PTT’ye giderek, 4 TL’ye e-Devlet şifreni alıyorsun, pek çok işlemin yanı sıra devletimizin alt-üst soy sorgumla sistemine girerek, aile köklerini araştırabiliyorsun. e-Devlet üzerinden yeni uygulama başlayınca, herkes sistem yararlanmak istedi. Sonra da sistem çöktü.
e-Devlet sistemine giren, bazı arkadaşlarım sosyal medyada paylaştı. Köklerini öğrenen bu arkadaşlar, sonuçlara şaşırdıklarını belirterek, kimisi Makedonyalı, kimisi ise Kerküklü çıktığını yazdı. Hatta konunun uzmanları, e-Devlet’e girerek, köklerini öğrenenlerin, köklerini buldukları ülkelerin vatandaşı olmak için harekete geçtiklerini de söylüyorlar.Bayramda dedesini aramayanlar, köklerinin peşine düşerken, köklerini Avrupa Birliği ülkelerinde bulanların çifte vatandaşlık peşine düşmesi ülkemiz ile o ülkelerin arasındaki akrabalık bağlarının kuvvetlenmesine yol açacaktır. Ancak, dedeleri, babaanneleri yüzyıllar önce çeşitli nedenlerle Türkiye’ye göç edenlerin torunlarının o ülkelerinin vatandaşlıkları edinmeleri çok zordur. Olacaklar da bir elin parmaklarını geçmeyecektir.
Benim kızım da e-Devlet şifresi ile soy ağacımıza girerek sonuçları bana gönderdi. Gönderdiği bilgilere bir de not düşmüş. “Benim bilmediğim bir şey yok.” Soy kütüğümüzde benim kütüğüm, ailemizin 1951 yılında Bulgaristan’dan gelmesi ile bitiyor. Kızıma Şumnu’ya giderek, Selçuklu devletine kadar gitmesini salık verdim. e-Devlet’ten araştırma yapmak kolaydır. Önemli olan Osmanlı ve hatta Selçuklu dönemi arşivlerine girerek araştırma yapmak gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde daha kapsamlı bilgiler bulunuyor.
Bugün 80 milyon nüfusu oluşturanlar, belirli tarihlerde, zor dönemlerde başka coğrafyalardan Anadolu’ya gelmişlerdir. Atatürk’ün dediği gibi zaman içinde bu insanlar Türkiye’yi oluşturmuşlardır. Ne Mutlu Türk’üm sözü de bu nedenle ırkçı değil, yüzyılların süzgecinden geçmiş bir olayı bize hatırlatır ve bizi biz yapan, birleştirici bir sözdür.
Atatürk’ün önemli sözlerinden biri geleceğin gökyüzünde olduğunu belirten sözüdür. Bu sözünden hemen sonra Atatürk, Türk havacılığının gelişmesi için Türk Hava Kurumu’nu kurmuştur. Türk Hava Kurumu 93 yaşına bastı. Türk Hava Kurumu’nun Türkiye çapında en önemli gelir kaynağı kurban derileridir. Bir dönem kurban derisi bağışı kesilse, bu yanlışlıktan dönüldü. Eskişehir’de kurumun değişmez şube başkanı Nevzat Yalçın’dır. Atatürk emri ile kurulan ve bugün 93 yaşına gelen THK, yeni yaş sevincini Eskişehir’de Valimiz Özdemir Çakacak’ı ziyaret ederek kutladı. 2020 Hava Oyunları Olimpiyatları Türkiye’de yapılacak. Bir bölümüne de İnönü ilçemiz ev sahipliği yapacak. Eskişehir’in tanıtımına büyük katkı sağlanacak.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!