Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüsü olayları her geçen gün artmaya devam ediyor. Dünya geneline yayılmaya devam eden virüs 40’dan fazla ülkede can kayıplarına yol açtı. Bir dönemde de AIDS olayları çok az rastlanırdı. Haberleri de ilgi çekerdi. O dönemde haberci olarak bizim başımıza gelenler de ilginçti. Bir gerçek AIDS’liyi bir de sahte AIDS’liyi bulmuştuk.
Komşulardaki Corona Virüs olayları nedeniyle Türk medyasının da virüse karşı ilgisi arttı. Türkiye’de ve Eskişehir’de virüs olayına rastlanmasa da Medya Takip Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre Corona Virüs ile ilgili olarak Şubat ayının ilk 25 gününde Türk medyasında 41 bin 77 haber yer aldı. Kısa adı MTM olan Medya Takip Merkezi, virüsle ilgili olarak Türk medyasının yazılı basınında Bin 711, televizyonlarda 15 bin 23 haber yer alırken, internet medyasında ise virüsle ilgili 24 bin 343 haber yaptığını saptadı. Dünya medyası arasında da virüsle en çok haber yapan 7 ülke konumundayız.
İnternet medyasının ilgisi
Bugün insanlarımız doktorunun söylediklerine inanmıyor. Doktorun ya da doktorların söylediğinin dışında internette hastalık araştırıyor. Günümüzde tüm dünyada en çok gerçek dışı bilginin internetten yayıldığı bilimsel olarak da ispatlandı.
Dünde Şarhöyük mahallemizdeki önemli sağlık kuruluşlarından biri olan 4 nolu sağlık ocağında muayene edilen İranlı bir ailenin bir ferdinde yüksek ateş bulunması, internet medyası aracılığı ile şehre Corona virüsü şüphesi olarak yansıdı. Sabahleyin evden çıkarken, televizyon kanallarının birinde sabah programı sunan sunucu virüsle ilgili gelişi güzel çıkan haberleri eleştirerek,” Benim gibi öksüren yok. Ateş dersen bende her zaman var” diyordu.
AIDS’ın hikâyesi
AIDS olaylarının büyük haber olarak değerlendirildiği yıllarda Milliyet Bürosu çalışanları olarak tıp fakültemizde karı-koca AIDS’li bir aileyi tespit etmiştik. Kütahyalı bu ailenin fotoğraflarını da çekmeyi başarmıştık. O zamanki sağlık müdürü olayın gerçek olmadığını söylemişti. Sonra bir yerel gazetemiz bir AIDS’linin de o zaman ki SSK Hastanesinden kaçtığını söylemişti. Bizde gaza gelerek Eskişehir’de iki AIDS’li olduğu haberini yapmıştık. SSK Hastanesinden kaçtığı ve AIDS’li olduğunu iddia ettiğimiz hastanın peşine düşerek, kendimizi Emirdağ’ın bir köyünde bulmuştuk. O kişinin haberi de köyde fotoğrafını çekerek ikinci kez haber yaptık. İkinci kişi AIDS’li değil, Fransa’da ölümcül bir hastalığa yakalanarak, Türkiye’ye gelen bir gurbetçiydi.AIDS’li karı-koca da, AIDS’li olmayan kişide kısa süre sonra hayatlarını kaybetti.
Hatta o dönemde Eskişehir’den Emirdağ’a beraber gittiğim büromuzun stajyer muhabiri evde ikram edilen ayranı, AIDS mikrobu var, düşüncesi ile içmemişti. Ben haberi kurtarmak için, ayranı tepeme bir dikişte içmiştim. Şimdide, internet medyamızın piyasaya sürmeye çalıştığı ‘Eskişehir’de Corona Virüsü’ haberine hemen Sağlık Müdürlüğünde açıklama geldi. Amerika da bir yılda 61 bin kişi grip hastalığından öldü. Dünyada gripten ölenlerin, bu virüsten ölenden daha fazla olduğu bir gerçektir. Virüsten elbette korunmak gerekiyor. Ancak, olayı abartmamak gerektiğini düşünüyorum. 41 bin haberde olduğu gibi, işi abarttık.
*****************
En çok okunan yazar
Bulgaristan da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Eğridere köyünde 25 Şubat 1907 yılında dünyaya gelen Sabahattin Ali, 31 Mart 1948 de Bulgaristan’a giderken, yolda katledildi. Ölümünden 72 yıl geçmesine rağmen, bugün onun yazdığı birbirinden güzel kitaplar marketlerde bile satılıyor. Demek ki, okuyucuda bir talep var. Doğdu köyde hemşerileri 2007 yılında onun büstünü diktiler. Her doğum gününde de heykelin önünde törenler düzenliyorlar.Büstün önünde anma etkinlikleri yapıyorlar. Bence en anlamlı etkinliği onlar yapıyor. Mekânı cennet olsun. Kitaplarını okumaya devam edelim. O ölümsüz olarak bizlerle birlikte yaşamaya devam etsin.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!