ANA SAYFA > Söyleşi > ÜRETİCİLERİMİZİ KORUYORUZ

ÜRETİCİLERİMİZİ KORUYORUZ

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
ÜRETİCİLERİMİZİ KORUYORUZ

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Serhat Aydın, “Üyelerimizi piyasa şartlarından korumak için değerlendirme çalışmalarımız var. Çeşitli bölgelerde üreticilerimizin sütlerini topluyor ve piyasada tampon oluşturuyoruz” dedi

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Serhat Aydın ile Birliğin yaptığı çalışmaları ve üreticiler için hayata geçirdikleri projeleri konuştuk.

Başkanım sizi önce biraz tanıyalım…
2019 yılından beri Eskişehir Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin başkanlığını yapıyorum. Veteriner hekimim aynı zamanda. Çifteler ilçesinde de bir kliniğim var.

Birliğiniz Eskişehir’de ne zaman faaliyete geçti?
1996 yılında ilk kurulumu gerçekleşti. O günden bu güne de büyüyerek devam ediyoruz.

Ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
Birliğimizin öncelikle amacı, Eskişehir’de kaliteli damızlık hayvanın yetişmesini sağlamak. Yani ıslah yapmak. Üreticiye gerekli bilgiyi, hizmeti götürerek sürülere ıslah yapılmasını yani kaliteli iyi ırk hayvanın yetişmesini sağlamak. Islah konusunda iyi çalışmalarımız var. Hayvancılıkla uğraşan her bölgemize elimizi uzatıyoruz. Eksik kalan bölgelere de elimizi uzatacağız. Sonrasında ıslahla beraber kayıt altına almak. Birliğimizin bir amacı da bu. Bütün doğan buzağıların süt ölçümlerini kayıt altına alarak kayıtsal veri oluşturmak ve bunun karşılığında da birliğimize üye olup kaydını tam yapan vatandaşlarımıza devlet destek veriyor. Diğer birliklerin nezdinde bize üye olan üreticiler daha fazla destek alıyor.

Ne gibi destekler?
Örneğin, üretici ineğine tohumlama yaptırıyorsa ve bunu kayıt altına alıyorsa, biz de bu kayıtları eıslah veri tabanına işliyoruz ve devlet üreticimize soy kütüğü ilave desteği ödemesi yapıyor. Hayvan başına üretici 175 TL alıyor. Üreticiler birliğimize üye olup tohumlama yaptırırsa buzağısı doğduğu zaman şap ve brussella aşıları tamamlandıktan sonra destek almaya hak kazanıyor. Biz de bu desteği almayı hak edilişin eksiksiz ve noksansız olmasını sağlıyoruz.

SERBEST TÜCCARI KADERİNE BIRAKMIYORUZ
Üreticiler ürünlerini satma konusunda da sıkıntı yaşıyorlar. Sizin bu konuda ne gibi çalışmalarınız var?
Üyelerimizi piyasa şartlarından korumak için değerlendirme çalışmalarımız var. Çeşitli bölgelerde üreticilerimizin sütlerini topluyoruz ve piyasada tampon oluşturuyoruz. Eskiden et ve süt kurumu vardı. Onun kuruluş amacı buydu. Serbest tüccarı kaderine bırakmıyoruz. Üreticimizden sütlerini alıyoruz, pazarlıyoruz ve serbest piyasaya mahkum etmiyoruz. Şu anda da Eskişehir’de 2 TL 10 kuruştan üreticilerimizden en pahalı sütü biz alıyoruz.

Üretici sütü üretiyor ama baktığınızda son dönem sık sık duyduğumuz bir konu var, yemlerin pahalılığı. Bu anlamda üreticiye destekleriniz oluyor mu?
Bizim en çok üzerinde basa basa durduğumuz konulardan biri de bu. Üreticilerimize yem konusunda tohum imkanı sunuyoruz. İsteyen bölgelere makine imkanı sunuyoruz ve ileride makinalaşmanın daha çok sağlanması için çalışmalarımız olacak. Şu an üreticilerimize piyasa şartlarına göre çok uygun kaba yem imkanı sağlıyoruz. Mısır tohumu, yonca tohumu, sorgun sudan tohumu. Bunların içerisinde Eskişehir’de bizim yaygınlaştırmaya çalıştığımız sorgun sudan tohumu. Bunu bütün üreticilerimize de anlatıyorum.

Farkı nedir peki?
Sorgun sudanın Türkiye’deki en iyi çeşidi bizim elimizde mevcut. Eskiden sudan otu vardı, üreticilerimiz pek verim alamazdı. Sudan otunun sorgunla melezlenmiş halidir ve özellikle suyun noksan olduğu bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ürünün slajı yapılabilir, yeşil yedirilebilir, kuru ot balyası yapılabilir. Silajında yüzde 7,5 oranında protein ve de mısır silajına eş değer enerjisi mevcuttur. Kuraklığa dayanıklı, suyunda orta olduğu bölgelerde üç biçime kadar su noksansa 2 biçime kadar ürün alabiliyorsunuz. Geçen sene ilk ekimlerimizi yaptırdık, çok da güzel sonuçlar aldık. Bu sene de üreticilerimize şiddetle tavsiye ettiğim bir üründür.

