CHP yerel seçim dönemecinde fark yaratmak için erkenden topa girerek, aday adaylığı başvurularını almaya başladı. Belirlenen sürede aksamalar olunca da, süreyi bir hafta uzattı. Böyle olacağı biliniyordu. Eskişehir’de belediye başkan aday adaylığı için bir başvuru olurken, belediye meclislerine de 20 başvuru olduğu öğrenildi.
Geçtiğimiz Cuma günü akşamleyin televizyon kanallarında gezinirken, birçok ilde CHP’li belediye başkanlarının partilerine yeniden aday adaylığı için başvuruları ekranlara geliyordu. İstanbul’dan yayın yapan televizyon kanalları ise en çok CHP’li Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün Şişli ilçe örgütüne başkan aday adaylığı için başvurusunu gösterdiler.
UZATMADA OLACAK MI?
Eskişehir’de ise süre uzatılmadan önce CHP’li hiçbir belediye başkanının, tekrardan parti örgütlerine aday adaylığı için başvurusu olmadı. Kılıçdaroğlu’nun Türk siyaset sözlüğüne giren ‘teslim’ sözünden ve Odunpazarı ile Tepebaşı Belediye Başkanlarının da kendilerine başvuran partilileri, Büyükerşen’e yönlendirmeleri üzerine, hem belediye başkanlığı hem de meclis üyeliği için başvuruyu düşünen partililerin fren yapmasına neden oldu.
GÖNÜLDEN BAĞLILAR
Gelişmelere tepkide gecikmedi. CHP’de kendilerine ‘Mücadeleye devam ekibi’ ismini veren, çok eski partililer kahvaltıda bir araya gelerek, Eskişehir CHP cephesindeki gelişmeleri masaya yatırdılar. Bir ilin hem de Eskişehir gibi ilin bir kişinin kaderine terk edilmeyeceğinin altını çizdiler. CHP’de ‘Mücadeleye Devam Ekibi’nin büyüyerek, yoluna devam edeceği görünüyor. Önceki günkü ekibin basın toplantısından sonra, kendileri ile uzunca bir sohbetim oldu. Hepsi CHP’ye gönülden bağlılar. Uzun yıllardır CHP içinde çalışmalarına devam ediyorlar. Ancak son gelişmelerden ve ‘teslim’ lafından da çok etkilenmiş görünüyorlar.
PARALAR VE PARALAR
CHP’de 3 bin 500 TL olan belediye meclis üyeliği başvurusunu eleştirmiştim. Bir işçinin, emeği ile çalışanın meclis üyesi olamayacağını yazmıştım. Çok kişi telefonla arayarak, bana bu konuda hak verdi. Sanki birileri emekçilere siyasetten uzak tutmaya gayret ediyor. CHP’de Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı başvurusu 10 bin Lira olarak açıklandı. Büyükerşen’in partiye 10 bin lira, Kazım Kurt ile Ahmet Ataç’ın 7 bin 500 Lira yatırması gerekiyor. Diğer Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı ile Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan’ın ise Bin 500’er lira yatırmaları yeterli olarak görüldü.
Tabii ki, belediye başkanları parti örgütlerine bağışta bulunmaları ve seçim çalışması için de bütçe oluşturmaları gerekiyor. Birinci aşama başvuru parasını yatırmaları ve başvuru olarak bekleniyor. Teslim sözünden sonra ilçe belediye başkanlığı için aday adayı olacaklar bile beklemeye geçti. Aslında CHP Eskişehir’de ciddi bir kriz var. Kilit henüz çözülmüş değil olarak görülüyor. Her mahallede genel gidişata dikkat etmeden, pat diye topa girenlerden vardır. Bu da Eskişehir mahallesinde Ali Ulu da görülüyor. Ulu, ben aklıma yatanı yaparım, ince hesap yapanlardan değilim mantığı ile 7 bin 500 TL’yi yatırarak, Odunpazarı Belediye Başkan aday adayı oldu. Adayda yapılsa olur. Seçilse de başarılı belediye başkanlığı yapar. Hamamyolu gibi kötü projelerde ortaya çıkmaz. Cuma dediğin, üç gün sonra tekrardan gelecek. İkinci uzatma bitecek. Bakalım kimler aday adaylığı için başvuracak. Para yatırmadan aday adayı olacaklar görülecek mi?
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!