Odunpazarı Ziraat Oda Başkanı Naci Erdemli,Alpu Ziraat Oda Başkanı Murat Tepe,Çifteler Başkanı Necat Yatır ve Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Semih Onar ile bir araya gelen Jale Nur Süllü, “pancarda üreticiye kesilen kota cezaları ve yüksek maliyet karşısında açıklanan avans bedelleri pancar üretimini durma noktasına getirecek; seneye şeker kıtlığı yaşanacak” dedi.
Kuraklığın vurduğu illerin başında gelen Eskişehir’de küresel iklim krizine bağlı olarak yaşanan kuraklığın tarımsal ürünlerde ciddi rekolte kaybına sebep olduğunu söyleyen Süllü, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Eskişehir’de kuraklık tespiti yaparken rekolte kaybı yaşayan pancar üreticisine taahhüt ettiği kotalara ulaşamadığı için ceza kesmesi, kabul edilemez.” dedi. Jale Nur Süllü, bu yılki kuraklık ve artan enflasyon karşısında zor durumda olan üreticiye kesilen cezaların iptal edilmesi gerektiğini, bu konunun takipçisi olacağını açıkladı.
Dr. Jale Nur Süllü, 2021 yılında üreticinin ton başına 420 TL’den sattığı şeker pancarının daha parasının tamamını tahsil etmeden 450 TL’ye küspe aldığına dikkat çekti. “Geçtiğimiz gün Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjde gibi açıklanan 2022 şeker pancarı alım fiyatıton başına 800TL. 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile ton başına 875TL’ya geliyor.” diyen Süllü,“Ziraat Odası Başkanlarımızın yaptığı hesaba göre, 1 ton şeker pancarı maliyeti 1,073TL.Alım fiyatına geçen yıla göre %90.5zam geldi diyerek çiftçinin aklıyla alay eden Erdoğan, gübreye gelen % 600, elektriğe gelen %128, mazota gelen % 96 zammı görmezden geliyor. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında, ÜRE gübresinin 93 TL olan fiyatı, 650 lira civarında, traktörün 110 litrelik mazot deposu, 735 liraya doluyordu. Şimdi 1.523 liraya doluyor. Kuraklık nedeniyle sulamada elektriğe yüklenen çiftçimiz, elektik faturalarını ödeyemez hale geldi.”hatırlatmasında bulundu. Pancar avans fiyatının enflasyon ve maliyet hesabına göre güncellenmesi gerektiğini belirten Süllü, aksi takdirde üreticilerin pancar ekmemesi nedeniyle Eskişehir Şeker Fabrikası’nın önümüzdeki kampanya döneminde pancar temininde sıkıntı yaşayacağına dikkat çekti.
Hekim Ali BABACAN
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!