Gazetemiz çalışanlarından Zeynep Ünal, önceki gün önüme kalın bir kitap koydu. Üzerinde ‘TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, 13. Dönem Çalışma Raporu’ yazan 215 sayfa kitapçığı bizim Zeynep bana getirmek için taşımış. Kendisine teşekkür ederek, kitapçığın sayfalarını çevirmeye başladık.
İNGİLİZCE İSİM KOYDULAR
Odunpazarı Belediyesinin İngilizce isim bile koyduğu Hamamyolu projesi bitiyor. Proje ile ilgili son rötuşlar yapılıyor. En çok tartışma konusu olan bir köprüsü var. İşte, Mimarlar Odası Şube Başkanı Canan Oytan’ın arkadaşları ile birlikte kılı kırk yararak, yazdıkları odanın 2016-2018 dönemi çalışma raporu kitapçığı, ‘Eskişehir’in tarihine’ ışık tutuyor. Hamamyolu’na nasıl İngilizce isim konuldu. Hamamyolu’nda ağaçlara, kuşlara ne oldu? Sorularının karşılığı bu kitapçıkta bulunuyor.
Yabancı hayranlığından İngilizce isim konulan proje de sona doğru yaklaşılınca, projeyi bilimsel ölçüler dışında beğenenler yine sosyal medyadan çok güzel olduğu yönünde yazılar yazmaya başladı. Ağaçların ve bitki örtüsü yerine konulan saksıları övenlere de, Mimarlar Odası’nın bu kitapçığı bir ders veriyor. Bilimden ayrılmanın yolunun Hamamyolu projesinde olduğu gibi karanlık olduğuna vurgu yapılıyor.
Mimarlar Odası’nda yanılmıyorsam üç dönemdir başkanlık yapan Canan Oytan ve yönetim kurulu şehrimiz ile ilgili pek çok başarıya imza attı. Biz 2 Eylül gazetesi dışında hiç kimsenin eleştirmeye cesaret edemediği, Hamamyolu projesi başta olmak üzere çeşitli projelere karşı Eskişehirlileri de yanlarına alarak seslerini yükselttiler. Bilimsel çerçevede eleştirilerde bulundular.
TARİHTE BU KİTAPÇIK ARANACAK
Gelecekte Eskişehir ile ilgili, Eskişehir üzerine araştırma yapacak gerçek bilim insanları odanın 13. Dönem çalışma raporunu arayacaklar. Mimarlar Odası’nın yöneticileri bu çalışma raporunu şehirdeki ve üniversitelerimizin kütüphanelerine de birkaç tane versinler. Gelecekte araştırmacılar kolaylıkla bu çalışma raporuna ulaşabilsin. Kitapçığın basın bölümünde ise en çok benim yazdığım makaleler, gazetemizin yazdığı etkili haberlerde var. Kitapçıkta yazdığımız yazılarında tarihe ışık tutacağını görmek bizleri ayrıca mutlu etti.
YENİ DÖNEMDE NE OLACAK?
Odanın 13. Dönem çalışma raporunun yayınlaması bir anlamda odanın genel kurulu var, anlamına da geliyor. TMMOB’a bağlı diğer odalar genel kurullarını tek liste ile yaptılar. Mimarlar Odasında ise birkaç listenin yapılacak genel kurulda yarışacağı görüşülüyor. Üç dönemdir odanın başkanlığını başarılı bir şekilde yapan Canan Oytan ve yönetimini değiştirmek isteyenler var. Mimarlar Odasının Hamamyolu projesi gibi, pek çok projede Eskişehir’den yana tavır alan Canan Oytan ve yönetimini politik bularak değiştirmek için çaba içine giren meslektaşları var. Bu meslektaşları geçmişte de, böyle bir meclis üyeliği olmamasına karşın” Büyükşehir meclis üyesi aday adayı” şeklinde kartlar bastırmışlardı. Demek ki, önümüzdeki yerel seçimler için bu kişilere bazıları söz vermiş olacak ki, bu kişiler oda seçimlerine yönelik olarak merdiven altlarında tekrar çalışmaya başladı. Mimarlar Odasının yönetiminin başarılı çalışmaları nedeniyle kongreye giderken başka hesaplar içinde olanlar var. Onun için TMMOB’a bağlı bu oda diğer odalara benzemiyor. Yönetim kurulları rağbet görüyor. Sonuç da, ne olursa olsun. Geriye tarihe mal olacak, geçecek, Eskişehir’in geçmişine ışık tutacak bir çalışma raporu ortaya çıkmış. Emeği geçen yönetim kurulu üyelerini kutlarım. Tarihi sorumluluklarını yerine getirdiler. Bilimden ayrılmadılar. Karanlıklara dalmadılar. Başkaları gibi merdiven altlarında çalışmadılar.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!