Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bizlere Osmanlıdan mirastır. 1826'da padişah II. Mahmut devrinde İstanbul'da batılı bir bando oluşturmak düşüncesiyle Mızıka-ı Hümayun adı ile kurulan topluluk, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın temelini oluşturur.
Mızıka’ı Humayun 1924 yılında Gazi Mustafa Kemal'in isteği ile İstanbul’dan Ankara'ya taşındı ve 1932 yılında Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası adını alarak Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak hizmetlerine devam etti. 1957 yılında Riyaset-i Cumhur Senfoni Orkestrası adını almış orkestra günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ismi ile konserlerine devam ediyor.
DON GÖMLEK İZZET PAŞA
Padişah 2. Mahmut’un isteği üzerine Osmanlıyı çok sesli müzik ile tanıştırmak için İstanbul’a İtalyanların ünlü bestecisi ve müzik adamı Giuseppe Donizetti davet edilir. O da daveti geri çevirmeyerek gelir. Mızıka-ı Hümayun kurulur. Donizetti, 28 yıl boyunca Osmanlı Devletine hizmet için çalışır. İzzzet Paşa unvanının alır. Paşa yapılır. 2. Mahmut için Mahmudiye Marşı’nı çok sesli olarak besteler. 2. Mahmut’tan sonra tahta geçen Sultan Abdülmecit döneminde de görevini sürdürür. Osmanlıya, padişahlara marşlar bestelemeye devam eder. İstanbul da halk, adı İzzet Paşa olarak değişen Donizetti’ye ‘Don gömlek İzzet Paşa’ lakabını takarlar.
YENİ BİNAYA 28 YILDA KAVUŞTU
Dünyanın konserlerine devam eden en eski orkestrası unvanına sahip olan kısa adı CSO olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, dünya çapında bir orkestradır. 28 yıldır bitirilemeyen CSO’nun binası Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gayreti ile bitirildi. Bitirilen binada öyle gelişi güzel bir senfoni orkestrası binası değildir. Dün bizzat Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da katılımı ile açılışı yapılan bina, önümüzdeki günlerden itibaren tüm dünyanın dikkatini çeken bir bina olma özelliğine sahip olacaktır.
Ankara’ya giden herkes bu binayı görecek. Konsere gitmese bile önünde fotoğraf çektirerek, sosyal medya hesaplarından paylaşacaktır.
SENFONİYE, OPERAYA KARŞI ÇIKMAK
Eskişehir’deki Opera binası, Yılmaz Hoca göreve geldiğinde inşaatı düğün salonu olarak devam ediyordu. Yılmaz Hoca, inşaatı devam eden binanın projesinde değişikliler yaptırarak, binayı opera binası haline getirdi. Tramvay da sefere başlayınca, Opera binası son durak oldu. Tüm dünyada opera ve senfoni orkestralarının binaları bulundukları kentlere değer katar, prestij sağlar. Yatırımcı çeker. Eskişehir’e yatırım yapabilir miyim? diye gelen yabancı birçok yatırımcının Eskişehir’de opera binası ve senfoni orkestrası olduğunu öğrendiğinde tereddüt etmeden yatırıma yöneldiğini bizzat yaşadığım örnekler ile biliyorum.
Daha öncede yazmıştım. Yılmaz Hoca, Şehir Tiyatrolarını kurduğunda kendi kendime” Tiyatro kurmakta önemlidir. Ancak, senfoni orkestrası kurmak daha önemlidir” diye düşünmüştüm. Şehir Tiyatrosundan iki yıl sonra Senfoni Orkestrası kurulduğunda gerçekten şaşırmıştım. Bugün Samsun’da, Antalya’da bakanlığın opera genel müdürlükleri de var. Bunlar o yörenin kültür seviyesini biraz daha yükseltmek için kurulmuşlardır. Eskişehir’de ise opera binamız var. Kurulu operamız olmamasına rağmen, opera olan yerlerdeki yurttaşlarımızın çok üstünde bir kitle operaya gidiyor. Yerleşik operaları olanlarında operalarını biz izliyoruz. Şehir Tiyatrolarının yıllık seyircisi 100 bine ulaştı. Senfoninin de şimdilik 30 bin seyircisi var.
ELEŞTİRMEK KOLAY
Bazen belediye meclislerinde veya başka yerlerde senfoni orkestrası eleştirisi yapılıyor. Ne olacak deniliyor? Paralar nereye gidiyor, deniliyor. Az sayıda da olsa hemşerilerimiz bunu yapıyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının yeni binasını gördükten sonra, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası için olumsuz görüş içinde olanlar, bu görüşlerini değiştirir. Ben olsam, tersinden düşünürüm. Eskişehir’e yerleşik bir opera kurulmasını isterdim. Opera binasının büyütülmesini, en az 3 bin kişilik bir bina yapılması için çaba gösterirdim. CSO’nun binasını görmeye gideceğim. Ortalık düzelsin. CSO’nun Şefi Cemi Can Deliorman da Eskişehirlidir. Adaşıma da yeni bina hayırlı olsun.
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!