Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi’nin işbirliği ile düzenlenen 10. Eskişehir Opera ve Bale Günleri sona erdi. Bu yıl günlerle ilgili bir ilk de yaşandı. Opera ve balelerde yer bulamayanların, Cimer’e bile şikâyet dilekçesi yazdığını öğrendik. Peki, gelecek yıl 11. Opera ve Bale Günlerinde ne önlemler alınacak?
Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş ilde opera ve bale genel müdürlükleri var. Bu iller sezon başından sonuna kadar opera ve bale gösterilerine gidebiliyor. Eskişehirliler ise sadece iki kurumun işbirliği sonucu yapılan ve bu yıl 4 gösteriden oluşan günleri izleyebiliyorlar.
Bu yıl etkinliklere katılım yoğun oldu. İnsanlar şikâyetlerde bulundu. Kuyruklarda birbirini hırpaladı. Geçen yıldan, bu yılın bu şekilde geçeceği tahmin edilemezdi. Her geçen yıllarda ilginin azalması beklenir. Ancak, Eskişehir Opera ve Bale Günlerinde tam tersi oluyor. Günlere gelişi güzel eleştirilerde bulunanlar, bir gelseler ve kuyrukları görseler, fikirleri değişir.
Önceki akşam günlerin son gösterisi ‘Bir Tenor Aranıyor’ a gittim. Bilet bulamayanlarda gösteriyi ayakta veya yerde oturarak izlemek için gelmişlerdi. İlk Opera ve Bale Günleri, hatırlıyorum. Küçücük salonda yapılıyordu. Her geçen gün Eskişehir’de senfoni orkestrası ile opera ve bale günleri kendi seyircisini ortaya çıkardı. Şimdi, kuyruklar oluşuyor. Bu yıl ki, günlerden ders çıkarması gerekenler var.
İlk önce Bakanlığın Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Eskişehir’de tek günlük gösteri yapmayacak. Bir bale veya opera en az iki gösteri için Eskişehir’e gelecek. Büyükşehir Belediyesi de mesela bir ay Atatürk Kültür Merkezini opera ve bale günleri için kapatacak. Aynı düzeyde gelecek yıllarda da günler düzenlenirse, şikâyetler atacak. Kuyrukların sonu gelmeyecek.
SANATÇILARIN JESTİ
Beş ildeki opera ve bale genel müdürlüklerinden gösteri yapmak için Eskişehir’e gelen sanatçılar, Eskişehir seyircisine şapka çıkardılar. Belki opera ve balelerin bulunduğu illerdeki seyirciden daha çok seyirci Eskişehir’de sanatçıları yalnız bırakmadı. Gösterileri izlemek için birbiri ile mücadele etti. Çevre illerden de gelen yurttaşlarımız oldu. Bu yurttaşlarımız, şehrin turizmine de katkıda bulundular. Otelci ve esnaf opera ve bale turizminden nasibini aldı. Son gösteride sanatçılar, oyunun birkaç yerinde replikleri değiştirerek, “Eskişehir’e çibörek yemeye, opera izlemeye gidelim” dediler. Bir anlamda gösterilerde Eskişehir seyircisine teşekkür ettiler.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!