UNESCO tarafından yaşayan insani hazine olarak ilan edilen ve 2008 yılında ödüllendirilen dünyaca ünlü Kütahyalı çini ustası Sıtkı Olçar’ı 2010 yılında 62 yaşında kaybettik. Kütahya her fırsatta kendisini anıyor. Anısına müze açtı. Kısacası, Kütahya bu sanatçımıza vefalı çıktı. Onu en verimli çağında yitirmenin ise acısını ve hüznünü yaşmaya devam ediyor.
Kızı Nida Olçar ise babasının izinden gidiyor. Hem Kütahya’da hem de Eskişehir’de çalışmalarını sürdürüyor. İki şehre katkıda bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Nida Hanımın Tepebaşı Belediyesinin atölye-
lerinde Down Sendromlu çocuklarla yaptığı atölye çalışması sonucunda açtığı sergiye gittim. Down Sendromlu çocuklar hepsi birer çini sanatçısı olmuşlar. Gerçekten çocukların yaptığı eserleri görünce şaşırdım. Eğitimin önemini bir kez daha anlamış olduk.
Tepebaşı Belediyesi’nin yıllar önce Down Sendromlu çocukların çalışması için oluşturduğu Gökkuşağı Kafeterya önemli görev yaptı. Bugünden bakıldığında önem daha iyi anlaşılıyor. Yapmaya da devam ediyor. Sergide Down Sendromlu çocukların sevinci görülmeye değerdi. Nida Hanıma sergiye katılanlar büyük ilgi gösterdi. Nida Olçar, Down Sendromlu çocukların çok çabuk kavradıklarını belirterek,” Onlarla kurslara devam etmeyi düşünüyorum. Yeni sergiler açacağız” dedi.
Eskişehir’de sosyal sorumluluk projesi yapanlar veya bu tür engelli bireylere katkıda bulunan Nida Olçar ile daha yakın iletişime geçmelidirler. Dernekleri, bireyleri ve gazetecileri bu tür etkinliklerde görmek isterdik. İyilikleri de geniş kesimlere duyurmak gerekiyor.
Sıtkı Olçar ile benim de anılarım var. Yanılmıyorsam 2005 yılıydı. Kütahya’ya gittiğimde Sıtkı Olçar ile karşılaştım. Beni hemen atölyesine davet ettik. Uzunca bir sohbet yaptık. Sonrada bana çini bir tabak hediye etti. O tabağı gözümüz gibi evimizin duvarında saklıyoruz. Kendisine bir kez daha Tanrı’dan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun.
Dışişleri Bakanlığından sonra, yurtdışında mülkü bulunan Türkiye’nin resmi kurumu Anadolu Üniversitesidir. Anadolu Üniversitemizin rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Almanya’nın Köln şehrindeki Anadolu Üniversitesinin binasında iftar yemeği düzenledi. Yemeğe, Almanya’daki Türk temsilciliklerinde çalışanlar ile Almanya’da görev yapan basın mensupları da katıldı. Çomaklı, Almanya’da verdiği iftar yemeğinde Eskişehir’i anlattı. Anadolu Üniversitesinin yurtdışında yaşayan öğrencilerine veya öğrenci adaylarına yaptıkları çalışmalar ile ilgili mesajlar verdi. Anadolu Üniversitesinin Köln şehrindeki bürosu çok eskidir. Ancak, böyle bir toplantının yapıldığına ilk kez şahit oluyoruz. Çomaklı’nın yaptığı bu çalışma Eskişehir’inde tanıtımına önemli katkı yapacaktır. Dünyada öğrenci bakımı sayısından ilk üçte olan Anadolu Üniversitesi, yurtdışında yaşayan Türklerinde eğitimlerini tamamlayabileceği bir dünya üniversitesi olmuştur. Anadolu Üniversitesinin yurtdışı programlarını daha da geliştireceğine inanıyorum. Türk dünyası da eğitimin içine katılmalıdır. Bulgaristan veya Yunanistan gibi ülkelerdeki Türk azınlıklara yönelikte bir çalışma içine girilmelidir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!