Her şeyden önce dünyanın en güvenlikli şehirlerin ilk 10’un da olmak çok önemli bir olaydır. Türkiye’de pek çok il var. Ama Eskişehir ilk onda yerini aldı. Yerleşik yaşama geçen insan için ilk sorun güvenlik sorunuydu. Şehirlerde veya köylerde önce ilk önce huzur sorununu çözer. Sonra ise, diğer sorunlarla uğraşmaya başlar.
Ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgesindeki illerde orman yangını çıktı. Millet olarak kenetlenerek, yangınları söndürdük. Tartışmalar, siyasi çekişmeler ortaya çıktı. Bunun bence önemi yok. Milletin kenetlenmesi önemlidir. En güzel fotoğrafta köylülerin evlerindeki su tankerleri ile göletlere, helikopterlerin su alması için su takviyesi yapmasıdır.
Eskişehirli olarak, Eskişehir’i tarif ederken dünyanın en güvenli şehrinin başında geldiğini söyledikten sonra eğitim ve sağlıkta ülke normları üstünde olduğunu da söylüyoruz. Devlet ve özel hastanelerimiz ile komşu illeri bırakın, komşu ülkelere bile sağlık hizmeti veriyoruz. Yurtdışından gelen yabancı hastalar, medyaya pek çıkmadıkları için haberleri yapılamıyor. Belki bunun için sağlık turizmi denilen olayın farkında değiliz.
SAĞLIKTA LOJİSTİK
Eskişehir demiryolu ve havacılıkta lojistik üst olmasını tartışırken, sağlıkta olduk. Bunu görmemiz gerekiyor. Tabii ki, bazı arkadaşlar gelişi güzel, görmeden gidip bakmadan bazı hastanelerin Kovid merkezlerinin kapatıldıklarını yazsalar da durum böyle değildir. Mesela Denizli’nin Buldan ilçesinde çıkan orman yangınını söndürürken, alevlerin arasında kalan 50 yaşındaki Yaşar Kozakbaş, feci şekilde yandı. Türkiye’nin en gelişmiş yanık merkezinin Eskişehir Şehir Hastanesi’nde olduğu için itfaiyeci Kozakbaş, Eskişehir’e getirildi. Vücudunda yüzde 40 oranında ve 3'üncü derece yanıklar bulunan Kozakbaş, "Yangın her taraftan beni çevirmiş. Yapabileceğim hiçbir şey yok. Ya oturup yanacağım ya da 100 metrelik bir kekik tarlası var, oraya çıkarsam kendimi kurtaracaktım" dedi. 30 yıllık orman muhafaza memuru, evli ve 2 çocuk babası Yaşar Kozakbaş, yangının söndürülmesi için üzerine düşeni yaptı. Şimdi Kozakbaş Şehir Hastanesinin zaman doktorlarına emanettir.
Şehir Hastanemizin Yanık Tedavi Merkezi sorumlusu Dr. Bülent Çağlar’ın iki kez ameliyat yapıldığını belirterek, kısa sürede tedavisinin tamamlanacağınız söyledi. Kozakbaş’a geçmiş olsun diyoruz. Hastanemizle gurur duyuyoruz.
![]() |
Köprübaşında heykeli bulunan Cengiz Topel’in Eskişehirliler için anlamı büyüktür. Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel Türk Hava Kuvvetlerinin 1964'te Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda uçağı isabet alan ve paraşütle atlamasının ardından Rum askerlerince esir alınarak şehit edilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi olarak tarihe geçmiştir. Topel’in adı bugün Kıbrıs ve Türkiye’de pek çok yere verilmiştir. Kıbrıs’a düşen uçak Eskişehir’den havalanmıştır. Kıbrıs’a paraşütle atlamak zorunda kalan Topel, Lefke, Gaziveren, Elye ve Çamlıköy Türk yerleşim birimleri arasında bulunan Peristeronori isimli Rum köyü yakınlarında bir asfalt yola indi ancak olay yerine gelen 3 Rum askerince esir alındı. Topel'in mermisinin bitimine kadar kendisini koruduğu ve yanına kimseyi yaklaştırmadığı söyleniyor. Esir düşen Topel, kendisinin, uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu şehit düştüğü belirtiliyor. Onu anısına Eskişehir’de Köprübaşına dikilen heykeli, her gün olayı ve Cengiz Topel’in kahramanlığını bize hatırlatıyor. Onu kaybettiğimizin yıldönümünde minnet ve şükranla anıyoruz.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!