Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in bütçe sunumunun büyük bölümünün enerji üretimine ve madenlerin çıkarılmasına dönük olduğunu vurgulayan Süllü ve Çakırözer, enerji verimliliği ve sürdürülebilir çevre kavramının sadece 1 sayfa ile geçiştirildiği yönündeki eleştirilerini dile getirdiler.
Çakırözer, çevrecilik ilkelerine Eskişehir’de uyulmadığını belirterek ,şunları söyledi:”. Eskişehir'de 70 bin hektarlık alanda maden arama ve işletme ruhsatı için açılan ihalelerdeki alanların neredeyse tamamının, Bakanın, ‘Çevre ve insan sağlığına zarar veriyorsa yapmayız.’ dediği bölgelerde olduğunu gözlemliyoruz. Sivil toplum örgütlerimizin, belediyelerimizin yaptığı çalışmalarda bu alanların, mera, orman, tarım arazisi, köy kahvesi, fidanlık, su havzası, mezarlık içinde olduğu ortaya çıktı. Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz bu ihalelerin iptali için, hukuki süreç başlatmış durumda Tarım alanlarının, meraların, köy kahvesinin, mezarlığın bulunduğu arazilerin ihaleye açılmasından haberdar mısınız?”
YAŞAM ALANLARININ DİBİNE SİYANÜR HAVUZU YAPILIYOR
Çakırözer, Sivrihisar Kaymaz’da Koza Altın İşletmeleri’nin ikinci siyanürlü atık havuzu çalışmalarını da gündeme getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Devletin kendi şirketi sayılan Koza Altın, Kaymaz'da mahallenin dibine denilecek yere, devasa bir siyanürlü atık barajı inşa etmekte. Kaymazlılar ile Eskişehirliler, siyanür havuzuna karşı birlikte karşı çıktık ama dinlenmedi. Yine, Büyükşehir Belediyemiz ve sivil toplum örgütlerimiz bu konuda hukuk yoluna gittiler. Bu siyanürlü havuz, Kaymaz'ın merasını yok ediyor, uçan kuşunu, toprağını, havasını zehirliyor; ama, bütün uyarılarımıza rağmen ‘Gelin bundan vazgeçin, vazgeçemiyorsanız yerini değiştirelim; daha çorak bir yere alalım.’ şeklindeki taleplerimize maalesef hiçbir şekilde duyarlılık gösterilmemektedir. Ne olursa olsun Eskişehirliler, verimli toprakları, temiz havası, suyu, doğası için mücadelesini sürdürecek.”
2Eylül
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!