Uzun yol şoförleri geçmiş yıllarda anlatırdı. Ankara’dan sonra Orta Anadolu kentlerinden geçerken ve Kars’a doğru yol alırken, yollarda koyun sürülerinin yollarını kestiğini ve bu nedenle varacakları kentte oldukça tehirli olarak vardıklarını anlatırlardı. Bir süre önce kurulan Eskişehir Tarım Platformu üyeleri tüm uyarılarına rağmen hayvancılık konusundaki krizin derinleşerek devam ettiğine dikkat çektiler.
Şimdi yolculuk otobanla da olsa, Ankara’dan yola çıkan sürücüler Ardahan’a kadar yolda tek tük hayvan sürüleri ve çobanlar ile karşılaşıyor. Mesela Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Murat Dalambay, geçtiğimiz günlerde gazetecilere yakınarak, küçücük şehirde 4 bin 700 üretici olduğunun altını çizerek,” 10 yıl önce hayvan varlığımız 32 bindi. Şimdi ise 15 bine düştü” dedi. Ardahan’dan her gün hayvan kesim görüntüleri izlediğini belirten Dalambay, üreticinin 7.5 aylık, 8 aylık hayvanlarını üzülerek kesmek zorunda kaldığını, yetiştiricinin girdi maliyetlerinin altından kalkamadığını ve feryat ettiğini söylüyor.
İSTANBUL’UN NÜFUSU ARTIYOR
Eskişehir tarım Platformu adına açıklama yapan Veteriner Hekimler Oda Başkanı Mehmet Kızılinler, üreticilerden süt ineklerini bakamadıkları için kesmemelerini isteyerek,” yanlış kararlar kesimleri artırıyor” diyor.
Üretici bakamadığı için 7.5 ve 8 aylık hayvanlarını üzülerek kesiyor. Kısır dişi hayvanlar ise bekletilmeden kesiliyor. Ülke ekonomisinde kayıpların artmasına neden oluyor.
Kırsal alanlarda yaşayanlar traktörünü, tarlasını satarak, hayvanını da kesimhaneye göndererek yeni yaşam kurmak için İstanbul’un yolunu tutuyor. Yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Ülkemizin genelinde hayvancılık küçük aile işletmelerinde yapılıyor. Bu işletmeler krizlerde birbiri ardına yok olup gidiyor.
TEK GEÇİM KAYNAĞIDIR
Ülkemizin doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılan hayvancılık yöre halkının tek geçim kaynağıdır. Bölge insanı, hayvancılıktan başka bir şey yapamaz. Buralarda sadece arpa be buğday ekilir. Hayvancılıkla ilgili en büyük sıkıntılardan biri de bir alım garantisinin olmaması gösteriliyor. İthali getiriyor, ithali getirdiği zaman içerideki yetiştirici mahvetmiş oluyor. Ülkede hayvancılıkla ilgili bir planlamaya ihtiyaç var. Hayvancılığın yoğun yapıldığı önemli bazı bölgelerde kesimhane ve süt entegre tesisi de bulunmuyor.
POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORLAR
Hayvancılık yada başka bir alanda yeniden inşa faaliyeti başlatılması gerekiyor. Eskişehir Tarım Platformunun açıklamalarından bu durum ortaya çıkıyor. Ziraatçı Mühendisleri, Veterinerler, Ziraat odaları ile hayvancılık kuruluşlarının bir araya gelmesi ile oluşturulan Eskişehir Tarım Platformu et fiyatlarının artışına çözüm olarak ise ülkenin kendi kendine yetecek politikaların hayata geçirilmesini istiyor. Yerli üretimin artırılması için hayvancılığa pozitif ayrımcılık yaparak girdi maliyetlerinde yeniden bir düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulunuyor.
Her şeyden önce gelecek kuşakların sağlıklı yetişmesi için Eskişehir Tarım Platformu’nun çağrısına uyulması gerekiyor. Sağlıklı nesiller et süt ve protein yönünden yüksek besinler yiyerek büyür.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!