Jandarma Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Araştırma Merkezi Türkiye genelini kapsayan ‘kadın cinayetleri’ ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma 2008-2017 yılları arasını kapsıyor. Türkiye genelindeki, jandarma sorumluluk bölgesinde bu yıllar arasında 687 kadının cinayete kurban gittiğini tespit etti. 687 cinayetin işlediği iller ise 26 kadın cinayeti ile İzmir, İzmir’i de 24 veya 23 cinayet ile Antalya, Bursa, Mersin ve Muğla izliyor.
Eskişehir’de de kadın cinayetleri ender olsa da işleniyor. Bu cinayetlere, Eskişehirli kadınlar başta olmak üzere, sivil toplum ve meslek kuruluşları, partilerin tümü sert tepkisini ortaya koyuyor. Eskişehir Barosunun ilgili komisyonu, şiddet gören kadınların yanında durarak, onların savunmasını üstleniyor. Her şeyden önce Eskişehir’de yaşayan erkekler, her zaman kadına şiddete karşı duruyor. Şiddet görüldüğünde ise kadın kuruluşları ile birlikte ortak tavır alıyor. Kadına şiddet konusunda da Eskişehir’de ciddi bir sorun yaşanmıyor. Jandarma’nın araştırmasında görüldüğü gibi, kadın cinayetlerin çoğu gelişmişlik düzeyi yüksek olduğu söylenen illerde gerçekleşiyor. Bu iller ile Eskişehir karşılaştırıldığında Eskişehir’in çağdaş ve gelişmiş bir şehir olarak birkaç adım öne çıktığı açıkça görülüyor.
Ziraat Mühendisleri Odası’nın seçimleri yapıldı. Seçimlerden önce yazdığım yazıda aynı görüşteki listelerin birleştirebileceğini söyledim. Ancak, iki liste bazı kurumları hedef alarak, seçime girdi. Bunun için Muazzez Hanım kırmızı listesine ‘Bağımsız Ziraat Mühendisleri’ adını verdi. 9. olağan genel kurulda Muazzez Günay’ın başkanlığındaki liste diğer iki listeye fark atarak, seçimi kazandı. Muazzez Hanım listesinde Çetin Toraman, Zeveaiddin Özcan, Duygu Doğandor ve Şengül Büyükaksoy var. Listedeki yönetim kurulu üyeleri çevresi geniş kişilerden oluşuyordu. Odalara yapılan veya yapılmaya çalışılan siyasi etkilerden sıkılan Ziraat Mühendisleri kendilerini ifade edecek listenin Bağımsız Mühendisler grubunun listesi olduğuna inanınca, başarı da geldi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!