Alpu ovasını, Eskişehirliler olarak yıllarca kirlettik. Yaşadığımız şehrin evsel atıklarını, organize sanayi bölgemizin atıklarını Eskişehir’in yerleşiminin bittiği yerden Alpu ovasına verdik. Verimli ova bizim onu yol etmek istememize rağmen direndi. Türkiye’nin en bereketli ovası, bizim onu kirletmemize rağmen verimli haline devam etti. Sonra Eskişehir ve Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesislerini yaptı. Alpu ovası kendisine geldi.
Ancak, bizim ova ile mücadelemiz bitmedi. Bu kez Alpu’daki meraya sanayi tesisi kurmaya başladık. Bu konuda son durumun ne olduğunu da bilmiyorum. Ama insanoğlu her koşulda doğaya zarar vermeyi ihmal etmiyor. Doğayı kendi haline bıraksak, doğa bizden kaynaklanan hataları telafi edecek. Mevsimler değişiyor, dünyanın damı delik diye konuşmamıza rağmen doğaya, dünyaya zarar vermeye devam ediyoruz.
Yakın akrabalarımız olan Kızılderililerin atasözü olan “Dünyayı torunlarımızdan emanet aldık” sözünü hayata geçirmiyoruz. Şimdi de, Alpu’ya termik santral kuracağız. Eskişehir’e en yakın ilçemiz bu kez Türkiye’nin gündemine gelecek. Aylar önce TEMA Eskişehir’de bir toplantı yaptı. Termik Santralın Eskişehir’e yapacağı olumsuzluklardan söz etti. Hiç kimse umursamadı. Bizim dışımızdaki gazetecilerin de ilgisini çekmedi. Sonra Termik Santralin gelişini haber yapınca, uyuyanlar uyandı. Bir de Alpu Ovası ile ilgili ovayı yok edici bir şey yapılamayacağı yönünde karar var. Ancak, santral kurma çalışmaları başladı. Üstelik çıkarılacak kömürde kalitesiz bir kömür olduğu uzmanlarca söylendi. Ben Yatağan Termik santralinin o güzel yöreye neler yaptığını yakından biliyorum.
Eğer, Alpu Ovası’na termik santral yapılırsa, geniş bir kesim zarar görecek. Henüz Eskişehir’de geniş bir kesim konuyu yakından bilmiyor. TMMOB Alpu’ya giderek, santrali anlattı. Gündüzlüler, Alpu Ovasına kurulacak kömürle çalışacak santral konusunda bir toplantı yaptı. Toplantıya geniş bir katılım olmadı. Ancak, yine de uzmanlar dilleri döndüğü ölçüde halka santralin neleri götüreceğini anlattılar. Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Özer Ülker, santralin yapılması halinde birinci sınıf tarım arazisi Alpu’da 35 yıl sonra tarım biteceğini söyledi. 35 yıl çok yakın bir zamandır. Ova biterse, en büyük zararı da Eskişehir görecektir. Gündüzlüler Derneği’nin düzenlediği toplantıya katılımın az olduğunu gördüm. Eskişehirli konuya sahip çıkmalıdır. Konuyu her yönü ile inceleyelim.
Odunpazarı bölgesine hafta sonu gelen turist, bölgedeki müzeleri geziyor. Kurşunlu külliyesini ziyaret ediyor. Helva ve Odunpazarının hazır ekmeğini alıyor. Yine Eskişehir’in simgesi ETİ’nin sponsorluğunda Odunpazarına Eti Şehir ve Göç Müzesi yapıldı. Müze çeşitli nedenlerle açılamıyor. Turistlerin kapısına dayanması sonu, müzenin birkaç yerine ‘kapalıdır’ yazısı açıldı. Yetkililer, müzeyi kısa zamanda halka açmak için gereken çabayı göstermelidir. Ben mesela bu müzeye Devrim otomobilinin de konulmasını istiyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!