Takvimler 1983 yılını gösterirken, ÖSYM kılavuzlarında Anadolu Üniversitesine bağlı Açıköğretim Fakültesi yer aldı. Geçmiş zaman olduğu için yanılmıyorsam, alacağı öğrenci sayısı da 1000 olarak açıklanmıştı. O zaman ben dahil herkes 1000 öğrencinin dersliklere, amfilere nasıl sığacağını düşündü. Ülkemizde tartışma başladı.
Çok geçmeden Anadolu Üniversitesine bağlı uzaktan eğitim yapacak bir fakültenin adının Açıköğretim Fakültesi olduğu anlaşıldı. O dönemde ülkede yaykur deneyimi vardı. Yaygın öğretim ya da mektupla öğretim diyorlardı. Tutmamıştı. İflas etmişti. AÖF’ünde birkaç yıl içinde yay-kur gibi olacağı tartışıldı.
SAYI 1 MİLYONA ÇIKTI
Ancak, Anadolu Üniversitesinde o zaman rektör Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’di. Televizyon stüdyoları kuruldu. Kitaplar basıldı. Televizyondan dersler başladı. Sonra öğrencileri Anadolu Üniversitesinde geceleyin örgün öğrencilerinin derslerini de takip edebildiler. AÖF’ün öğrenci sayısı zaman içinde 1000’den 1 Milyona çıktı. Şimdiki sayıyı bilmiyorum.
KÜRESEL SALGIN DA
Şimdi dünya çapında Küresel Salgın var. Üniversite gençlerini bırakın, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri okula gidemiyor. Dünyada 1 milyon kişinin okullarını bırakmak zorunda kaldıkları söyleniyor. Dünya Açıköğretim sisteminde kurtuluşu buldu. Dünyada Açıköğretim sisteminde söz sahibi Türkiye ve İngiltere var.
Küresel Salgından sonra, yaygın olarak izlenilen televizyonlara Amerika'dan çıkan Türk kökenli bilim insanları Amerika'da Açıköğretim sisteminin her alanda kullanılacağını ve Türkiye’deki Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim sisteminin örnek alındığını açıkladılar. Bu açıklamalar yeniden Yılmaz Büyükerşen’i ve AÖF sistemini gündeme getirdi. Dünyadan bihaber olan bazı gazetecilerde olaya balıklamaya atlamaya çalıştı. İşin içinden çıkamadılar.
BUGÜNLERDE YENİDEN GÜNDEMDE
Bizler bir süre önce Anadolu Üniversitesinden ikinci üniversite olarak ESTÜ yani Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin çıkmasının doğru mu yanlış mı olduğunu tartıştık. Hâlbuki geçmişte, Kütahya Dumlupınar, Afyon Kocatepe ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversiteleri, Anadolu Üniversitesinin bünyesinden çıktı. Bugün Bilecik'te belediye binası olarak kullanılan saat kulesinin yanındaki bina Anadolu Üniversitesine bağlı iki yıllık Seramik Meslek Yüksekokulu olarak açılmıştı. O dönemde Bilecik bölgesinde sadece Söğüt Seramik Fabrikası vardı. O yüksekokul Rulman fabrikası olarak yapımına başlanılan ve yarım kalan fabrikanın Şeyh Edebali Üniversitesine dönüşmesini sağlarken, Bugün o yüksekokul sayesinde Bilecik bölgesi ile Eskişehir bölgesinde yüzlerce seramik fabrikası birbiri ardınca açıldı. Yüksekokul ülkede seramik sektörünü geliştirdi.
KÖKLÜ ÇÖZÜM ARANIYOR
Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu geçtiğimiz günlerde üniversitelerde reformun önünü açacak, 'Yükseköğretim Reformu Politika Belgesi'ni tamamladı. Tüm devlet üniversitelerinde üniversite konseyleri oluşturulacak. Üst yönetim konsey ile rektörden oluşacak, konsey üniversiteye destek olan, hizmet eden, toplumla üniversite arasında köprü kurabilecek kişiler arasından atanacak. Rektör dahil tüm atamalar değişecek. Üniversiteler 'devlet', 'vakıf' ve 'özel' misyonlarına göre konumlandırılacak ve 'tematik', 'sınırlı alanda uzmanlaşmış' ya da 'çok yönlü üniversite' olarak yeniden yapılandırılacak. Meslek yüksekokullarının her bölgede kurulacak olan 'Bölgesel Mesleki Eğitim Üniversitelerine' bağlanması öngörülüyor.
AÇIKÖĞRETİM NE OLACAK?
Açık öğretim sistemi, yaşam boyu öğrenme anlayışı çerçevesinde yeniden kurgulanacak. Bu çerçevede zenginleştirilmiş ölçme ve değerlendirme sürecinin inşa edilmesi ve kalitenin artırılması amacıyla açık öğretim yoluyla eğitim verecek üniversiteler için bir model hayata geçirilecek. Sözün kısası Ankara’da Açıköğretim ismini taşıyacak yeni bir üniversite kurulacak.
Biz Anadolu Üniversitesinin yeni rektörü kim olacak sorusuna cevap ararken, AÖF birden bire Ankaralı olabilir. Anadolu Üniversitesinin başta döner sermaye gelirleri olmak üzere diğer gelirleri düşebilir. Demek ki, 1983 yılındaki sistemi bir tık yukarıya taşımanın çalışmaları yapılıyor. Nasıl olacağını bekleyerek göreceğiz. Ancak, henüz kimse Eskişehir de bu konuyu konuşmuyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!