Atatürk, Türkiye’yi “Çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak” amacıyla bir dizi devrim yaptı. Tüm devrimlerini tek tek TBMM’den geçirdi. 3 devrim yasası olarak bilinen devrimler, cumhuriyetin özü haline geldi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırmakla işe başladı. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan etti. 3 Mart 1924’te halifeliği kaldırdı, Öğretimin Birleştirilmesi Yasası’nı çıkardı. 25 Kasım 1925'te Şapka ve Kıyafet yasası çıktı. 30 Kasım 1925’te de Tekke, Zâviye ve Türbelerin Kapatılması yasalarını çıkardı. 1 Kasım 1928’de yeni Türk harfleri kabul edildi. Bunları 21 Haziran 1934’te çıkarılan Soyadı Yasası, 26 Kasım 1934’te çıkarılan Lakap ve Unvanların Kaldırılması Yasası, Saat ve Takvim Yasası izledi. Bu arada Mecelle kaldırıldı, laik düzene geçişi sağlayan yasalar kabul edildi.
Bir kez daha hatırladık
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada yaşanan olaylar, Atatürk’ün önemini ve onun çağımıza uygun bir devrimci olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bu nedenle, ‘Devrim Yasalarını’ artık kimse eleştirmiyor. FETÖ’cü darbe girişiminden sonra, Atatürk’ün bu yasalarla tarikatların halkı sömürmesine ve siyaset üzerindeki gerici baskılarına son vermeyi amaçladığı net bir şekilde ortaya çıktı. Atatürk yaptığı tüm devrimleri en ince ayrıntısına kadar ‘Nutuk’ adlı eserinde, tane, tane anlattı. Bugün “Atatürk’ün Bütün Eserleri Dizisi” nden çıkan kitapları okuyarak, Atatürk'ü daha net şekilde anlayabiliriz.
---------
Evladı Fatihanların kongresi
Derneğin adı Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu olarak konulmuş. Bence yanlış olmuş. Bulgaristan’dan çeşitli tarihlerde zorunluluk karşısında Türkiye’ye gelerek yerleşenler muhacir olmaz. Çünkü onlar Anadolu’dan özellikle de Karaman bölgesinden balkanlara giden Selçuklu Türkleridir. Onlara Evladı Fatihan demek daha uygundur.
Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu'nun önümüzdeki günlerde kongresi var. Şimdilik, üç başkan adayından söz ediliyor. Adaylardan Tepebaşı Belediyesi Personel Müdürü olan Rami Köstebekçi’in en çok çalışan aday olduğunu söyleyebilirim. Köstebekci, en son olarak yine Bulgaristan’dan göç eden Türklerin Eskişehir’de kurduğu Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ni ziyaret etti. Başkan Adayı Rami Köstebekçi, ERİAD Başkanı İbrahim Durgut ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Durgut, başkan adayı Köstebekçi’ye başarılar diledi. Bakalım kongreden ne çıkacak.
Baba Marta
Bir hafta önce gittiğim Balkanlar’da yaşayan çeşitli halklar Türklerde dahil, Martın sonuna kadar sürecek ‘Marteniçka günleri’ kutlanıyor. Tüm balkanlar kırmızı ve beyaz renklere büründüğünü bizzat yaşadım. Baharın gelişi nedeniyle geleneksel Baba Marta günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, günleri Bulgaristan’dan göç eden Türkler tarafından da kutlanıyor. Bir bahar ritüeli olan günlerin hikâyesi, 7. Yüzyıla kadar dayanıyor. Kırmızı-beyaz iplerle, ‘Marteniçka’yı örenler, havada ilk leyleği gördüklerinde ipleri bir ağaca bağlayarak, dilek dileyeceklerdir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!