Bugünlerde Eskişehirliler arasında moda olan bir durum var. Eskişehirliler gruplar halinde Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyüne gidiyorlar. Kuyucak köyü daha birkaç yıl öncesine kadar kuş uçmaz, kervan geçmez bir haldeydi. Bugün köyde köylülerin bizzat işlettiği 5 pansiyon bulunuyor. Gidenler neler anlatıyorlar?
Eskişehirli fotoğrafçıların, grup olarak köyde çektikleri fotoğraflar gazetemizde de haber oldu. Bir başka hemşerimiz ise köye bakarak, Odunpazarına iç geçirdiğini söyledi. Arkasından da ekledi: “Tabii ki, Odunpazarına bir gelen, bir daha gelmez.”
Isparta’nın Kuyucak köyü daha önce meyve üretimi yapıyormuş. Beş yıl önce köylü kadınlar eğitim görerek, köyün yönetimini devralmışlar ve lavanta üretimine geçmişler. Köy bugün Türkiye’de lavanta üretiminin yüzde 80’nini başarı ile gerçekleştiriyor. Türkiye’nin dört bir tarafından insanlar rengârenk doğayı, lavanta bahçelerini görmeye ve fotoğraflarını çekmeye gidiyor. Eskişehirlilerde son günlerde bu köyü keşfettiler. Gruplar halinde gidiyorlar.
ODUNPAZARI’NI DÜŞÜNDÜM
Eskişehir’den bir minibüs ile köye gittiklerini anlatan Eskişehirli sanayici arkadaşım şunları söyledi:” Gün ışırken köye girdik. Arkamızdan Bursa’dan bir otobüs dolu insan köye geldi. Köylüler organize olmuşlar. Sabahın ilk ışıklarında bizi güler yüzle ‘hoş geldiniz’ sözleri ile karşıladılar. Baştan lavanta bahçelerini gezdik. Köyde beş kadın pansiyonculuğa başlamış. Eskiden elde kalan meyveleri de reçel, konserve yaparak gelenlere satıyorlar. Köylüler hem para kazanıyor. Hem de turizmin keyfini yaşıyor. Köy bir anda kadınlarının eğitim görmesi sayesinde çağ atlamış. Odunpazarında ise biz turizm olduğunu söylüyoruz. Bir gelen, görülecek her şey bu kadarmış diyerek bir daha gelmiyor. Odunpazarında tezgâh açan kadınların hepsi makarna satmaya çalışıyor. Bir renklilik ve heyecan yok. Turizmi Odunpazarında bundan daha fazla ileriye götüremeyiz.”
Isparta’nın sade bir köyü, gül ve meyvecilik dışında lavanta üretimine başlıyor, turizmi keşfediyor. Biz ise birkaç yıl önce başlayan, kıpırdayan turizm hareketini geliştiremiyoruz. Turizm bölgesini köftecilere ve helvacılara teslime diyoruz. Biz helva turizmini düşünürken, Kuyucaklılar neleri düşünüyor. Türkiye’nin her tarafından tabii ki, Eskişehirlilerde Temmuz ve Ağustos aylarında Kuyucak’ı mora boyayan, 250 nüfuslu köyün mis gibi kokmasını sağlayan lavanta bahçelerini ve köyü görmeye gidiyorlar. Bizde Odunpazarı’nda turizm gelişiyor diye bu arada seviniyoruz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!