Dün gazetemizde bir haber vardı. ‘En çok anneler okuyacak’ başlıklı haberde şehrimizdeki önemli eğitim kuruluşlarından biri olan Eskişehir Ticaret Borsası İlkokulunda Ocak ayından bu yana süre gelen bir kampanya var.
Okulun 2. sınıf öğretmenlerinden 3 yıllık eğitimci, üç çocuk annesi Şura Gürcan kampanyanın kahramanıdır. Küresel Salgın bize çok şey öğrettik. Her konuda yeni yeni yollar bulduk. Meyve ve sebzeyi eskiden pazarda ilk önce elimizle bir tartardık. Alacağımız elbiseyi mağazada mutlaka giyerdik.
Şimdi, çevrimiçi olarak sipariş veriyor. İnternet hepimiz için büyük kolaylık oldu. Eskiden evden çalışma nasıl olur ki, tartışmaları vardı. Şimdi, çok kişi evden çalışıyor. Normal hayata döndükten sonra da evden çalışma devam edeceğe benziyor.
UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ
Eğitimde ise uzaktan eğitim önem kazandı. Türkiye’de Açıköğretim 1982 de kuruldu. Küresel salgından sonra, ABD ve batılı ülkeler, Açıköğretim sistemimizi örnek alarak çalışma başlattılar. Tabii ki, sistem anında oturmuyor. Yıllar içinde yolunu buluyor. Eskişehir’de çok sayıda fedakâr öğretmende, kendi Açıköğretim sistemini kurdu. Öğrencileri ile her gün sınıftaymışlar, gibi ders yaptı. Çocuklar için aşı denemeleri var. Henüz 18 yaşındakilere yapılacak bir korona virüs aşısı yok. Dünya üzerinde 4 aşı kuruluşu çalışmayı yürütüyor. Önümüzdeki Eylül veya Ekim ayında da yüz yüze eğitimin yapılabilmesine olanak olmaya bilir. Çünkü büyüklerde olduğu gibi küçük çocukların aşılanmasında sorun çıkabilir.
ÖĞRETMENİN SÖYLEDİKLERİ
15 yıllık Ticaret Borsası İlkokulu Öğretmeni Şura Gürcan Hanım öğrencileri ile uzaktan ders yapmanın yanı sıra, öğrencilerin anneleri üzerinden de bir projeye başladı. Başlattığı ‘ En Çok Anneler Okuyacak’ projesi ile Ocak ayından bu yana çevrimiçi olarak kitaplar okunuyor, şiir dinletileri yapılıyor. Haber yaptıktan sonra dün bizzat telefonda görüştüğüm Şura Hanım özetle şunları söyledi:” Bu projeye çok değer veriyorum. Anneler okursa çocukları da okur. Eğer kadın yetişirse bir nesli yetiştirir fikriyle yola çıktığımız bu projede Okul Müdürümüz Murat Karaca'nın sonsuz desteği ile Ocak ayından itibaren dört kitap okuduk, değerlendirme anketlerini ve çevrimiçi buluşmalarını gerçekleştirdik. Mayıs ayında ise, çocuk kitaplarının herkesin hayal gücünü geliştirdiği ve ufkunu açtığı düşüncesi ile Şermin Yaşar'ın son kitabı ‘Babaannem Geri Döndü’ kitabını okumaya başladık. Çocukların okuması ve geleceğe sağlam adımlarla yürümesi için velilerimizle çıktığımız bu yolda daha fazla anneye ulaşmak amacını taşıyoruz. Velilerimiz hem kitap okuyorlar hem de kitapları temin ederek güzel bir kütüphaneye sahip oluyorlar. Kadın yetişirse bir nesil yetişir bu yüzden en çok anneler okumalı diyoruz”. Öğretmenimizin bu sözlerinden sonra bize de sadece kendisini kutlamak düşüyor.
![]() | ![]() |
TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal oldu. Mandal, tam anlamıyla Odunpazarı çocuğudur. Ayrıca, dünya çapında bir bilim insanıdır. Bugünlerde ülkemizin önemli kuruluşu TÜBİTAK da yerli aşıların üretilebilmesi için Gebze de bir merkez kurdu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Eskişehirli TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Mandal korona virüse karşı geliştirilen insan klinik denemelerinin Faz-1 aşamasındaki virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısının ilk dozunu yaptırdı.
Bakan Varank başkan mandal ile aşı olduktan sonra, bir de açıklama yaptılar. Türk aşısına gönüllü aradıklarını söylediler. Türk aşısının sonbahara kadar çıkarılması hedefleniyor. Gönüllüler üzerinde de denenecek. Aşı olduktan sonra açıklama yapan Bakan Varank, "Bu aşı adayımız virüsün 4 proteinini de dikkate alarak tasarlanmış bir aşı adayı. Dolasıyla çok inovatif bir aşı adayı olduğuna biz inanıyoruz" demişti.
Bakan ve TÜBİTAK başkanı dışında 36 gönüllü ile başlayan bu aşı çalışmasına Eskişehir’den de bir gönüllü katıldı. AK Parti İl başkanı Zihni Çalışkan da Türk aşısına gönüllü oldu. Bilindiği gibi Çalışkan, korona virüse yakalanarak, bir süre tedavi görmüştü. İşin özü ise şudur. Kendi aşını kendin, kendi uçağını kendin üreteceksin. Aşıda kurtuluşumuz yerli aşıda olacaktır. Bizde heyecanla yerli aşımızı bekliyoruz.
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!