Aileler çocukları biraz büyünce kreş, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise arama telaşına girereler. Lisede bitince, hangi üniversiteyi kazanacak telaşı başlar. Eğitimin her aşamasının kendine göre telaşı, zorluğu vardır. Kızımın Mimar Sinan Üniversitesini bitirmesinden sonra, yakınlarımıızn çocuklarının eğitimleri ile ilgilenmeye yöneldik. Yakın akrabalarımızdan bir kızımız Çeşme’de turizm fakültesini yazınca, ardından da kazanınca bir anda kendimizi ülkenin en pahalı yerinde bulduk. Tecrübeli olduğumuz için Eskişehir dışında yüksek öğrenim okumaya gidecek tanıdıklarımız, aylık ortalama masrafın ne kadar olacağını soruyorlar. Eskişehir’de 3 üniversitede öğrenim gören öğrenciler, diğer illerdeki yüksek okullara göre daha az masraf yapıyor. Aile bütçeleirne daha az yük getiriyorlar.
Geçtiğimiz günlerde kısaca YKS olarak bilinen Yükseköğrenim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları belli oldu. Bir anda herkes internetten kazandığı okulu öğrenmenin gayretine girdi. Bizim zamanımızda uzun üzerine plastik kaplı, yüksek güvenlikli sınav sonuçları posta ile gönderilirdi. Günümüzde postaya gerek yok. ÖSYM ile anlşamalı bir lisye gidiyorsun. Lisede görevli sizin ayaküstü fotoğrafınızı çekerek, kaydınızı hemen yapıyor. Bu yıl ilk okul yerleştirmesinden sonra iki yerleştirme daha yapılacağı açıklandı. Bu açıklama yapılınca acaba kontenjanlar dolmadı mı diye bir araştırma yapmak enzem oldu.
BOŞ KALAN KONTENJANLAR
Lisans programları dikkate alındığında kontenjanının yüzde 30'unu ancak doldurabilen üniversiteler de dikkat çekti. Önce kızımın mezun olduğu üniversiteye baktım. Kontenjanlarda doluluk oranı yüzde 110’muş. Devlet üniversitelerinin özellikle ücretli programların boş kaldığı dikkat çekiyor. Boş kontenjanlar arasında hukuk, mimarlık ve mühendislikler yer alıyor. Aralarında yine mimarlık, mühendislik olan programlara tek bir adayın bile yerleşmediği görülüyor.
ESKİŞEHİR’DE DURUM
Eskişehir Osmangazi Üniversitemiz de bu yıl için 3 bin 747 kontenjan açıldı. Bu kontenjanlara 3 bin 711 kişi yerleşti. Yani, doluluk oranı yüzde 99 oldu. Eskişehir Teknik Üniversitemizin de Bin 510 kontenjanından Bin 474’u doldu. Oran yüzde 98. Yeni bir üniversite olmasına rağmen yoğun ilgi gördü. Anadolu Üniversitesinde ise durum biraz tersten işledi. 20 bin 945 kontenjandan 11 Bin 405’i doldu. Yani, bu yılki sonuçlara göre bu üniversitemizin doluluk oranı yüzde 54.50’ de kaldı. Acaba neden? Bunun cevabını eğitimciler verecektir. Ben sadece gördüğümü yazarım. Anadolu Üniversitesinin kontenjandaki doluluk oranı, Afyon ve Kütahya’daki üniversite ile aynı düzeyde olduğu görülüyor.
Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tavsiyesi üzerine çekilen Tomris isimli film, Milattan Önce 1000 yılında kurulan Sakalar’ın ilk kadın Türk hükümdarı Tomris Hatunu anlatıyor. Şanlı tarihimizi anlatan bu film kaçmaz. Film, tarihçilerin atası olarak kabul edilen Heredot’un anlatımıyla beyaz perdeye yansıtıldı. 2.5 yıl süren çekimlerde filmde oyuncuların kullandığı dil en eski Türkçe veya Saka dilidir. Film efsane ve tarihi olayların harmanı olarak karşımıza çıkıyor. Filmin yapımcıları, filmi sinemada izlemenin daha iyi olacağını, bilgisayar ekranından tadına varılamayacağını açıklıyorlar. Film tüm Türkiye’de bugünden itibaren gösterime girecek. Eskişehir ile ilgili bir bilgim yok.
![]() |
Eskişehir ile kardeş şehir olan Frankfurt, bu durumu kentin Bornheim'daki önemli kavşak noktalarından birine Eskişehir adını vererek kalıcı hale getirdi. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann ve Türkiye Başkonsolos Erdem Tunçer, meydanın açılışını yaptılar. Türkiye Büyükelçiliği eğitim ataşesi Dr. Bora Başaran da bu tarihi ana tanıklık etti. Eskişehir’de kardeş şehir Frankfurt’a gidenler, burada mutlaka fotoğraf çektirecektir. Ayrıca, tarihte güçlü olan Türk-Alman ilişkileri daha iyi gelişecek. Tabelayı merak eden Almanlar, Eskişehir’i takip edecek. Türkiye geldiklerinde Eskişehir’e mutlaka uğrayacaklardır.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!