Liselere geçiş sınavının açıklanmasının ardından üniversiteye giriş sınav sonucu da açıklandı. Şimdi, tercih zamanıdır. Tercihlerde kılı kırk yarıldı. Uzmanı danışarak tercihler yapıldı.
Neredeyse, bütün çocuklu aileler için geçerli bir durum var. Enflasyon, fiyatların veya dövizin artması, Ayasofya’nın cami olarak açılması, gibi konular bu aileleri pek ilgilendirmiyor. Bu aileler sınav sonuçlarına göre çocuklarını hangi koşullarda, hangi okullarda okutacağını düşünüyorlar. Liselerde okuyacak öğrenciler için seçenekler biraz daha fazla bulunuyor. Geçen günlerde özel bir okulumuza gittim. Veliler lise giriş sınavı sonuçlarına ve kendilerine göre, çocuklarının iyi devlet okulunu kazanamadığını düşünerek, özel okula kayıta gelmişler. Yıllık okul masrafları on binlerle başlayan fiyatlarla velinin karşısına konuluyor. Veli de kesesine göre, ya peşin para olarak ya da bir yıllık taksitlerle okul masrafını ödüyor. Liseler için 4 yıl bu para ödenecek. Çocuk bir de özel okula ana sınıfı ya da ilkokuldan başladıysa, veliler en az 12 yıl taksit veya yüklü peşin para ödemek zorunda kalıyor.
SEÇENEK KOMŞU ÜLKELERDE
Ortaokul ve liselerde devlet okulu seçeneği her zaman var. Üniversitelerde ise kontenjanlar bellidir. Son yıllarda vakıf üniversiteleri ile kontenjanlar birkaç misline çıktı Ancak, yine de genç nüfusumuzun hızlı artması nedeniyle kontenjanlar yetersiz kalıyor. Komşu ülkeler, balkanlar velilerin ve üniversite öğrencilerinin önünde seçenek olarak duruyor. En yakın komşumuzda, Edirne’nin öte yanındaki ülkede üniversitede okumanın bedeli yıllık 25-30 bin TL’den başlıyor. Bu fiyatları Türkiye’ye göre hesaplı bulanlarda var.
MESLEK LİSESİ TERCİHİ
Geçtiğimiz günlerde Eskişehir organize sanayi bölgesinde fabrikaları bulunan bir grup sanayici Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ve Eskişehir Sanayi Odası aracılığı ile Eskişehirlilere çocuklarınızı Meslek Liselerine gönderin çağrısında bulundu. Eskişehirli işadamlarının bu çağrıyı yaparken özet olarak şunları da söylediler: ”Ülkemizin iktisadi ve sosyal kalkınmasında meslek liselerinin çok önemli bir rolü var. Ayrıca bu okullardan mezun olan gençlerin sektörde en çok aranan insanlar haline geldiler. Kendiişlerini kurmak istemelerse bu konuda tecrübelerini konuşturuyorlar”
Eskişehirli İşadamları Küresel salgın döneminde meslek liselerinin öneminin daha çok anlaşıldığının da altını çizdiler. Kısacası, herkesin mutlaka üniversiteyi bitirecek diye bir derdi olmaması gerekiyor. Küresel salgın ile birlikte Meslek Liselileri ile Meslek Yüksek Okulları bir adım daha öne çıkmış bulunuyor. Ara elaman açığını bu okullarımız kapatmaya çalışıyor.
Eskişehir’de Cer Atölyelerinde üretilen ilk yerli otomobilimiz ‘Devrim’ üretildikten yıllar sonra değer gördü. Bugün müzede her hafta sonu Eskişehir’e gelen binlerce turist onu görmeye geliyor. Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim’in bugünkü müzesini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cezmi Karasu ve öğrencileri tasarlamıştı. Karasu şimdi emekli oldu. Ancak, zaman zaman Devrim’in müzesine gelerek ona bakıyor. Yanında misafirleri varsa onlara Devrim otomobilini anlatıyor.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!