Önceki gün Eskişehir Valiliğince düzenlen Türk Dünyası Nevruz Toyu' na katılmak için öğle saatlerinde Odunpazarı’ndan Sazova’ya giden otobüse bindim. Pek çok kişi benim gibi Anadolu Üniversitesi’nin yaptırdığı Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe katılmak için geldiğini gözlemledim. Ayrıca, otobüste Sazova’daki parkı gezmeye başka illerden gelenlerin olduğunu gözlemledim. Kütahya’dan gelen biri kız iki gençle Odunpazarı’ndan Sazova’ya kadar sohbet ettik. Yükselişi giderek artan Eskişehir’i onlara anlattım. Anadolu’nun Eskişehirlilere kazandırdığı mekana ben ‘Cam küre’ adını veriyorum.
21 Mart Nevruz veya Ergenekon bayramı dünyanın en eski kutlanan bayramlarından biridir. 3000 yıldır bu bayramı biz Türkler ile birlikte Ortadoğu da yaşayan çeşitli topluluklar kutlamaktadır. Beş yıl önce Ergenekon efsanesinde betimlenen yer, Kazakistan’da bulundu. Şimdi ise Efsanenin gerçek olduğu tartışmaları var.
DEMİRLER ERİR
Efsaneye göre soykırımdan kurtulan ‘Han ’çevresi ile düşman askerlerinin onları bulamayacağı bir yer bulmak için dağa çıkar. Yabani koyunların yürüdüğü dar geçitten geçerek içinde akarsular, pınarlar, meyve ağaçları, yaban hayvanların bulunan bir yere yerleşirler. Zamanla nüfusları arttığı için buraya sığmazlar. Ancak atalarının geldiği geçidi bilmedikleri için buradan ayrılamazlar. Bir demirci, dağın demir kısmını eriterek çıkış yolu açabileceğini söyledi. Demirin bulunduğu yere odun ve kömür koyarak yaktılar. Demiri eriterek geçit açtılar ve atalarının vatanına döndüler.
Eski Türk takvimine göre 21 Mart, korkunç soykırıma maruz kalan ve saklanarak yok olmaktan kurtulan atalarımız Göktürklerin Ergenekon’dan çıktığı gündür. Orta Asya’daki Türk devletlerinde halen Ergenekon, çok büyük coşku ile kutlanmaktadır. Hem de çok sayıdaki Türk Dünyasındaki ülkede bir hafta süren törenler yapılıyor. 3000 yıldan beri kutlanmaktadır. Ancak bazı hatalı görüş ve yanlış bilgiler nedeniyle, bize özgü değer ve geleneklerin unutturulması ve tarihimizin de yeni nesillere öğretilmemesi sonucu, biz Ergenekon bayramına sahip çıkmadık.
ESKİ TÜRK GELENEKLERİ
Zamanla Fars ve Araplar ile kaynaşmamız ve Oğuz-Türkmen gelenek ve ruhunun değişmeye başlaması sonucu, Farsça yeni gün anlamında olan Nevruz adı ile kutlanmaktadır.2010 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 21 Mart'ı 'Dünya Nevruz Bayramı olarak ilan etti. Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden oluşmakta ve Farsçada Yeni Gün anlamındadır.21 Mart ile birlikte havalar ısınır, doğa yeniden canlanmaya, ağaçlar uyanmaya, çiçeklenmeye toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Herkesin Nevruz veya Ergenekon’dan çıkış bayramı kutlu olsun. Bu yıl küresel salgından tamamen kurtulduğumuz ve bereketli bir yıl olsun.
TÜRK DÜNYASININ RENKLERİ ORADAYDI
Eskişehir Valiliğince düzenlen Türk Dünyası Nevruz Toyu' na Eskişehir’deki çeşitli Türk toplulukları katıldı. Herkes bir stant açtı. Türk Dünyasının topluluklarının yaptığı bir birinden ilginç yiyecekleri tattık. Bizim derneğinde üyesi olduğu Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu da Balkan Mutfağının önde gelen hamur işlerinden Dızmana ve Kırma ile etkinlikte dikkat çekti. Tabii ki yanında hoşafta ikram edildi. Valimiz Erol Ayyıldız ile Milletvekillerimiz Prof. Dr. Nabi Avcı ile Prof. Dr. Emine Nur Günay’da Balkan mutfağının hamur işlerini tattı. Nabi Hoca da Balkan kökenli olduğu için bana espri yaparak,” Can Bey dızmana ve kırmayı biliyorsun” dedi. Bende her iki hamur işinin de Bulgaristan’ın Şumnu şehrinde yapılan ile aynı düzeyde olduğunu söyledim.
Tüm stantlarda yiyecek bol olunca, herkes kilo almamak için dikkatli davrandı. Balkanlara komşu Kazan Tatar Türklerinin stanttı da ilgimi çekti. Derneğin Odunpazarı’nda bize komşu olduğunu biliyorum. Dernek yetkilileri ile sözleştim. Bir Cumartesi buluşacağız. Etkinlikte herkes yılın bol ve bereketli geçmesi için Dede Korkut duası yaptı. Rektör Fuat Erdal da ev sahibi vasfı ile etkinliğe katıldı. Daha önceki yıllarda kutlamalar vilayet meydanında yapılırdı. Aslında Anadolu Üniversitesi’nin küresi kutlamalar için bende daha ideal oldu. Tabii, etkinliği düzenleyenler bu durumu değerlendirecektir.
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!