Net bir şekilde Sivrihisarlı olan Nasreddin Hocamıza bugüne kadar sahip çıkamadık. Nasreddin Hoca ile ilgili önemli etkinlikleri düne kadar hep Akşehirliler yaptı. Akşehirliler Nasreddin Hoca etkinliklerini kendileri bıraktı. Bu arada Sivrihisar Belediye Başkanı seçilen Hamid Yüzgüllü’nün, en çok üzerinde durduğu konuların başında Nasreddin Hoca geldi. Başkan Yüzgüllü, Nasreddin Hoca’yı sahiplenerek, onun adına her yıl festival düzenlemeye başladı. İlk festival geçen yıl yapıldı.
Binlerce insan Sivrihisar’da buluştu. Sivrihisar’da Kilise’nin arka tarafında oluşturulan Heykel Park da, etkinliğe bakanlar, Nasreddin Hoca sevdalıları katıldı. Milletvekilimiz Nabi Avcı, festivalde Nasreddin Hoca’nın eşeğe neden ters bindiğini sordu. Bu konunun Kültür Bakanlığı desteği ile bir deneme yarışmasına dönüşmesini istedi. Nasreddin Hoca yaşadığı dönemde gerçekten eşeğe ters mi binmişti? Yoksa öyle mi yansıtılıyordu? Acaba bu işte bir hikmet var mıydı?
KİMSEYE SIRTINI DÖNMEZDİ?
Şimdi Sivrihisar Belediyesi’nin Kültür ve Turizm bakanlığının desteği ile düzenlediği ‘Nasreddin Hoca eşeğe neden ters biner?’ konulu deneme yarışmasına katılacaklar bakalım neler yazacaklar. Deneme yarışmasından çok güzel, mizah öyküleri ortaya çıkacak. Bence, Nasreddin Hoca eşeği ile çekip giderken de, arkasındakilere sırtını dönmek istemezdi. Yani, hocanın bu davranışı insan sevgisinden kaynaklanıyor. Hortu’dan Sivrihisar’a giderken de, dönerken de geride kalanları selamlardı.
Çok uzun zaman önce İspanya’dan Çatacık’a getirilen bir koloni karınca bugün yüzlerce koloniye ulaştı. Bu karıncalar, her yerde gördüğümüz karınca türlerine benzemiyor. Ormanlarda zararlı böcekleri, uyuşturarak yok ediyor. Karıncalar uyuşturucu özelliği olan bir tükürük salgılıyorlar. Tabii ki, salgıladıkları uyuşturucu özelliği olan tükürüğün insanlara bir etkisi yok. Orman Bölge Müdürlüğü bu karıncaları ormanın her tarafına yaymaya çalışıyor. Tabii ki, bu iş bir defada yapılmıyor. Karıncaların yaşadığı ortam bozulmadan 100 metre uzağa taşınıyor. Onlarında alıştıkları ve yaşadıkları bir yükseklik var. Yani bir anda karınca kolonisi birkaç kilometre uzağa götürülürse, yok olurlar. Orman Bölge Müdürlüğündeki uzmanlar ilkbahar mevsiminde karınca taşıma işini başarı ile yapıyorlar. Taşıma işi sabahın ilk ışıkları ile yapılıyor. Ormanlar doğal yollar ile korunmuş oluyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!