Tombaugh Regio olarak adlandırılan bu bölge, Plüton'un sadece çorak bir alan olmadığını gösteriyor. Nature Astronomy dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, kalbin oluşumu, Plüton'un yüzeyine 640 kilometre genişliğinde ve %15'i kaya olan bir cismi çarpmasıyla gerçekleşti.
Bu çarpma sonucunda, çarpan cismin çekirdek kısmı muhtemelen hala kalp şeklini oluşturan buz tabakalarının altında bulunuyor. Oluşan şekil, tipik bir çarpma krateri yerine buzlu bir gözyaşı damlasını andırıyor.
Araştırmacılar, Plüton'un yüzeyindeki etkileri ve bu oluşumu simüle etmek için bilgisayar modellerini kullandılar. Kalp şeklindeki bölgenin açık rengini nitrojen buzundan aldığı bilimsel olarak belirtiliyor.
Araştırmanın yazarlarından Erik Asphaug, Güneş sistemindeki buzlu cisimler arasındaki etkileşimlerin, Güneş'e daha yakın olan cisimlerden farklı olduğunu belirtiyor. Eğer Plüton'un bir yer altı okyanusu olsaydı, kalp şeklindeki bölgenin dönme hareketi nedeniyle kutuplara doğru kayacağı teorisi geçersizleşiyor, zira bölgenin ekvatordan yakın bir konumda olması bunu doğruluyor.
Bu araştırma, Plüton'un yüzeyindeki gizemli şekillerin oluşumuna dair daha derin bir anlayış sağlarken, Güneş sisteminin sınırlarında gerçekleşen bu olayların nasıl evrildiğini anlamamıza yardımcı oluyor.