Dünyada devlet kurmadan, meclisini ve ordusunu kuran ve daha sonra kurduğu o meclisle ‘milli mücadeleyi’ başarı ile veren, 7 düvel adı verilen dünyanın en gelişmiş kapitalist-emperyalist ülkelerini cephelerde, savaş meydanlarında yenerek, devletini kuran bir milletiz.
Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Gazi Meclisin adının ne olması gerektiği tartışırken, Mustafa Kemal Atatürk, ‘Büyük Millet Meclisi olsun’ önerisinde bulunur. Açılacak meclisin üzerinde bir şey olmayacaktır. O toplantıda Atatürk’ün önerisi kabul edilir. Meclis 23 Nisan 1920 de dualarla açılır. Meclisin çatısının kiremitleri, sıraları bağışlarla oluşturulur.
Rahmetli Turgut Özakman, ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabında milli mücadele yıllarını anlatırken, TBMM’nin başkomutanlık meydan savaşı öncesinde, son kez halkın desteğine başvurulur. Herkes elindekinin yarısını verecektir. O dönemki Emirdağ kaymakamı halkın ne tepki vereceğini merak eder. Duyuru yapılır. Ancak, kaymakam umutsuzdur. Kampanyanın ilk dakikalarında ilçenin delisi Battal elinde bir çift suları akan çorapla gelir. Başka bir şeyi olmadığını, çorapları güzelce yıkarak getirdiğini söyler. Kaymakam gözyaşlarına boğulur. Daha sonra Emirdağlılar ‘Deli Battal’ın’ heykelini o günün anısına ilçelerine dikerler.
Eğer ‘Deli Battal’ örneği gibi Kurtuluş Savaşında birçok fedakârlık hikâyesi ve örneği vardır. Tek kelime ile milletin topyekûn işbirliği sonucunda ‘milli mücadele’ başarıya ulaştırıldı. Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruldu. Bozguncular da vardı. Onlar emperyalistlerle işbirliği yaparak, iç isyanlar çıkarmaya çalıştılar.
TEK YÜREK TEK SES
Korona virüsü, TBMM’nin açılışının 100 yılını gölgeleyemedi. 83 milyon Türk yurttaşı, TBMM başkanı Mustafa Şentop’un çağrısı üzerine balkonlarda saat:21.00 de birleşerek, İstiklal Marşı’nı okudu. O marş ateşten gömlek günlerde Mehmet Akif tarafından yazılmıştı. Korkma diye başlıyordu. 100 yıl sonrada o marş yurttaşlarımızı bir kez daha bir araya getirdi. Seslerimiz, karada, denizde ve havada, bir cephenin, bir duruşun, bir yürüyüşün sesi oldu. Seslerimiz yedi iklime ulaştı. Yine bozgunculuk yapmaya çalışanlar oldu. Ancak, tutmadı. Zorluklara direnme kararı, milletimizi bir kes daha birleştirdi. Herkes milletçe birlikte olmanın eşsizliğine bir kez daha ulaştı. Birleşen Türkiye’nin neler yapabileceğini bir kez daha gördü. Eskişehir’de saatler tam 21.00’i gösterdiğinde, herkes balkonlarda birleşti. Türk Milletinin gücü bir kez daha ortaya çıktı.
41 yıl kaymakamlık, vali yardımcılığı ve vali vekilliği yapan Bekir Şahin Tütüncü emekli oldu. Tütüncü emekli oldu. Ama Eskişehir de bizlerle yaşamaya devam edecek.
Yıllar öncesi Tütüncü Eskişehir de vali yardımcısı olarak görev yaparken başka illere kaymakam olarak atandı. Yılar sonra Tütüncü bir kez daha Eskişehir’e gelerek vali yardımcısı olarak görev yaptı. Görev yaptığı valilerimiz de kendisine önemli kurumları bağladı. O en kritik ve zorlu dönemlerde başarı ile görevini yaptı. Eskişehirlilerin takdirini kazandı. Tütüncü, bundan sonra da hemşerimiz olarak bizlerle yaşamaya devam edecek. Sivil hayatta da yaşamak, oturmak için Eskişehir’i seçti. Biz gazetecilere her zaman yardımcı olan, bizleri doğru yönlendiren Sayın Bekir Şahin Tütüncü’ye yeni yaşamında kolaylıklar dileriz. Görüşmeye, ortak anılarımızı anmaya devam edeceğiz.
![]() |
Bizler korona virüsü ile mücadele ederken, kahraman askerlerimiz ülkemizin bölünmemesi için sınırlarımızda ve sınır ötesinde emperyalistlerin maşası teröristlerle mücadele ediyor. Korona virüsü ile mücadele ettiğimiz günlerde teröristlerle mücadele de şehit düşen askerlerimiz oluyor. Onları da unutmayalım. En son olarak Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde piyade e Ahmet İnce şehit oldu. Üç askerimiz yaralandı. Şehidimiz sosyal medya hesabından bir süre önce demişti ki: “Siyah bir kâbus karartsa da afakı, yolumuza mihmandar hilalimiz var. Gür çıksa ne olur nadanın baykuş sesi, Gök kubbeyi titreten ezanımız ve bayrağımız var bizim." Kahraman Şehidimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyoruz. Onu çok sevdiği vatan toprağına verdik. Milletimizin başı sağ olsun. Mekânı cennet olsun.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!