Dünyada ilk önce İngiltere de Korona virüse karşı aşılama başladı. Ülkemizde de önümüzdeki günlerde Sağlık çalışanlarından aşılama çalışmaları başlayacak. Peki, sadece dünyanın geleceği aşıya mı bağlıdır?
Daha aşı henüz ortada yokken, sosyal medyadan dalga dalga yayılan bir umutsuzluk göstergesi vardı. Aşıların salgınlardan yıllarca sonra bulunduğu yayılıyordu. Yani, küresel ölçekte bir salgına bir yılda bulunan aşı yoktu. Korona virüs içinde yıllarca beklememiz gerekirdi. Küresel salgında bir yıl doldu veya dolmak üzere, aşı ise bulundu. Aşı olacağız, ancak aşı geleceğimizi daha doğrusu insanlığın geleceğini iyi bir noktaya getirebilir mi? Ya da hangi ülkeler küresel salgından sonra bir adım ileriye çıkacak.
BİR ADIM ÖNE ÇIKACAĞIZ
İran devleti, Amerikan ambargoları nedeniyle hiçbir şekilde aşı bağlantısı yapamadığını açıkladı. Afrika’da veya Latin Amerika’daki ülkelerde aşı ile ilgili bir gelişme yok. Dünyada aşıyı konuşan birkaç ülke var. Hayatın normale yakına dönmesi için aşılama şart. Aşı da bir adım öne çıkan ülkeler, normalleşmede de diğer ülkelere fark atacaklar. BU da o ülkenin ekonomisine gelişmesine iyi yönde katkı yapacak. Türkiye’de aşılama çalışmasına önümüzdeki günlerde başlayacağına göre pek çok ülkeye fark atacaktır. Her şey ekonomiye bağlı olduğuna göre, öne geçmek, küresel salgının getirdiği krizlerin etkisinden kurtulmak için aşı olayını bir an önce halletmek gerekiyor. Aşının menşei Çin mi? dozu kaç para gibi saplantılara takılı kalmanın pratikte bir yararı yok.
TIMES’İN KAPAĞI
Dünyaca ünlü TIMES dergisi çıkardığı yılın son sayısının kapağındaki 2020 yazısının üstüne çarpı işareti koydu. Ayrıca, çevrecilik Küresel Salgından sonra daha önemli hale geldi. İklim değişikliği dünyada birinci derecede önemli hale geldi. Küresel salgından önce Büyükşehir Belediyesi meclisinde ‘İklim değişikliğinin’ birinci öncelikli görev olarak nitelendirilmesi tartışma konusu olmuştu. Bazı meclis üyeleri, birinci öncelikli görevin yol yapımı olduğunu söylemişlerdi. Küresel salgından sonra ‘iklim değişikliği’ konusu lüks bir sözcük olarak görülmemelidir.
![]() |
SANAYİ DEVRİMİNDEN GELDİĞİMİZ NOKTA
Dünyamızın atmosferindeki sera gazlarının değişimine insanlık bir çara bulmalıdır. Bir battaniye işlevi gören sera gazları sayesinde yeryüzündeki ortalama sıcaklık, insanlar, hayvanlar ve bitkilerin hayatını sürdürmesine imkân verecek bir ısı düzeyini, 15°C’yi yakalar. Sera gazları olmasaydı, yeryüzünün ortalama sıcaklığı -18°C civarında olurdu. Sera gazlarının bu doğal etkisi “sera gazı etkisi” olarak adlandırılır. Atmosferdeki sera gazlarının oranı, 1750’li yıllarda başlayan sanayi devrimi sonrasında artmaya başlamış, karbondioksit oranı @’lık bir artış göstermiştir. İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artıştan ibaret değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altındadır.
KURAKLIĞIN NEDENİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayınladığı ülkemizin üç aylık haritasını geçtiğimiz günlerde yayınlamıştık. Ülkemizde ciddi bir kuraklık var. Yağışın en az olduğu illerin başında gelen Eskişehir’de ise durum daha vahimdir. Üreticiler, ürünlerini eklediler. Şimdi yağmur ve karı bekliyorlar. Ancak, son beş yılın en kurak kışını yaşıyoruz. Edirne’ye kadar Balkanlarda yoğun kar yağının görüldüğü bu günlerde biz ise bir damla yağmura hasret bulunuyoruz. Eskişehir ile birlikte büyükşehirler önümüzdeki yıllarda kuraklık çekecekler. Porsuk havzasında bir zamanlar sular altında olan yerler, bugün tekrar gün yüzüne çıkmıştır.
Bilim dünyası, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için ortalama sıcaklıklardaki artışın azami 2°C ile sınırlanması gerektiğini belirtiyor. Enerji Verimliliği ile birlikte yenilebilir enerji ve ormansızlaştırmanın önlenmesine önem vermeliyiz. Aşının ötesinde dünyamızın ve ülkemizin geleceği için düşünmemiz gereken çok konu var.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!