Afyonkarahisar’dan başlayan Büyük Taarruz 9 Eylül tarihinde İzmir’de Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile sona erdi. İzmir’e giren Atatürk’ün önüne Yunan bayrağı serildi. Atatürk bayrağın yerden kaldırılmasını istedi. Yunan bayrağının üzerine basarak, İzmir’e girmedi. Bu sırada İzmir’de vilayet binasındaki Yunan bayrağı indirilerek, yerine Türk bayrağı çekildi. İşte Yunan bayrağını indirerek, yerine Türk bayrağını çeken askerin kızı Eskişehir’de yaşıyor. O olayı bana en ince ayrıntısına kadar anlatmıştı. Hatta bu olaydan sonra Atatürk’ün babasına armağan ettiği, büyükçe bir hançeri de göstermişti.
Atatürk’ün isteği ile CHP’nin kuruluş yıldönümü de 9 Eylül günü olarak kabul edilir. Ancak, bugün tartışılan mesele Atatürk tarafından kurulan CHP’nin bugünkü CHP ile bir benzerlik taşıyıp taşımadığıdır. Melese burada yaşanmaktadır. 12 Eylül den sonra CHP yeniden açıldığında, kapatılmadan önceki son genel başkan Ecevit CHP ile yollarını ayırmıştı ve 12 Eylül darbesinin yapılmamış olması halinde CHP’de oy ayrımı olacağını söylemişti. Yani, yol ayrımını merhum Ecevit’in deyimi ile 12 Eylül darbesi engelledi. Deniz Baykal’ın genel başkan olması ile CHP’nin altı oklu bayrağının değişimi de birkaç kez gündeme geldi. Tabanın büyük çoğunluğunun karşı çıkması üzerine Baykal da” Babaannemin resmi gibi, duvarda asılı dursun” dedi. Yani, Baykal Atatürk dönemindeki bayrakla bir ilgileri kalmadığını, duvara hatıra için astıklarını söyledi.
Deniz Baykal’ın bir Amerikan komplosuna kurban gitmesi üzerine yerine gelen Kılıçdaroğlu döneminde herkesin bildiği gibi Yeni CHP söylemleri başladı. Partiye, Cumhuriyetçi ve Atatürkçü çizginin çok uzağında olanlarda davet edilerek, çeşitli kotalardan alındılar. CHP’nin Atatürk ve Türk devrimini simgeleyen kırmızı renkli bayrakları, flamaları yerine Avrupa Birliğinin renklerini simgeleyen mavi bayraklar kullanılmaya başlanıldı. Altıoku’un gözden geçirilmesi ve bazı okların savunulmaması tartışma konusu yapıldı. Eskişehir’de Yeni CHP’nin ideologluğuna da en başka Kazım Kurt soyundu. Her fırsatta Kurt, CHP’nin köklerinden kopmasını savunan konuşmalar yapıyor. Hatta yeni Atatürk bile bulunmasını istiyor. Şehrin klanı da DSP’den CHP’ye geçmek için Kılıçdaroğlu’nun gelmesini bekledi. Klan, geçtiğimiz günlerde Ankaralı bir gazeteci ile yaptığı röportajda, bazı sorunlarımızın Avrupa Birliği’nin yöntemleri ile çözülmesi gerektiğini söyledi. Yani, bizim memleketin meselelerini Avrupa’nın yöntemleri ile çözeceğiz. Kraliçe’nin İngiltere’si çok uzun olmayan bir süreçte bizden Atatürk’ün fotoğraflarının indirilmesini istemişti. Avrupa Birliğinin çözümü de eyaletleşme olarak biliyor. Klanın söylediklerini daha sonra eleştireceğim.
15 BİN ÜYESİ VAR
Dün Eskişehir’deki CHP’liler de, vilayet meydanında bir araya gelerek, Atatürk anıtına çelenk sundular. CHP’nin kuruluşunu kutladılar. Eskişehir CHP’nin Anadolu da en güçlü olduğu illerin başında gelir. İl 6 milletvekilinin 3’ünü CHP’ye verdi. Merkezdeki üç belediye de CHP’lidir. İki belediye başkanı mazeret bildirerek, kutlamaya katılmadı. CHP’nin çok sayıda belediye meclis üyesi bulunuyor. Dün en başta üç milletvekili ile belediye meclis üyelerinin tamamı vilayet meydanına gelmeliydi. 15 bin kayıtlı üyeden, hiç olmazsa sadece 1000’i vilayet meydanında bulunmalıydı. CHP il başkanı Sinan Özkar, CHP’nin kuruluşunda emperyalizme verilen mücadeleden bahsetti. Bugün gelinen noktayı atladı. CHP ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu gerçek bir destandır. Tüm mazlumlar dünyasına örnek olmuştur. Türkiye Cumhuriyetini örnek alan mazlumlar dünyası emperyalizme kafa tutmaya başlamıştır. Başarılı da olmuştur. Peki, bugün gelinen noktada ne yapmak lazım? Bugün de ülkemizin çevresinde savaşlar var. Emperyalizm bölgemizdeki ülkeleri ve bizi bölmek istiyor. Sadece İl başkanı ve Odunpazarı belediye başkanı gibi vilayet meydanında yapılan toplantı da olduğu gibi yuvarlar konuşmamak gerekir. Meseleleri 1920’deki ruh ile 94 yıl öncekinin antiemperyalist ruhu ile koymak gerekir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!