Eskişehirliler, İlyas Küçükcan’ı yakından tanırlar. Kendisi 1949 yılında Çifteler Köy Enstitüsünden mezun olduktan sonra, tam 13 yıl o günkü şartlarda köy öğretmenliği yapmıştır. 35 yıl Milli Eğitim Bakanlığımızın çeşitli birimlerinde çalıştıktan sonra, emekli olarak köşesine çekilmemiştir. Doğduğu ilçe Seyitgazi başta olmak üzere, Eskişehir’e dolaysıyla Türkiye’ye hizmeti sürdürmüştür.Küçükcan, eşime akrabada olmaktadır. Ben Küçükcan’ı ilk önce ülkemizin önemli bir eseri olan Seyyid Battal Gazi ve Külliyesi ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanıdım. Külliye o günlerde fiziki olarak kötü durumdaydı. Kütüphanesine hırsız girmişti. İlyas Küçükcan ve arkadaşları bugünde faaliyetine devam eden Seyyid Battal Gazi Vakfı’nı kurarak, külliyeyi fiziksel anlamda ayağa kaldırdılar. Uzun yıllar bakımını yaptılar. Küçükcan, vakıf başkanıyken ‘Seyyid Battal Gazi ve Külliyesi’ isimli bir kitap çıkardı. O güne kadar bu konuda yapılmamış araştırmayı yaptı. Hatta kitabından benimde külliye ile ilgili çektiğim bazı fotoğrafları kullandı.
Küçükcan, geçtiğimiz günlerde son olarak yazdığı ‘Öncesi ve sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü’ kitabıyla 73 yıldır verilen Yunus Nadi, sosyal bilimler ve araştırma ödülünü kazandı. İstanbul’da yapılan ödül töreninde Küçükcan”
Köy Enstitüleri Başöğretmen Atatürk’ün 1935’te Samsun’da öğretmenlere söylediği ‘Eğitimdir ki bir ulusu yüce, bağımsız ve özgür bir toplum olarak yaşatır ya da onu yoksulluğa sürükler’ özdeyişinin ilk bölümde tanımlanan modelin en seçkin örneğidir” dedi.
İlyas Hoca, hepimizin hocasıdır. Çalışmalarına devam edecektir. Bu ödül onun aldığı son ödül olmayacaktır. Bizde kendisini kutluyor, yeni çalışmalarını bekliyoruz. Onun takip etmeye şehir adına devam edeceğiz.
İranlı sanatçı Mohsen Namjoo bugünlerde çokça dinleniyor. Farsça’yı bilmeyenler bile Namjoo’nun kulağa hoş gelen melodilerini dinliyorlar. Özellikle İranlı sanatçı Namjoo’nun ‘Toranj’ isimli şarkısı en çok dinlenen şarkıların başında geliyor. Farsça ve Türkçe birbirinden çok etkilenen iki dildir. Toranj’ın Türkçe karşılığı turunç’tur. İranlı minyatür resim sanatçısı Kamyar Karami yeğeni Suzi Solmaz ile Toranj isimli minyatür resim sergisi açtı. Odunpazarı’nda müzeler kompleksinde açılan sergi 15 Ağustos tarihinde sona erecek. Sanatseverler bu sergisi mesai saatleri içinde ücretsiz olarak gezmelidir. Toranj yani Turunç İran da çok yetişir. Ve İranlılar bizim limon yerine bu meyveyi kullanırlar.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!