2020’ye girdik. Eskişehir’de şebeke suyu tartışmaları sürüyor. Yılın son gününde Eskişehirliler gece yarılarına kadar sumatiklerin önünde su kartlarına su yükletti.
Yılın son günleri yaklaştığında Eskişehir’de herkes birbirine 2020 yılında şebeke suyunu nasıl ucuza kullanabileceğini sordu. Bazıları, Eski’nin yüzde 60 oranında zammından sonra su sayaçlarının hemen ayarlandığını, yeni yıla girmeden su kartlarını doldurmanın bir anlam ifade etmediğini söyledi. Eskişehirliler, şehirde 2020 yılında şebeke suyu zammından etkilenmemek için nasıl davranacaklarını soracak bir Eski mensubu veya uzmanı aradı.
Tanıdığımız bir lokantacı şebeke suyu ile çok işi olduğunu belirterek, zamdan az etkilenmek için 3 bin 500 liralık su aldığını söyledi. Yine bir akrabam Eski’nin eski genel müdürlerinden biri ile su zammını görüştüğünü belirterek, genel müdürün kendisine “Geçmiş yıllarda zam yapılamadı. Bunun için yüzde 60 zam geldi. Zamdan etkilenmek için bende kuyruğa girerek sumatik kartıma hatırı sayılı bir meblağ su yüklettim” dediğini aktardı. Büyükşehir Belediyesi veya ESKİ yetkilileri abone isimlerinden yola çıkarak, Eski’nin eski genel müdürünü tespit edebilirler. Ben burada ismini yazmayacağım.
Kalabak suyunda ise toparlanma var. Mahallelerdeki sakalara çok miktarda Kalabak damacana dağıtımı yapıldı. Haftalardır mahallelere gelmeyen sakalar yeniden işlerine koyuldular. Eskişehirlilere istedikleri kadar damacana Kalabak suyu veriyorlar. Şebeke suyuna yüzde 60 zam, Kalabak damacana sıkıntısı filan derken, yeni yıla girdik. ESKİ açısından olaya bakıldığında yönetim değişikliği bekleniyor. Candaş diye tabir edilen aile ekipleri devreye girmiş bile. Hadi hayırlısı diyorum.
Şehrimizin seçkin liselerinden olan Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi ev sahipliğinde ‘sürdürülebilir tarım’ temalı 1. Eskişehir Coğrafya Öğrenci Çalıştayı yapıldı. Çalıştaya 11 değişik okuldan 66 öğrenci ile 20 coğrafya öğretmeni katıldı. Amaç, hızla artan dünya nüfusuna yeterli ve kaliteli gıda sağlamak. Çevreyi ve doğal tarım kaynaklarını korumak. Öğrencilerin ve öğretmenlerin çalıştayına gözlemci sıfatı ile bazı sivil toplum ve tarım kuruluşları da katıldı. Öğrenciler baktılar ki, yaşlı nüfustan veya kötü politikacılardan dünyaya bir katkı çıkmayacak. Durumu ele aldılar. Daha iyi bir dünyayı ortaya çıkarmak için üzerlerine düşeni yaptılar. Ciddi bir çalıştay kimsenin ilgisini çekmese de, onlar üzerlerine düşeni yaptılar.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!