TÜYAP’ın Türk insanının yaşamına girmesinden sonra, ciddi ve modern anlamda fuarlarla tanıştık. Çocukluğumuzda panayırlar vardı. İller, ilçeler hatta daha küçük yerleşim yerlerinde açılırlardı. Tozun, toprağın içinde faaliyet gösterirlerdi.
Nasıl ki, insanlı derebeylik ve klanlıktan sonra, feodal toplum ve kapitalist topluma geçtiyse, ortaçağ yerini modern çağa bıraktıysa, Türk insanı da panayır döneminden Tüyap’ın ciddi katkıları sonucu, fuar çağına geçti.
Fuar çağına geçtik de ne oldu? Eskişehirlilerin ‘fuar’ denilince aklına İstanbul’da Tüyap’ın fuarları ile İzmir’de açılan fuar akıllarına gelirdi. İstanbul’daki Tüyap’ın inşaat ve yapı fuarlarına Eskişehir’deki meslek odaları üyelerini götürmek için otobüs kaldırıldı. Bursa bile bu konuda bizi yıllar önce geçmişti.
TARTIŞMA 50 YIL SÜRDÜ
Eskişehir Ticaret Odası Başkanımız Metin Güler’in dediği gibi Eskişehir 50 yıldır ‘fuarı’ tartışıyordu. Güler, ETO başkanı olunca, arkadaşları ile birlikte kulaklarını her türlü söylentiye tıkayarak, fuar alanını ETO’nun envanterine kattılar. Artık, Eskişehir’den İstanbul’a, Bursa’ya veya Konya’ya odalar, dernekler üyelerini fuara taşımak otobüsler kaldırmayacak. Tam tersine bir durum olacak, o şehirlerden otobüsler ya da hızlı trenler yurttaşlarımızı Eskişehir’e fuara getirmek için taşıma yapacaklar.
DÜNDEN İTİBAREN HEYECAN ARTTI
ETO üyelerinin her seçim döneminde “Oda bize sadece belge veriyor. Biz ise aidat veriyoruz. Başka şeylerde yapmalıdır. Eskişehir ticaretini geliştirmelidir” diyorlardı. Birçok üye aidatlarını zorunluluk olduğu için ödüyordu. Şimdi ise, yılda 10 fuarın getireceği ekonomik katkılardan sonra, ETO üyeleri aidat ödemeye koşarak gidecek ve odası ile övünmeye başlayacaktır. Yani, Metin Güler’in birkaç dönemi daha garanti gibi duruyor.
ESKİŞEHİRLİ ŞAİR ANILACAK
TÜYAP’ın bugün Eskişehir’de açacağı kitap fuarına gelince, 150 yayıncı bugünden itibaren 16 Aralık akşamına kadar Eskişehirliler ile buluşuyor. 200 yazar Eskişehir’de kitaplarını imzalayacak. Bu yazarların içinde Eskişehirli olanları da var. 2015 yılında aramızdan ayrılan Eskişehirli şair Sennur Sezer de anılacak. Şairler ölür ancak, şiirleri ölmez, parolası ile anma etkinliğinde Sennur Sezer şiirleri söylenecek. Araştırmacı Atilla Oral tarafından ‘Atatürk ve Eskişehir Fotoğrafları Sergisi’ açılacak. Tüyap’ın birinci Eskişehir kitap fuarı başarı bir şekilde başlayarak sona erecektir. Hatta Türkiye’de düzenlenen kitap fuarları içinde Eskişehir fuarının ayrı bir yeri olacak.
EĞİTİM BAŞKENTİ OLUYORUZ
Bu yıl bitiminde ilki açılan fuar, gelecek yıl 10 kez değişik konularda Eskişehirlilerin karşısına çıkacak. Eskişehir’de açılacak ‘Demiryolu ve Lojistik’ fuarı ise dünyanın sayılı fuarı olacak. Mesela, raylı taşıma şirketleri ile dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren şirketler Eskişehir’deki fuarda tanışacaklar. Anlaşma imzalayacaklar. Bu ayrıca Eskişehir açısından ayrıcalık olacaktır.
Gelecek yıl Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliğinden sonra, Eskişehir Eğitim Başkenti olarak karşımıza çıkacaktır. Kültür Başkentliği de Eskişehir’in kültür ve ekonomisine katkıda bulunacaktır. Fuarcılık ile başkentlik birleştirilerek, ortak çalışmalar yapılabilir. ETO bu olayı da düşünmelidir. Kısacası, Eskişehir’in ekonomisinin ve kültürünün güçlenmesinin ülkemize de katkıları büyük olacaktır. Dünkü toplantıda konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, kimin yaptığı belli olmayan istatistiklerle Türklerin az kitap okuduğunun söylendiğini belirterek, bu durumun doğru olmadığını söyledi. Çeşitli istatistiklerde verdi. Kâğıt sıkıntısına rağmen, kitap üretimi geçen yıla oranla yüzde 1.58 artış göstermiş. Sonuçta, sıkıntılar aşmak için vardır. Fuarımız hayırlı ve uğurlu olsun.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!