Dünkü şehrimiz gazetelerden birinin manşetinde, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un İstanbul’da, ‘geri dönüşüm, çevre teknolojileri ve sıfır atık’ fuarına katıldığı yazıyor. Kurt, geri dönüşüm konusunda belediyelere destek verilmesi gerektiğini söylemiş. Bizim gazetede dâhil, şehir gazetelerinin tümünün son sayfasında yani arka sayfasında, Odunpazarı’nda atık toplama işini yapan Benli grubun tam sayfa ilanı vardı. İlanda, geri dönüşüm ya da atık toplayan firma Odunpazarı Belediyesi ile atık toplama işinden vazgeçtiğini bildiriyordu. Firma, tam sayfa ilanının tam orta yerine büyük harflerle “ Tüm bu süreçte tek destekçimiz olan Odunpazarı halkına teşekkür ederiz” diyor.
Sabahleyin mahallenin berberine tıraş olmak için gittim. Yıllardır sakal tıraşını da evde olmuyorum. Koltuğuna oturduğum berber sabahleyin atıklar yüzünden eşi ile arasının açıldığını belirterek,” Akşamleyin mahallemizdeki apartman kapıcıları, daireleri tek tek gezerek atıkları ayırma işleminden vazgeçmemizi söyledi. Benim hanım hala atıkları ayırma işlemine devam ediyor. Tekrar atık toplama işinin başlayacağını inanıyor. Bende çöpleri ayırmamasını hepsini birlikte toplamasını istedim” dedi.
Yani, mahallemizin berberi benim desteğim ile kendisini haklı çıkarak, gönlünü ferahlatacak. Bizim hanımında atıkları ayırmaya devam ettiğini, ben çöpleri atarken, çöplere bir ayar çektiğimi anlattım. Hatta Odunpazarında atık toplama işi sona erdiğini bizde, İletişim Fakültesi öğrencilerinden öğrendik. Gazeteler kalırsa, nitelikli öğrenciler yetişiyor. Bir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencisi bakmış ki, Eskişehir’de atık toplama sorunu baş gösterdi. Gelişi güzel çevreye saçılan atıkların fotoğraflarını çekerek, gazetemize elektronik postadan gönderdi. Geleceğin gazetecisi bu genç belki de, diğer gazetelere de çektiği fotoğrafları gönderdi. Ancak, genç iletişimci bizim gazetemiz dışında bir sonuç elde edemedi. Fuarlar güzelde. Eskişehir’in en büyük ilçesi Odunpazarı İlçesinde baş gösteren atık toplama işi ne olacak? Atıkları diğer çöpler ile birlikte çöpe atmaya başlayalım mı? Yoksa bir yerde cam, plastik gibi çöpleri biriktirerek, belediyenin bir firma ile anlaşmasını bekleyelim mi?
Dünya genelinde gazeteler okur kaybederken, para da kaybediyorlar. Ben gazetelerin daha uzun yıllar yaşayacağına inanların başında geliyorum. Yazılı basın devam edecektir. Ancak, televizyonlar beş yıl içinde bitecek ve de şekil değiştireceklerdir. Mesela, İstanbul gazetelerinin kapanması sonucu işsiz kalan benim tanıdığım gazeteciler halkla ilişkiler mesleğini kendilerine meslek edindiler. Günümüz dünyasında bir gazeteciye karşılık, 6 halkla ilişkiler uzmanı düşüyormuş. Eskişehir muhabiri olduğum Habertürk gazetesi kapanınca, gazetenin eğitim muhabiri Pervin Kaplan, kendi alanında uzmanlığını devam ettirerek, kendisine internet sitesi kurdu. Pervinkaplan.com sitesine girerek, eğitimle ilgili her şeyi burada bulabilirsiniz.
Savaş muhabiri Hakan Denker’in, Sultan 2. Abdülhamit gibi gizli bir usta marangoz olduğu ortaya çıktı. Özel ahşap eserler üretmeye başladı. İnternet deneyimine sahip gazeteci Emre Ergül ise, Türkiye’nin İlk Uzay Dergisi’ni internette yayımlamaya başladı. spacemagturkiye.com adlı internet sitesinde, uzayla ilgili çok sayıda haber var. Bu sitede başka gazetecilerde yazı yazmaya başladılar.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!