ANA SAYFA > Söyleşi > HEM SPORCU HEM TATLICI

HEM SPORCU HEM TATLICI

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
HEM SPORCU HEM TATLICI

Erdal Duyar, Anadolu Üniversitesi Amerikan Futbol Takımı oyuncularından bir biyolog. Bir de tatlıcı dükkânı var. Sporcu olarak kesinlikle sağlıklı ve doğal beslenmeyi öneren Duyar, tatlıların Türk kültürünün bir parçası olduğu için yaşatılması...

Erdal Duyar, Anadolu Üniversitesi Amerikan Futbol Takımı oyuncularından bir biyolog. Bir de tatlıcı dükkânı var. Sporcu olarak kesinlikle sağlıklı ve doğal beslenmeyi öneren Duyar, tatlıların Türk kültürünün bir parçası olduğu için yaşatılması gerektiğini düşünüyor

Erdal Duyar, hem Anadolu Üniversitesi Amerikan Futbolu takımının en iyi oyuncularından biri, hem biyolog, hem de işletmeci. Yaşıtlarına göre aynı anda birçok işi başarıyla gerçekleştiriyor. Bunu da sporcu disiplinine bağlıyor. Kendisiyle yaşamı ve yaptıkları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Resim - 9658_1_l.jpgAmerikan Futbolu’nu zamandır oynuyorsunuz? Üniversiteye başladığınız zaman mı keşfettiniz yoksa Ankara’da yaşadığınız dönemde mi merak saldınız?
Daha önce bildiğim bir spor değildi. Üniversitede tanıştım. 2008 yılında Anadolu Üniversitesi Biyoloji Bölümüne girdim. 2010 yılında Amerikan Futboluna başladım. Şu an Amerikan Futbolunda sekizinci senem. Okuldan mezun oldum ama Amerikan Futboluna halen daha devam ediyorum. Tabii sporun getirdiği bir disiplin olarak beslenmeye ve sağlığa önem vermek durumundaydık. Hayatımda doğal beslenmeyle ilgili süreç de o şekilde başladı.

Neydi sizi Amerikan futboluna çeken şey?
Amerikan Futboluna birinci çeken şey takım ortamıydı. Bir arkadaşım vasıtasıyla takım ortamımı keşfetmem, görmem, hoşuma gitmesi, daha sonra öğrencilik hayatımda boş vakitlerimi sporla değerlendirebilmem ve benim için sosyal bir ortam oluşturdu.

Hem boş vakit diyorsunuz, hem spor diyorsunuz, hem de laboratuvar zor olmadı mı? Çünkü biyologsunuz ve kendinize ait bir laboratuarınız var.
Okul bittikten sonra laboratuvar oldu. Spor da akşam boş vakitlerimi değerlendirmeme vesile oldu. Biraz da kişinin hayatına spor girdikten sonra disiplin ve enerji sağladığı için daha farklı işlere zaman ayırabiliyorsunuz.

Peki, Amerikan Futbolunda bir hedefiniz var mı? Hoş neyi soracağımı da şaşırdım. Bir yandan Amerikan Futbolu, bir yandan laboratuvar, bir de burası?
Laboratuvar öncelikli olarak iş. O birinci sırada. Amerikan futboluna da takım ortamının sürekliliği, antrenman sürekliliği konusunda tetikleyici olduğundan yapabildiğim sürece devam etmek istiyorum. Sezonda iki lig oluyor. Senede yaklaşık 7 ile 8 deplasman maçımız oluyor. Toplamda senede yaklaşık 15 maç yapıyoruz.Resim - 9658_3_l.jpg

ANALİZ VE BİLİMSEL TARIM BİLİNCİ YOK

Laboratuvarınız hala faaliyette mi?
Evet, ama şu an kış olduğu için kapalı. İlkbahar ve sonbahar zamanı, sezon içinde laboratuvarımız aktif bir şekilde hizmet veriyor.

İnsanlar laboratuvara ne için başvuruyorlar?
Laboratuvarda tarım arazilerinin değerlendirilmesini yapıyoruz. Tarım arazilerinin kimyasal yapılarını belirleyip ona göre gübre tavsiyelerinde bulunuyoruz çiftçilere.

Çiftçilerde bu konuda bilinç var mı?
Çiftçilerin yüzde 20’lik bir kısmında bilinç oluşmuş. Yüzde 20’lik bir kesimi analiz ve bilimsel tarıma geçiş sürecinde başarılı ve ilgileri var. Onun dışında yüzde 80’lik bir kısmında bu bilinç yok. Halen daha geleneksel tarıma devam ediyorlar.
Resim - 9658_2_l.jpg

ŞEKERİ TAVSİYE ETMEM, GLİKOZ ŞURUBUNU HİÇ ETMEM
Burayı açalı ne kadar oldu peki?
Eskişehir’de burayı açalı 1,5 ay oldu. Sivas’ın Kangal ilçesinde merkezimiz. Eskişehir insanının yiyecek sektöründe bilinçli olması, biraz daha kaliteye önem vermesinden dolayı da burada şube açtık. Şubeler de öyle büyük ve kapsamlı şubeler değil, daha çok samimi, ufak, muhabbet edebileceğimiz şubeler. Eskişehir’de esnaflık kültürü halen devam etmekte. İnsanların imrendiği, önceden esnaflık şöyleydi dediği kültür halen devam etmekte. Biz de bu kültürün bir parçası olmaya çalışıyoruz.

