Özel Kalem Dergisi isimli bir dergi var. Dergi, politik bir dergi değil. Siyasi yelpazenin çeşitli yerlerindeki yerel yönetimlere ve belediye başkanlarına aynı uzaklıkta bulunuyor. Onlardan haberler veriyor. Belediye başkanları ile söyleşiler yapıyor.
Yerel yönetimler konusunda otorite olan çeşitli üniversitelerimizden öğretim üyeleri, ülkemizin seçkin bilim insanlarından oluşan jürinin oluşturduğu bir ekipte 11 yıldır her yılın son ayında dergi ‘ Özel Kalemler Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri’ veriyor. 11 yılda 300 belediyeye ödül verdiler. Bu yıl tören yapamadılar. Çevrimiçi olarak internet üzerinden ödüller dağıtıldı. Mesela Eskişehir’de bir kişi çıkarak kafasına göre, ödül dağıtıyor. Herkesi çağırıyor. Bununda öyle olduğunu zannettim. Ancak, jüriyi görünce olayın ciddiyetini anladım. Çevrimiçi törene katıldım. Eskişehirli olarak sevindim.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İpek Böcekçiliği Projesi ve Akıllı Durak yolcu Bilgilendirme Sistemi ile ödüle layık görüldü. Tepebaşı Belediyemizde ödülü ‘Uluslararası işbirliği’ kategorisinde Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi ile layık görüldü. İki belediyemizin ciddi çalışmalar içinde olduğunu görmek, bir Eskişehirli olarak beni de gururlandırdı. Evde oturduğum yerden ödül törenini büyük bir keyifle izledim. Ülke çapındaki belediyelerimizin projelerini Prof. Dr. Ruşen Keleş, başkanlığındaki bir ekip değerlendirdi. Jüri’nin kimlerden oluştuğunu öğrenmek isteyen okurlarımız, derginin sitesine girerek daha ayrıntılı bilgi alabilir.
İPEKBÖCEKÇİLİĞİ
Kurtuluş Savaşından önce sadece Bilecik’te 100’ün üzerinde ipek üreten tesis vardı. Yunan geri çekilirken ya da bozguna uğrayarak çekilirken, bu tesislerin tamamını yaktı, yıktı. Bilecik ve devamında Mihalgazi ve Sarıcakaya’da ipekböcekçiliği cumhuriyet döneminde uzun süre ilgi gördü. Üreticilere iyi bir gelir kaynağı da oldu. Ama 1980 den sonra Özal iktidarları ile her şey tersine döndü. İpekböcekçiliği çok küçüldü. İpekböcekçiliği yapılan bölgede bulunan dut ağaçları verimli olmadıkları gerekçesiyle kesildi. Dut bahçelerinde ağaçlar kesilince başka ürünlerin yetiştirilmesine çalışıldı. İpekböcekçiliği çok küçük bir alanda yapılmaya çalışıldı.
Yılmaz Hoca çevrimiçi olarak düzenlenen törende Eskişehir’i anlatan güzel bir konuşma yaparken, ipekböcekçiliğini geliştirmek istediklerinin de altını çizdi. Çin’in Türkiye’de içine alan ‘Bir kuşak, bir yol’ projesinin önemine değinen Yılmaz Hoca, Çin’den başlayan ve Türkiye’yi de kapsayan ‘İpek Yolu’ projesinin önemine değinerek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Çin’de kardeş şehri bulunduğunu, ilişkileri güçlendirmeye önem verdiklerini söyledi.
ÇİN İLE İLİŞKİLER
Yılmaz Hoca’nın, Çin ile ilişkileri Anadolu Üniversitesi rektörlüğü döneminde, eğitim alanında başladı. Şimdi, dünyadaki ekonomik gidişatta Amerika’yı geçen Çin’in önemi yavaş yavaş kavranırken, Yılmaz Hoca’nın dünyadaki yeni gelişmeleri ve gidişatı yakından gördüğü ve yorumladığı anlaşılıyor. Çin’in ‘Bir kuşak, Bir Yol’ projesi 2013 yılının sonunda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Kazakistan’da Türk Dünyasının katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşma ile başladı. Yüzyıllar önce kesintiye uğrayan ‘İpek Yolu’ projesi yeniden başlamış oldu. Türkiye bu işten ekonomik olarak büyük değer elde edecek. Türk Dünyası ülkeleri ile söz sahibi olacak. Eskişehir’in de Büyükşehir Belediyesinin projeleri ile olaya ortak olduğu görülüyor.
![]() |
Küresel Salgına bütün dünya ile birlikte ülkemizde formül arıyor. En son olarak hafta sonu ve gece kısıtlama kararları alındı. Toplumla iç içe olan pastane, lokanta gibi eğlence mekânları faaliyetlerini geçici olarak durdurmak zorunda kaldı. Eskişehir’de Sokak hayvanlarının çok olduğu biliniyor. Hiçbir Eskişehirlinin de sayının çok olmasından bir şikâyeti yok. Kısıtlama döneminde duyarlı hemşerilerimiz başta olmak üzere, Tepebaşı Belediyemiz sokak hayvanlarına yiyecek bıraktı. Çok kişinin kısıtlamalar nedeniyle evlerinde oturmak zorunda olduğu bir dönemde, bunlar hepimiz adına sokak hayvanlarına sahip çıktı.
![]() |
Şehrimizde korona virüse yakalanan hemşerilerimizin sayısında müthiş bir artış var. Çevremizdeki çemberde daralıyor. Hayatını kaybeden hemşerilerimize üzülüyoruz. Evlerinde karantina da olan hemşerilerimizin imdadına Büyükşehir , Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerimiz yetişiyor. Üç belediyemizde karantinada hemşerilerimizin yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. Onların zor durumda kalmasına izin vermiyor. Ayrıca, böyle bir dönemde Aşevlerini açık tutmak sıcak yemek çıkarmakta büyük önem taşıyor. Kendilerine hemşerilerimiz adına teşekkür ediyoruz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!