Eskiden bu yana halkın nabzını en iyi, taksiciler ile berber ve terzilerin tuttuğuna inanılır. Bu üç meslek sahibinin bulunduğu ortamlarda şehir ve ülke üzerine tüm sorunlar ve çözüm yolları konuşulur.
Son günlerde Eskişehir’in gündemini Hamamyolu projesi meşgul etmeye devam ediyor. Projeye başlangıcından bu yana biz karşı çıkıyorduk. Mimarlar Odası karşı çıkıyordu. İlaveten karşı çıkan birkaç kişi daha vardı. Mimarlar Odası Başkanı Canan Oytan, gazetemize paylaştığı düşüncelerini, sosyal medyada da paylaştı. Odunpazarı Belediye Başkanının çevresindekiler başkan Oytan’ın paylaşımları nedeniyle acı çektiklerini sosyal medyada paylaşımların altına yazmışlar. Dost olarak kabul ettikleri Oytan’ın sözlerinin kendilerini yaraladığını söylemişler. Belediye Başkanının çevresindekiler, Mimarlar Odası Başkanına sosyal medyada hitap ederken, gazetemizden ‘sizin gazeteniz’ diye nitelendirme yapmışlar. Başkan Canan Oytan’ın söylediklerinin, açıklamalarının sadece 2 Eylül gazetesinde çıkmasının hikmeti, diğer gazetelerin bu konuyu haber yapmamasından kaynaklanıyor.
TAKSİCİNİN SÖYLEDİKLERİ
Neyse ki, dün bir başka gazetede Hamamyolu’ndaki betonlaşmaya manşetinden yer verdi. Bir süre sonra, bugün Hamamyolu’nu görmezden gelenler, kamuoyunun baskısı ile görmeye başlayacaklardır. Yazımızın başında iyi haber alan üç meslek grubundan söz ettim. Bu meslek grubundan daha önceden tanımadığım bir taksicinin taksisine bindim. Artık, akşam Eskişehir’de geceye dönüyordu. Taksici, caddelerde trafik sıkışlığından cambazlık yaparak taksisini kullanmaya çalışıyordu. Bana “ Ağbi, herkes Kazım başkana kızıyor. Hem yolu kapattı. Hem de ağaçları kestiği için. Hamamyoluna betonlar döküldükçe, eleştiriler artıyor. Siyasi geleceği de tehlikeye girdi. Şu taksiye binenin onu eleştirmediğini, kızmadığını görmedim. Acaba, onu Hamamyolu konusunda kandırdılar mı?” dedi.
ESKİ FOTOĞRAFLAR
Hiç bilmediğimiz ve tanımadığımız hemşerilerimiz Hamamyolu’nun perdelerin dışında kalan beton dökme çalışmalarını görünce, eleştirilerine de hız veriyorlar. Eskişehir, yaşadıkları şehirlerinin yüzyıl önceki halini Ahmet Atuk Ağbimizin fotoğraflarından öğrendi. Onun Eskişehir fotoğrafları, lokalimizin de duvarlarını süslüyor. Emekli maaşını ve gelirinin tamamına yakınını Eskişehir’in eski fotoğraflarını toplamaya harcayan Ahmet Ağbimiz dün sosyal medyadan daha önce görmediğimiz bir fotoğraf paylaştı.
Paylaşılan bu fotoğrafın altında Osmanlıca yazılar var. Ahmet Ağbinin yaptığı açıklamaya göre, fotoğraf Hamamyolu caddesinde bir ağaç kutlama merasimini gösteriyor. Tam bugün Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan köprünün olduğu yerde toplanan her yaştan erkek ve kadın hemşerimiz 100 yıl önce ağaçları kutluyorlar. Atuk, Odunpazarı Belediyesinin çalışmasına bir de yorum eklemiş. Atuk, doğal güzelliklerin yok edildiğini ve betonlaştırıldığını söylüyor.
Birkaç gün önce Hamamyolu’nda son çekilen fotoğrafı okurlarımız ile paylaşmıştık. Beton bankların dökümü devam ediyor. Daha sonra bu beton blokların üstü ahşapla kaplanacak. Bugün olayları görmezden gelenler yarın gelişmeleri gazetemiz dışında İstanbul gazetelerinden okuyabilirler. Çünkü güneşin balçıkla sıvanmayacağı söylendiği gibi, yapılanlar saklanamayacak. Tepkiler de büyüyecektir. Sosyal medyada yorum yapan hemşerilerimiz, gelecek de Hamamyolu’na yapılanların yıkılacağını gündeme getirmeye başladılar. DSP’de seçim vaadi olarak köprüyü yıkacağını söyledi. Belki de yerel seçimlere doğru, halkın oyunu almak isteyen çok sayıda parti ‘yıkılacak’ vaadinde bulunabilir. Paralar gittiği ile çekilen çilelerde çekildiği ile kalabilir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!