksim Meydanı’nda kutlanmalı. Çünkü Taksim’in sembolik bir anlamı var. Sonuçta hepimiz emekçiyiz. Emeğe saygı istiyoruz.

Tamer Öztürk Yaş:19             

1 Mayıs aslında bizim için özel bir gün, sevdiğimiz bir gün. Ama biz çalışma şartlarımızdan dolayı biz esnaflar olarak izin kullanamıyoruz. Bundan muzdaripiz aslında izin kullanabilsek daha güzel olur. Mecburen çalışıyoruz, 1 Mayıs olduğu halde izin kullanamıyoruz.

Hüseyin Keskin Yaş:56

1 Mayıs bana göre kamunun bayramı. Aslında çok da bizi ilgilendirmiyor. 1 Mayıs esnaf için çok fark eden bir şey değil. Esnaf 1 Mayıs da olsa 23 Nisan da olsa bayramlarda çalışıyor. Ekmek kazanmak zor. O yüzden bizim için 1 Mayıs farklı bir gün değil, aynı gün devam ediyor. Biz çalışıyoruz.

Barış Arkan Yaş:18

Yaşım fazla büyük değil ama 1 Mayıs artık bizim için de bir şeyler ifade ediyor. Çünkü genç yaşta okulu bırakıp çalışan arkadaşlarım çok ben de dâhilim buna. Genç işçi istemiyoruz, daha fazla okumalarını istiyoruz ama maalesef ülke şartları bunu gerektiriyor artık. 1 Mayıs İşçi Bayramı’mız kutlu olsun.

Battal Ertek Yaş:58            

1 Mayıs tarihi önceden çok şey ifade ediyordu, şimdi etmiyor. Çünkü kapitalist bir toplum oldu. İşçi sınıfı, sendika sınıfı bitti. 1980’den önce 7 Buçuk Milyon işçi vardı çalışan. Bunun çoğu sendikalıydı. Şimdi 12 Milyon memur, 750 Bin işçi var. Bunun az bir kısmı sendikalı. 1 Mayıs diye bir şey kalmadı.

Kemal Can Avcı Yaş:18

1 Mayıs İşçi Bayramı. Fakat işçi bayramında bile işçiler çalışıyorsa bence bu işte bir sorun vardır. Yani pek eleştirmek istemiyorum. Çünkü sonumun ne olacağını bilemiyorum. Fakat işçiler en azından bayramlarında çalışmasınlar. 1 Mayıs’ı özel sektörde çalışanlar ne yazık ki kutlayamıyor.

Mesut Dalkıranoğlu Yaş:73

1 Mayıs işçinin mücadele günüdür. İlk kutlama İngiltere’de olmuştur. İşçiler kölelikten kurtulmak için mücadele etmiştir. 1 Mayıs patronlara karşı bir savaş, emperyalizme karşı bir mücadeledir. İşçinin kapitalizme, emperyalizme karşı mücadelesidir. 1 Mayıs mücadeledir, mücadeleye devamdır.

Tuğba AKTAY

 

 

Kaynak: Tuğba Aktay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!