Süt üretimine de katkıları oluyor mu?
Tabii ki, yeşilini yedirirseniz inanılmaz oranda süt yapar. Silajını ya da kuru otunu kışa saklarsanız o da çok güzel oranda süt yapar. Hatta koyunculara da şiddetle tavsiye edebilirim. Mısır silajındaki gibi zararlılığı yok. Asidik oranı az olduğu için koyunda da kullanılıyor.

KESİMLER ENTEGRE TESİSİMİZDE YAPILIYOR
Süt ürünleri ve yem dışında üreticiler açısından ne gibi çalışmalarınız oluyor?
Bizim büyümekte olan bir kasabımız var. Burada da amacımız tampon oluşturmak. Üreticinin ürettiği ürünü alıyoruz, burada Eskişehir’de tüketiciye sunuyoruz. Ürün Eskişehir’in ürünü. Karkas eti olarak alınıp, parçalanıp kuş başı, kıyma, sucuk olarak değerlendiriyoruz. Sucuklarımıza katkı maddesi katmayız. Eski usul fermente sucuk olarak gelir. Zaten o tadı da tüketen üreticilerimiz bırakmıyor. Bu büyük bir proje, daha da büyüteceğiz. Üretici et fiyatını biz belirliyoruz ve üreticiyi yine serbest piyasaya bırakmıyoruz. Şu an sirkülasyonumuz az. Ayda üç ya da dört dana kesiyoruz. Burada hem üretici hem de tüketici kazanıyor. Çünkü ürünün nereden geldiği belli, güvenilir gıda, hatta yüzde yüze yakın organik, temiz ve her şeyimiz evraklıdır. Eskişehir’de kesim işi yapan entegre tesisimiz var. Hayvanlarımızı orada kestiririz. Türkiye’nin değil, dünyanın istedikleri laboratuarlarında teşhis yaptırabilirler etlerimiz yüzde yüz dana etidir. Bütün hayvan kesimlerini üyelerimizden yapıyoruz. Bizden et alan tüketiciler bunun onayını zaten kendileri veriyor. Eskişehir’de tohumdan sofraya tam güvenli gıdayı sağlayabilen tek güvenilir kurum da biziz. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü doğan buzağıların büyüyene kadar her anlarını biliyoruz. Kesim aşamalarını biliyoruz. Entegre veteriner hekim gözetiminde kesilip yine veteriner hekim kontrolünde satışa sunuluyor. Aynı zamanda da helal kesimdir.

Irklardan bahsettik ya Eskişehir’de kaç ırk var?
Eskişehir’de şu an için üç ana ırk mevcut. Holstein, Simmental, Brown Swis mevcut. Bunun yanında yavaş yavaş diğer ırklar da gelişmeye başlıyoruz. Bir üyemizin Mahmudiye ilçesinde Angus çiftliği var. üreticilerimiz de yavaş yavaş, Hereford, Belçika Mavisi, Charoleis gibi ırkları yetiştirmeye başladı.

Irklar konusunda üyelerinizi bilgilendiriyor musunuz?
Tabii ki, eğitimler de veriyoruz. Üyelerimiz zaten bu konuda bilinçliler. Biz de gerekli eğitimlerle onlara destek veriyoruz.

ŞUBELER AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Ben kasap kısmınıza özellikle değinmek istiyorum. İsmail Danişment’e de birkaç soru sormak istiyorum. İsmail Bey, ürün çeşitliliğinizi neye göre belirliyorsunuz?
Tabii. Günlük tüketici potansiyelimiz belli. Az çok da tüketicinin ne gibi taleplerde bulunacağını kestiriyoruz ve ürünlerimizdeki çeşitliliği ona göre belirliyoruz.

Sizden ürün almak için nasıl ulaşabilirler? Ürün almak için birliğinize üye olmak şart mı?
Ürün almak için birliğimize üye olma şartı kesinlikle yok. Güvenilir, organik ve yerli üretim et ve et ürünü almak isteyen herkes gelip bizim birliğimizin altında bulunan kasabımızdan ürünleri temin edebilirler. Başkanımızın da dediği gibi bu konuda özellikle büyük projelerimiz var. Şubeler açmayı ve hatta şehir dışına da çıkmayı düşünüyoruz.

HABERE AİT RESİMLER

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber TARAFTARDAN SÜPER DESTEK
Sonraki Haber ŞEHİTLER İÇİN YÜRÜDÜLER

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Haber Arşivi