Önceki Vakıflar Bölge Müdürünün hatası ve vurdumduymazlığı nedeniyle, Kurşunlu Külliyesi sorunu devam ediyor. Yaklaşık iki yıl önce emekliye ayrılan Vakıflar Bölge Müdürü zamanında külliyeye gereken müdahaleyi yapmayınca sorunlar birikti. Bugünlere geldi.
2000 yılında yani yaklaşık 18 yıl önce ülkemizin önde gelen kalp doktorları bir araya gelerek, Eskişehir merkezli kalp vakfı kurdu. Doktorların dışında, vakfa Tepebaşı Belediye Başkanı olan Ahmet Ataç ile birlikte kurucu üye olmuştuk. O tarihte Kurşunlu Külliyesi boş duruyordu. Sadece camisinde ibadet yapılıyordu. Kervansaray bölümü ise dışarıdan duvar desteği ile ayakta durmaya çalışıyordu. Kubbesinden yağmur yağdığında sular, yapının içine akıyor. Aydınlatması yok ve çöplük içindeydi.
DURUMA EL KOYDUK
Vakıf olarak külliyenin bugün lületaşı müzesi olarak kullanılan küçük odaların bulunduğu bölümü kiraladık. O tarihte desteklerle kiraladığımız bölümün restorasyonunu yaptık. Çöplük içindeki bahçeyi ve külliyenin içini Başkan Ataç’ın temizlik işçisi ve araç desteği ile temizledik. İki kamyon çöpü Tepebaşı Belediyesinin ekipleri toplayarak, çöplüğe götürdü. O dönemde de Odunpazarı Belediyesinin de bir başkanı vardı. Külliyeden haberi yoktu.
Külliyenin, yani caminin arkasındaki bahçedeki ağaçların bakımını yaptık. Yıllardır budanmayan ağaçları budadık. Çimlendirdik. Bahçeye bizzat ben İstanbul’a giderek, külliyenin dokusuna uygun lambalar aldım. Külliye geceleri de ışıl ışıl oldu. Bir de bekçi tuttuk. Mesai saatleri içinde külliyeyi bekledi. Çatılardan akan suları durdurduk. Kırık olan camları taktırdık. Güvenliği sağladık.
Külliyenin bizim kiraladığımız bölümü pırıl pırıl oldu. Diğer bölümleri ise dökülüyordu. Külliyenin bahçesinde her gün düzenli olarak temizlik yapılıyor, çöpler Tepebaşı Belediyesi tarafından toplanıyordu. Dışarıdan dayaklarla duran kervansaray bölümü bizim girişimlerimiz sonucunda Tepebaşı Belediyesine verildi. Ancak, o dönemde de hiçbir şeye karışmayan Odunpazarı Belediyesi bu duruma itiraz etti. Belediyenin yoğun itirazına dayanamayan Vakıflar Genel Müdürlüğü Tepebaşı Belediyesinden kervansaray bölümünü geri aldı. Hâlbuki Tepebaşı Belediyesi henüz o tarihte bu bölümün restorasyonunu yapacak ve Osmanlı mutfağı haline getirecekti. Turizm o yıllarda başlayacaktı.10 yıl zaman kaybedildi.
SONRA NE OLDU?
Biz külliyeyi koruma altına alırken, 2004 veya 2005 yılında 500 yıllık külliye tarihinde ilk kez Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmek için kapatıldı. Bizden de kirayı ödeyeceğimize ve restorasyon bitimine kadar hiçbir hak talep etmeyeceğimize dair yazı alındı. Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı’nın geleceğini görmeye başladı ve bizi dışlayarak, külliyede bir şeyler yapmaya başladı. Ama külliyenin her ay kirasını düzenli ödemeye devam ettik. Zaman içinde külliye ile ilgisi olan olmayan herkes külliyede küçük küçükte olsa işyeri açmaya başladı. O dönemdeki Vakıflar Bölge Müdürü konuyu ele almaktan kaçındı. Ben kendisine birkaç kez Kütahya’da ziyarete gittim. Durumu anlattım. Ne zamana kadar, birkaç yıl önce yeni bir Vakıflar Müdürü atanana kadar. Yeni atanan Kütahya Vakıflar Müdürü haklı olarak, 500 yıllık ata yadigârı Kurşunlu Külliyesine çeki düzen vermek istedi. Göreve gelen her belediye başkanı kendi adamlarını bir şeyler satması için külliyeye yönlendirmişti. Kiralarda düzenli olarak bizim tarafımızdan ödeniyordu. Sonuçta, biz de birkaç yıl önce kiracılıktan vazgeçtik. Vakıflar Bölge Müdürünün de değişmesi ile külliyeyi işgal edenlerin işgaline son verme işi başladı. Odunpazarı Belediyesinin mevcut belediye başkanı seçildiğinden birkaç ay sonra, külliyede ortak çalışma yapma önerisinde bulunmuştuk. Belediye başkanı tarafından bu önerimiz ret edilmişti. Kirası bizim tarafımızdan ödenmesine rağmen, belediye külliyeyi kullanmaya devam ediyordu.500 yıllık ata yadigârını korumak hepimizin görevi olmalıdır. Bu kadar kiracılı, karmaşık bir düzen külliyenin güvenliği içinde tehlikelidir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!