14 Mart tarihi tüm Türkiye’de tıp bayramı olarak kutlanır. Dünya Emekçi Kadınlar Günü gibi, tıp bayramının da bir özelliği vardır. 14 Mart 1919 İstanbul düşman işgali altındayken, tıbbiyeliler işgali protesto ederek tıp fakültesinin binasına kocaman bir Türk bayrağı asarlar.
Şiirlere de konu olan Tıbbiyeli Hikmet, tıp öğrencilerin liderliğini yapar. Cumhuriyet kurulduktan sonra Boran soyadını alan Tıbbiyeli Hikmet, Cumhuriyetin ilanına giden yolda Sivas kongresine de davet edilir. Delege olarak Sivas kongresine katılan tıbbiyeli Hikmet hatta kongrede Atatürk’e “Mandayı kabul ederseniz, sizi de ret ederiz” diye konuşur. Çünkü kongreye katılan pek çok delege kendi aralarında hangi ülkenin himayesine girmeyi tartışmaktadırlar. Manda tartışmalara Atatürk son noktayı koyar. Manda ve himayenin asla kabul edilemeyeceğini söyler. Tıbbiyeliler Sivas kongresinden sonra mücadelenin içine daha çok girerler. Anadolu halkını çeşitli derneklerde bağımsızlık savaşının kazanılması için örgütlerler. Büyük taarruzda da çok sayıda tıbbiyeli canını ortaya koyar, bağımsızlığın kazanılması için gerektiğinde şehitte düşer. Tıbbiyeli Hikmet kısa hayatı boyunca hep vatan için çalışır. 44 yaşındayken Sarıkamış da, karda mahsur kalan askerin imdadına koşarken, verem olmuştur. Hayatını vermiştir. Kısacası, 14 Mart tıp bayramı emperyalistlere karşı tıp öğrencilerinin mücadelesinden doğmuştur. Bugünde bu anlama göre kutlanmalıdır. Bizde Eskişehirli doktorların tıp bayramını kutluyoruz.
Bu çocuklar desteklenmeli
Belki Tepebaşı Belediyesinin yetkilileri de kurdukları çocuk senfoni orkestrasının 800 kişiye ulaşacağını tahmin etmiyordu. Öyle ya klasik müzik bize uzaktı. Özellikle Tepebaşı’nın kenar mahallerinde yaşayan dar gelirli aileler çocuklarını senfoni orkestrasının bir elemanı yaparlar mıydı? Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç başta olmak üzere, hiç kimse bu iş olmaz diye düşünmeyerek, çocuk senfoni orkestrasını kurdu. Belediye yönetimi daha sonra Eskişehirlilere çağrıda bulunarak, orkestraya müzik aletleri bağışlanması çağrısında bulundular. Çağrı kısa sürede karşılığını buldu. Herkes orkestraya kemandan, flüte kadar çok sayıda müzik aleti bağışladı. Çocuklar bu bağışlanan müzik aletleri ile yetiştiler. Ataç ve belediye yönetimi Eskişehir’in bu konudaki mevcut potansiyelini ve alt yapısını da iyi değerlendirdi. 3 yılın sonunda orkestrada görev yapmak isteyen çocuk sayısı 800 ‘e ulaşınca, ikinci orkestra ve bu arada bir de koro kuruldu. Orkestra 3. Kuruluş yıldönümünü önümüzdeki cumartesi günü bir konser ile kutlayacak. Konser Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezinde olacak. Tepebaşı Belediyesinin iki elin sesi var çocuk senfoni orkestrasının 3. yaşı kutlu olsun. Önümüzdeki cumartesi günü yapılan konserin biletleri de 10 ve 15 TL olarak belirlenmiş. Şimdi, bilet satın alarak çocuklara destek olmak günüdür. Salonları dolduran Eskişehirliler kendi çocuklarının konserinde de salonu dolduracaklardır. Biletlerin gelirinin orkestraya harcanacağını yazmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!