Eskişehir Çevre Derneği yeni yerinin açılışını yapmadan hemen yakın dönemde çok tartışılacak bir konuya el attı. Kütahya’nın Gediz İlçesinin Murat Dağı’n da, özel bir şirkete ait altı ve gümüş aranması için hazırlanan ÇED raporunun kabul edilmesi, Eskişehirli çevreciler kadar Kütahyalı çevrecileri de harekete geçirdi.
Eskişehirli çevreciler Murat dağında yaşanacak olumsuz gelişmelerin Eskişehir’i ortadan bölerek, şehrimize ayrı bir güzellik kazandıran Porsuk çayını etkileyeceğini düşünüyor. Porsuk çayı Eskişehir dışında Alpu Ovası, Polatlı Ovasına da hayat veriyor. Karadeniz’e kadar akıp gidiyor. Gezi Ovasındaki Banaz çayının da bu çalışmalarda etkileneceği, kesindir. Raporun iptali için AK Partili Gediz Belediye Başkanlığı ile 60 kişi Kütahya Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Kısacası, olayda siyasi bir amaç hedeflenmiyor. Önemli olan çevrenin bozulmaması, Kızılderili’nin söylediği gibi gelecek kuşaklardan emanet aldığımız mirası, sağlam teslim etmektir.
Eskişehir Çevre Derneği de, Gediz Belediyesi ve 60 Kütahyalı gibi, olaya anında tepki koydu. Derneğin çiçeği burnundaki başkanı Sadık Yurtman, derneğin yeni mütevazı ve 4 dernek ile paylaştıkları binasında önemli açıklamalarda bulundu. Yurtman, “ÇED raporunda zararın telafi edileceği söyleniyor ama doğadaki tahribatı kimsenin telafi etmesi mümkün değil. Bu davaların halkın katılımı ve direnç göstermesiyle kazanılacağına tüm kalbimizle inanıyoruz” dedi. Telafi edilecek işler var. Edilemeyecek işler var. Doğada meydana gelecek veya gelmesi muhtemel tahribatlarda telafi edilemez. Karadeniz de son günlerde yaşanan sel felaketleri, doğanın anlaşılamaması ve uyum sağlanamaması durumunda insanlık başına nelerin gelebileceğinin göstergesidir. Kısacası, 17 bin kilometrelik bir alandan söz ediliyor. Ayrıca, bölgede 6 milyon dönümlük ormanlık alanda var.
BAŞVURULARI TAKİP ETMEK GEREKİYOR
60 Kütahyalı ile birlikte mahkemeye başvuran Gediz’in AK Partili belediye başkanı Muharrem Akçadurak, tesisin faaliyete geçmesine kesin olarak karşı çıktıklarını belirterek, Murat dağının Türkiye’ye mal olmuş bir dağ olduğunun altını çizdi. Başkan Akçadurak, doğanın bozulmasına karşı olduklarını belirterek, “Murat Dağı'nda altın madeninin yapılmasına tamamen karşıyız. Bunu da siyaseten değil, insanlık vazifemiz olduğu için yapıyoruz” dedi. Yani, olayda siyaset dışı, çevrecilikle açıklanacak bir durum var. Önümüzdeki dönem vazgeçilen Alpu termik santral projesine yerine bu projeyi bu kez Kütahyalılar başta olmak üzere, geniş bir çevreci kesim ile konuşarak tartışacağız.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!