Eskişehir’e yerli turistler genellikle hafta sonları ya da resmi veya dini tatil günlerinde geliyor. Hafta içi Eskişehir’de pek turist görmek mümkün olmuyor. Yani, yerli turist en fazla 1,5 gün Eskişehir’de zaman geçiriyor. Turistin en çok gezdiği yerde Odunpazarı Meydanı oluyor. Turist 1.5 gün yerine 3 gün Eskişehir’de kalsa, kent ekonomisi uçacak.
Odunpazarında oturduğum için hafta sonları evden çıkarak Odunpazarı meydanına geldiğimde, gideceği yeri arayan turistlerle karşılaşıyorum. Onlara ücretsiz rehberlik yapıyorum. Yıllardır da, düşünürüm. Şu turistlerin eline Eskişehir’de gidebilecekleri yerlerin bir haritası verirsin. Harita filan yok. Turist ezbere aradığı yerleri bulmaya çalışıyor.
18 BİN KİŞİ GEZDİ
Dün Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, turizmin geliştirilmesi kapsamında ‘Turist bilgi noktalarını’ hayata geçirdi. Bundan sonra, ETO’nun rehberleri ve açtığı stantlar turistleri, Odunpazarı meydanı ile birlikte gar ve çarşı da karşılayacak. Bilgi verecek. Turistler bilinçli olarak Eskişehir’de dolaşacaklar. ETO Başkanı Güler, Eskişehir Ticaret Odası’nın geçtiğimiz Mayıs ayında açtığı Ticaret ve Sanayi Müzesinde yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi verirken, üç ayda ETO’nun müzesini 18 bin kişinin gezdiğini söyledi.
İKİ TESCİLLİ MÜZEDEN BİRİDİR
Eskişehir’de son yıllarda müze sayısı arttı. Ancak, müzelerin standartlara uygun açılmasını sağlayan, dünya çapında geçerli bir standart ölçüsü vardır. Eskişehir’de bu standartlara uyan iki müze vardır. Biri Ticaret Odasının müzesi diğeri ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Arkeoloji Müzesidir. Müze dedikten sonra, herkesin evinin bir köşesinde eski eserler vardır. Yani, eskiye meraklı her vatandaş özel müze sahibi konumunda kendisini görebilir.
EVLİYA ÇELEBİ NE DİYOR?
Neyse, Biz ETOMÜZE de başkan Güler ile toplantı halindeyken, ETO’nun ‘Turist Bilgi Noktaları’ çalışmalarına başlamıştı. Yerli turistler, bilgi noktalarındaki iki görevliden, gidecekleri yerler hakkında bilgi alıyordu. ETO’nun Eskişehir’e gelecek yerli turistlere vermek için hazırladığı ‘Eskişehir Şehir Haritası’ kapsamlı bir harita oldu. Haritanın arka yüzünde ise, Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesinde’ Eskişehir için yazınlara da yer verildi. Tabii bu arada haritanın arka yüzünde Eskişehir’in yemek kültürü de resimli olarak yer aldı. Kısacası, haritada bir turistin şehirde gezerken hayatını kolaylaşacak her şey var.
İNANÇ TURİZMİ OLUR MU?
ETO Başkanı Metin Güler’in kafasında turizm ile ilgili pek çok proje bulunduğunu dünkü konuşmasından öğrendik. İnanç turizmi konusunda proje geliştirmeye çalışıyor. Yüksek Hızlı Trenin hatları sürekli gelişiyor. Güler, Yüksek Hızlı Tren kullanılarak, İstanbul, Bilecik, Eskişehir, Konya arasında inanç turizminin yapılabileceğini söylüyor. Hızlı Treni kullanan yıllık 23 milyon yolcunun, Eskişehir’e inmesi ve şehirde kalması düşünülüyor. Böylelikle Eskişehir’de turizmim önü açılacak. Bu durumu da, en çok Eskişehir’in ticaret erbabı sevinecek. Ütopya olmazsa, hiçbir şey olmaz. Ütopya olacak ki, plan ortaya çıksın. Hayaller gerçekleşebilsin. Sonrada şehir kazansın. ETO en başta üyesi olan ticaret erbabını düşünerek, çalışmalar yapıyor. Müze, ‘Turist Bilgi Noktası’ bu çalışmaların başında geliyor. Yine ETO’nun uygulamaya koyduğu Tren Garı- Odunpazarı arasında ücretsiz minibüs seferinin turizme büyük katkısı olur. Hızlı Tren ile gelen turistler kolaylıkla turizm bölgemize ulaşabilecek. Ya da turizm bölgemiz Odunpazarı’ndan, hızlı trene ulaşacak. Uygulamada konunun nasıl ilgi göreceğiniz hep birlikte göreceğiz. Sonuç olarak Eskişehir Ticaret Odası, ciddi bir biçimde Eskişehir’in turizmine hepimizin adına el attı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!