Haksızlığa uğradığımızda, hemen bir avukat aracılığı ile mahkeme kapısına koşarız. Mahkemede davamız birkaç yıl sürer. Mahkemenin verdiği kararı beğenmezse, üst mahkemeye gideriz. Sonuçta, haklılığımızı ispatlamamız için yılarca uğraşmamız gerekebilir.Şimdi artık, Kamu Denetçiliği Kurumu yani, ombudsmanlık var. Bu kurum yurttaşlarımız ile kamu arasında köprü oluyor. Yurttaşların devletin herhangi bir kurumu ile sorunlarını en fazla 6 ay içinde çözüyor. Üstelik harç, pul veya dosya parası gibi işlemler olmadan, sorun hallediliyor. T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu kendilerine uygun bir de slogan bulmuş:” İdareyle sorunlarınız dostane çözüyoruz”.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç başkanlığında kurumun denetçileri birkaç gündür Eskişehir’i ziyaret ediyor. Validen başlayarak, önde gelen kamu kurumlarını geziyorlar. Bu arada, biz gazetecilerle de, biraya geldiler. Bizde adını duyduğumuz ama ne iş yaptığını pek kestiremediğimiz Kamu Denetçiliği Kurumu ile tanışmaya gittik.
Kurumu sizler adına tanımış olduk. Türk insanı da kurumu yavaş yavaş tanıyor. Mesela, bu yıl kuruma beş bin kişi haksızlığa uğradığını düşünerek başvuruda bulundu. Eskişehir’den de 143 kişi kuruma başvuruda bulunarak, kamu ile arasındaki sorunun çözüm bulunmasını istedi. Başvuran 143 hemşerimizden 45’i eğitimden şikâyetçi oldu.
Kurum denetçileri TBMM tarafından seçiliyor. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, her geçen gün kurum tanındıkça yüklerini arttığını belirterek,” Devlet ile millet arasında köprü olmaya gayret ediyoruz” diyor. Şeffaflığın sağlanması için üzerlerine düşeni yapmaya gayret ettiklerini söylüyor. Malkoç çalışmaları sayesinde kamu hizmetlerinin kalitesinin artacağına, Türkiye'de iyi yönetimin daha iyi yerleşmesinin sağlanacağına inanıyor. Malkoç, denetçiler ile Eskişehir’i çok beğendiklerini ancak, Eskişehirspor için Eskişehirlinin daha fazla gayret göstermesi gerektiğinin de altını çizdi. Peki, kuruma yurttaşlarımız nasıl başvuracak. Kurumun internet adresinden başvuruda bulunabileceği gibi, mektupla bile kuruma başvuruda bulunabiliniyor. Kurum yöneticileri, TC kimlik numarası ile ad soyadının doğru yazılmasının önemine işaret ettiler. Benimde aklımdan geçen bir-iki sorun var. Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuracağım. Yurttaşlarımızda ‘mahkemeye gitmeden önce, bu kuruma başvursunlar’.
Eskişehirspor’da herkes birbirini suçladı. Günlerce kulübün kayyuma kalacağını tartıştık. Bazı eski yöneticileri gazetecilerde dahil haksız yere suçladık. Sonunda eski başkanlarımızdan net şekilde Eskişehirli olan Halil Ünal, baktı ki, kulüp kayyuma kalacak. Listesini yaparak, yönetime seçildi. En başta Eskişehirspor divan heyeti, sonra kongre üyeleri ve 52 yıllık kulübe gönül verenler rahat bir nefes aldı. Şimdi, geçmiş bırakmaktır. Henüz Eskişehirspor istenen seviyede değil ve dağ gibi borç vardır. Hepimiz kenetlenerek, Eskişehirspor yönetimine destek ve yardımcı olmalıyız. Geride seyrederek, ya da kongrede nutuk atarak sonuca varılmaz. Artık, bunu öğrenmeliyiz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!