Mekânda yöresel ürünler satılıyor ama küçük, sıcak ve modern bir mekân olarak gözüme çarptı. Tasarımı da bildiğim kadarıyla siz üstlenmişsiniz…
Aslında modern değil. Türk kültüründe olan ahşap ve beyaz renk ağırlıklı bir mekân yaptık. Tabii ki kültür zamanla gelişebilir, değişebilir. Biraz daha gelişmiş halini düşündüm. Mimarlık konusunda herhangi bir eğitimim yok. Sadece baba mesleği inşaatçılık olduğundan oradan gelme bir birikimim var. Biraz da Türk kültürüne önem verdiğim için beyaz renk ve ahşap ağırlıklı bir mekân tercih ettim.

Sporcu olduğunuz için soruyorum. Tatlı tavsiye ediyor musunuz?
Sporcu olarak şekerli ürünleri tavsiye etmiyorum. Yapay şekerli ürünleri, daha çok glikoz şuruplarını, endüstriyel şekerli ürünleri kesinlikle tavsiye etmiyorum. Fakat dediğim gibi baklava bir kültür. Bu bizim kültürümüz. Biz zararlarını minimuma indirmiş bir şekilde insanlara veriyoruz. İnsanlar evlerinde malzemelerini etraflarından alıp toplayıp yapsalar bizim kadar doğal ve kaliteli baklava yapamazlar. Çünkü biz çok araştırma yaptık. Bu araştırmalar sayesinde en iyi, en doğal, en kaliteli ürünleri bulduğumuzu düşünüyoruz ve bu doğrultuda ilerliyoruz.
Resim - 9658_4_l.jpg

BAKLAVASIZ OLUR MU
Spor dedik, laboratuvar dedik, tatlıcılık nereden çıktı?
Ticaret diyelim buna. Bir kere girince, laboratuvarda da istediğimizi bulamayınca ki çiftçimizin yüzde 20’si dediğim gibi bilinçli tarıma önem verdiği için istediğimizi bulamadık. Ama idealist bir yaklaşımdı. Ben biyoloğum. Laboratuvar, mesleğimle alakalı idealist bir oluşumdu. Ben onu sonuna kadar sürdürmeyi düşünüyorum. Tatlıcılık da dediğim gibi ticaret. Üç dört sene önce bana gıda sektörüne girip tatlıcılık yapar mısın diye sorsalar, kesinlikle hayır derdim. Ama bugün buradayız.

Az önce dediniz ya sporda sağlıklı beslenme önemli ama tatlılarda da şekerler var. Şeker illa ki kullanılıyor. Sporcu olarak sattığınız tatlıları insanlar niye yemeli?
Sağlıklı beslenmeye ve doğal beslenmeye önem verdiğim için hayatım boyunca şekerden ve daha zararlı basit yiyeceklerden her zaman uzak durdum. Yalnız Tuncer Baklava’nın farklı özellikleri var. Burayı açmayı düşündüğüm zamanlarda ben neden baklavacılık yapmalıyım diye sordum kendime. İnsanlarımız tatlı yiyor. Baklava kültürümüzde var. Korumamız gereken bir değer. Burasının ev baklavasına hitap ediyor, biraz daha doğal ürünler kullanıyor. Bunu bildiğim için de yapmaya karar verdim. Ürünlerimizde kesinlikle glikoz şurubu kullanmıyoruz. Diğer ürünler de en kaliteli ürünler. Anneannelerimizin babaannelerimizin yaptığı tatlıları satıyoruz. Bir ticarethaneden aşırı bir kazanç olayından doğmadık. Herkesin evindeki mutfağından çıktık. Evde anneannelerimiz babaannelerimiz ne yapıyorsa aynısını yapıyor ve onu insanlara sunuyoruz. Meşhur tatlımız da Sivas Hamaylısı. Sivas’a özgü bir tatlı.

Bir nevi geleneği sürdürmeyi mi amaçlıyorsunuz?
Evet, insanlar globalleşen dünyada çalışma durumları, çocuklarının eğitimleri, yaşam şartlarının zorlaşması, insanların biraz daha yalnızlaşmasından dolayı evde baklava yapma kültürü kalmadığı için bunu sürdürmek istiyoruz. Hatta disiplinli bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Ev baklavaları ve kaliteli ürün konusunda marka olmak istiyoruz. Çok güzel sağlam da adımlar atıyoruz.

Editör: admin admin
PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber BÜYÜK İSRAF YARIYA İNİYOR
Sonraki Haber KARŞIDAN KARŞIYA GEÇERKEN HAYATINI KAYBETTİ

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Haber Arşivi

Çok Okunanlar

OTOMOBİLLER KAFA KAFAYA ÇARPIŞTI

1

ÖZEÇOĞLU’DAN DESTEK

2

BUĞRA TAMAM SIRA ONLARDA

3
Reyna Premium