Son yıllarda her yıl Kalabak suyu üzerinden mutlaka şehirde bir polemik çıkıyor. Sonra yine Kalabak suyu artan ilgiyle içilmeye devam ediyor. İklim krizinin çokça konuşulduğu bir ortamda Kalabak suyuna sahip çıkmak önem taşıyor. Küresel Salgından önce özellikle kadın hemşerilerimizin içinde bulunduğu geniş bir kitle gruplar halinde Kalabak Su tesislerini ziyaret etti. Suyun damacanalara nasıl dolduğunu izledi. Gezenler, modern tesisi gezmenin mutluluğu ile evine döndü. Bende böyle bir grupla gezerken, tesadüfen karşılaştığım ülkemizin pet şişelerde su üretimi de yapan bir holdingin genel müdürü “ Hiç kimsede böyle bir tesisi yok. Söylemek zorundayım” demişti. Bir Eskişehirli olarak bu sözlerden ziyadesi ile mutlu olmuştum.
Peki, yılda bir kere polemik niye çıkıyor? Kalabak suyu tesislerinin yönetiminde bir hata mı var? ESKİ’nin genel müdürü bir süre önce değişti. 30 yıldır Yılmaz Hoca ile yürüyen Oğuzhan Özen genel müdür oldu. Son olayla Kalabak tesislerinde yapılacak yönetici değişikliği ile kurum daha istikrarlı hale gelecek mi? Özen ile uyum sağlanmış da olacak mı? Yılmaz Hoca’nın ESKİ’ye artık siyaset giremeyecek diye konuşması ne anlama geliyor?
TRAKTÖRLÜ DÖNEM
Kalabak suyunun Eskişehir’de dağıtımının yapıldığı at arabalı döneme yetişemedik. Ama Kalabak suyunun traktör römorku ile dağıtıldığı dönemi biliyorum. O zaman Eskişehir’in büyük çoğunluğundaki evler tek katlıydı. Herkes traktörün korna sesini duyduğunda sokağa çıkar, toprak testilerde Kalabak suyunu alırdı. Dağıtım görevlisi traktör kasasındaki deponun içindeki Kalabak suyu testiye dökmek için çeşmeyi açar dolduruldu. Kalabak suyunu soğuk içmek lezzetine daha çok varmayı sağlar. Kışta olsa, soğukta olsa testi, içinde Kalabak suyu soğuk içilmelidir. Şekerimsi tadına varabilmek için buz gibi sudan içmekte fayda var.
ATATÜRK OLMASAYDI
Türkiye’de iki belediye kaynak suyu üretimi yapıyor. Biri İstanbul, diğeri ise Eskişehir büyükşehir Belediyeleri kaynağından ürettikleri suları Türkiye çapında pazarlayabiliyorlar. Atatürk’ün talimatı üzerine elle kazılarak 45 kilometre uzaklıktan getirilen Kalabak Suyu, zaman içinde damacanaya girdi. Damaca içinde Kalabak sularını kullanmaya rahmetli Aydın Arat döneminde başladık. Atatürk olmasaydı, bugün nasıl bir su içerdik, bilemiyoruz. Peki, 12 litre damacanayı 5 TL’ye içebilir miydik? İçemezdik. Eskişehir’de Kalabak Suyunun varlığı diğer su firmalarının fiyatlarını oldukça düşük tutmasına neden oluyor. Başka şehirlerde 19 litrelik damacanalar 20 TL’den aşağıya satılmıyor. Eskişehir’de ise 12.5 TL’yi geçmiyor.
AK PARTİNİN TUTUMU DA YAPICI ÇİZGİDE
Bu dönem AK Partililer daha ılımlı bir çizgi izliyor. Özellikle AK Parti Meclis üyesi Murat Özcan, mecliste partisi adına iyi bir politika izliyor. Sert üslup takınmadan, söyleyeceğini de söylüyor. Önceki günkü meclis toplantısında da Özcan,” Kalabak suyunun tartışılması, konuşulması bence taraflar arasında bir siyasi malzeme olması da hiçbirimizi de memnun edecek bir tarafta değildir. Fakat takdir edersiniz ki bu suyu üreten fabrika ESKİ’nin sorumluluk alanındadır. Damacananın içerisinde bazı borular, çamurlar ile karşı karşıya kaldık. Bazen şöyle bir şey oluyor. Bu konuda sorumlu olan kişilerin sorumluluğunu yerine getirmeden böyle bir durumun olmasından kaynaklı bir teori. Sorumlular da kabahat olmuyor da sanki bunu dile getirenlerde bir kabahat varmış gibi, sanki markasına zarar veren biriymiş gibi bir pozisyon alıyoruz”.
HOCA: “SİYASETİ SOKMAYACAĞIM”
Kalabak suyunda sıkıntı damacana sıkıntısı ile başladı. Genel müdür değişikliğine gidildi. İşi dışında, yaptığı işlerle de mahkemelere düşen genel müdürün balonu damacana sıkıntısı ile patladı. Genel müdürün istifasını isteyen Yılmaz Hoca, o günlerde bana” Genel müdür değişecek. Atama yaptığım kavun değil ki, damacanada beceriksizliği ortaya çıktı. ESKİ’yi tıkır tıkır çalıştıracak, siyasete yapmayacak. Siyasete karışmayacak bir genel müdür gelecek” dedi. Yılmaz Hoca’nın 30 yıldır sağ kolu Oğuzhan Özen’i işaret ettiği ortaya çıktı. Belediyeciliğin okulu olmadığı içinde Oğuzhan Özen, Yılmaz Hoca’nın sağ kolu olarak belediyeciliği yerinde öğrendi. ESKİ’ye genel müdür oldu. Şu son damacana olayı da, Oğuzhan Özen’e uyumlu bir Kalabak su yönetimi ile çözecek. Yılmaz Hoca’nın ESKİ siyaset yapamayacak, açıklamasından sonra göreve gelen Özen’in özellikle kırsal alanlarda başarılı çalışmalarını Eskişehirliler ile birlikte yakından izliyoruz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!