Ocak ayı ülkemizde sanki suikastlar ayı olmuş. Uğur Mumcu, Ali Gaffar Okkan, Metin Göktepe, Hrant Dink, Onat Kutlar, Muammer Aksoy’u Ocak ayı içinde uğradıkları saldırılarda kaybettik.
Peki, niye alanlarında önemli kişiler hedef seçiliyor. Bu sorunun cevabı çok açıktır. Emperyalistler, Türkiye’de çeşitli dönemlerde iç kargaşalıklar çıkarmak istiyorlar. Bunun içinde önemli kişileri hedef seçiyorlar. Peki, emperyalistler bu çabaları, başarıya ulaşır mı? Bu güne kadar ulaşmadığı görüldü. Bundan sonra da ulaşması mümkün değildir.
ALİ GAFFAR OKKAN
Ali Gaffar Okkan, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nün çeşitli kademelerinde görev yaptı. Baş komiser, şube müdür yardımcısı, şube müdürü ve Emniyet Müdür yardımcılığı görevinde bulundu. Emniyet müdürlüğümüzün stratejik şubelerinde görev yaptı.
O Emniyet Müdür yardımcısı olarak görev yaparken, Eskişehirspor’da bugünlerde yaşanan krizin benzeri vardı. Kulüp kapanmak üzereydi. Kulüp başkanlığına rahmetli Emniyet Müdürü Atilla Aytek geldi. Kulüple ilgili çalışmaları yürütmekte Ali Gaffar Okkan’a nasip oldu. Kulübün her şeyi ile bir dönem Ali Gaffar Okkan ilgilendi. Ayrıca, birde Okkan’ın ilgilendiği Avrupa Kupalarına kadar yükselen Polisgücü hentbol takımı vardı. Emniyetin ağır yükü ile iki önemli takımın fiilen yöneticiliği de Gaffar Müdürün omuzlarındaydı.
Eskişehir Emniyet Müdürlüğünde o dönemde il müdürlüğüne yükselen başka bir müdür olmadı. Eskişehir’de göz dolduran Ali Gaffar Okkan müdür, genel müdürlüğünde dikkatini çekince Kars iline İl Müdürü olarak atandı. O dönemde Okkan’ın Eskişehir’den gitmesine Eskişehirliler gibi biz gazetecilerde üzülmüştük. O hepimize çok yakında. Bizim da Gaffar Ağbimizdi. Onu kızdırdığımız zamanlarda oluyordu. Ancak, birlikte sohbet ettiğimiz, oyunlar oynadığımız zamanlarda oldu.
DİYARBAKIR’A MÜDÜR
Kars’ta Gaffar Müdürü ziyarete gideni duymadım. Bizler ona daha çok batı illerinin yakıştığını düşünürdük. Çok kibar ve iyi giyinirdi. Diyarbakır Emniyet Müdürü olunca, Eskişehir’den bazı gazetecilerde Diyarbakır’a onu ziyarete gitti. Yolu Diyarbakır’a düşen her Eskişehirli de onun mutlaka bir çayını içti.
Takvimler 24 Ocak 2001 tarihini gösterdiğinde, Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan valilik binasına giderken, beş polis memuruyla pusuya düşürülerek şehit edildi. Ali Gaffar Okkan, 1997 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak atandığında, ilk günden itibaren hem Diyarbakır için hem de Türk polisi için ilk sayılabilecek uygulamaları hayata geçirmişti.
Polisin halktan kopuk olamayacağını düşünen Okkan, her hafta esnaf ziyaretleri yaptı. Hatta “bir sıkıntınız olursa beni arayın” diyerek herkese cep telefonu numarasını verdi. Diyarbakırspor’un her maçını gittiği gibi, takım ile yakından ilgilendi. Süper lige yükselmesini sağladı.
Diyarbakır ile kısa sürede bütünleşen Gaffar Müdür, terör örgütlerinin istenmeyen adamı oldu. Çünkü terör örgütleri Emniyet müdürünün, polisin dolayısıyla devletin vatandaşı ile barışık ve iç içe olmasını istemiyordu. Okkan, şehit edilmeden kısa süre önce düzenlediği basın toplantısında, öldürüleceğine dair istihbarat almıştı. Fakat “Diyarbakır benim evim, bana burada bir şey olmaz” diyerek daha büyük çapta güvenlik önlemi almamıştı, kaçmamıştı.
Cenaze günü Diyarbakır’da adeta hayat durdu. Esnaflar dükkânları açmadı, neredeyse bütün Diyarbakır Okkan’ı birlikte uğurladı. Gaffar Okkan’ın adı ölümünden sonra Diyarbakır’da doğan birçok çocuğa verildi. Diyarbakır spor onun için marş besteledi. O çocuklar bugün genç insan oldular. Onu unutmadılar, onun adını taşımaya devam ediyorlar.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!