Büyük Zaferin ardından, Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılını da törenlerle kutladık. Eskişehir tarihinde hem İngiliz hem de Yunan işgalini gördü. Yunanlıların İzmir’i işgal etmesi ile birlikte Anadolu’da ilk tepkiyi veren şehirlerin başında Eskişehir gelmiştir.
Eskişehir bugünkü gelişmişliğine Cumhuriyetin ilanından sonra adım adım geldi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası da, Eskişehir’in Kurtuluşu Özel Konseri ile hem sezonu açmış oldu. Hem de Eskişehirlilere kurtuluş coşkusunu yaşattı. Orkestrayı hazırlıksız gördük. Sanatçılarla az prova yapıldığını düşündüm. Maestronun da önemi büyüktür. Azeri bir devlet sanatçısı, orkestra şefi için “Maestro göz ucu ile orkestrayı yönetir” demişti. Aklıma Azeri dostum bu sanatçının söyledikleri geldi. Ender’in kulaklarını çınlattım. Bir millet, iki devlet sözünün anlamının büyük olduğunu düşündüm.
Orkestranın eşlik ettiği sanatçılar Atatürk’ün sevdiği opera parçaları aryalar ile türküleri seslendirdi. Solist Tenor Ömer Türkmenoğlu, Azeri Türkülerini seslendirirken, aklıma Atamızın Azerbaycan ile komşu olmak için, kendi parası ile İran’dan toprak alması geldi. Eğer, Atatürk İran’dan toprak almasaydı, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti bize komşu olmazdı. Bilindiği gibi Azerbaycan’ın topraklarının bir kısmı Ermenistan tarafından uzun yıllardır işgal altında tutulduğu için, Nahçivan üzerinden kesintisiz Azerbaycan’a bugün ulaşamıyoruz. Yoksa Atatürk’ün kendi parası ile İran’dan aldığı toprak sayesinde Azerbaycan’a komşu olmuştuk.
Bugün emperyalistler, ekonomisi son derece kötü olan Ermenistan’ı Türkiye ve Azerbaycan’a karşı kullanmaya çalışıyorlar. En son olarak Ermenistan, Vatan ve Hürriyet Kahramanı, 1908 Hürriyet Devriminin önderlerinden Talat Paşa, 15 Mart 1921 günü Berlin’de Ermeni terörist Tehlirya tarafından sırtından vurularak şehit edilmişti. Ermenistan yönetimi akıl hastalığı raporu da olan terörist Tehlirya’nın anıtını geçtiğimiz günlerde Ermenistan’ın Şirak kentine dikti. Ayakları altına da, Talat Paşa’nın başını koydu. Birinci Dünya Savaşında İngiltere’nin, Fransa’nın ve Rus Çarlığı’nın piyonu olarak savaşmaktan utanmayanlar, emperyalistlerin silahlarıyla başaramadıklarını bir heykelle başarmaya çalışıyorlar. Ermenistan, bu heykel ile birinci dünya savaşından bu yana emperyalistlerin piyonu olduğunu ve piyon olmaya devam ettiğini de Talat Paşa’ya yaptığı saygısızlıkla bir kez daha dünyaya duyuruyor. Bunlar tarihide bilmiyorlar.
MİLLETVEKİLİ SAHNEYE NİYE ÇIKAR?
Senfoni Orkestramızın ‘Eskişehir’in Kurtuluşu Özel Konseri’ni izleyenlerin büyük çoğunluğu belki de CHP’ye oy vermiş olabilir. Konserin sonunda CHP milletvekili Utku Çakırözer sahneye çıktı. Ben böyle bir olayla ilk kez karşılaşıyorum. Bu tür etkinliklerinde sahne sanatçılarındır. Milletvekili sahneye çıktığında ‘arya’ söylemelidir. Belediye başkanı sahneye çıkabilir. Ancak, belli bir görüşe mensup bir siyasetçi, bir kültürel etkinlikte sahneye çıkarsa, Fransız devrimine kavuşamadığı, aydınlanma yaşamadığı savunulur. Çağrılsa bile sahneye çıkmadan insanları selamlayabilir. Sahne dışından, oturduğu yerden övgülere alkışlarla karşılık verebilir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!