Birkaç yıl önce Türkiye’de ciddi ölçekte tarım yapılan Polatlılar, Porsuk’un tek damla su kalmayan yatağına girerek, susuzluk çekmelerinin nedeninin Eskişehir olduğunu söyleyerek bizi protesto etmişlerdi. O günlerde Eskişehir’deki vali yardımcısı bizi valiliğe davet ederek, bizler aracılığı ile daha tasarruflu su kullanmaları için Eskişehir halkını uyarmamızı istemişti.
O yaz Polatlı gibi Eskişehir’de ciddi su krizi yaşadı. Sonraki yıl çok kar yağımca kötü günleri Polatlılar ya da biz Eskişehirliler unuttuk. Dünya da bir iklim krizi buna paralel bir su krizi olduğunu unutuyoruz. Geçtiğimiz gün Dünya Su Gününde Eskişehir’de de ‘su konusunda’ toplantılar yapıldı. Eskişehir Türkiye’de en az yağış alan üç ilden biridir. Dünya Su Gününde en başta ESKİ genel müdürü Oğuzhan Özen daha sonra Eskişehir’de konu ile ilgili bilim insanları resmi kurumların temsilcileri açıklamalar yaptı. Suyun önemine dikkat çekti.
Bugünlerde dünya savaşını konuşuyoruz. 20. Yüzyıldan 21. Yüzyıla geçerken çok kişi yeni bir dünya savaşının su krizinden çıkacağını savunuyordu. Bugün dünyada gerilimler enerji bölgeleri ile su havalarında düğümleniyor. ESKİ Dünya su gününde dikkatleri su kıtlığına çekmek için küçük basit tahta sandıklar için de küçük pet şişe dağıttı. Suyun sandığa girmemesine vurgu yaptı.
Ülkemizde ilk kez bir firmamız pet şişelerde su satışına başladığında bu işin tutmayacağını her Türk vatandaşının çeşmeye ağzını dayadıktan sonra para vermeden su içeceğini savunmuştuk. Geldiğimiz noktada ciddi anlamda suya erişimde zorluk başladı.
Su gününde Oğuzhan Özen’in konuşmasından şunu anlıyoruz ”Günümüz teknoloji çağında bile dünya nüfusunun yüzde 18’i suya ulaşamıyor. Dünya nüfusunun 30’un dan fazlası da yetersiz su kaynakları ile mücadele ediyor. Türkiye’de yıllık kişi başına 1350 metre küp su miktarıyla su sıkıntısı çeken bir ülkeyiz. Hiç bitmeyecekmiş gibi kullandığımız bu hazinenin bir gün biteceği aklıma gelmelidir”.
Kısacası, Eskişehir’de şimdilik su sıkıntısı çekmiyoruz. Ancak, yaşı barajımız bizlere yetmekte zorluk çekiyor. Yeni su kaynaklarını siyasi tartışmaya girmeden bulmak zorundayız.
![]() |
Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından, T.C. Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Sanayi Odası’nın katkılarıyla Eskişehir’in ilk profesyonel mobilya fuarı olan Eskişehir Mobilya, İç Mimari, Halı, Aydınlatma, Dekorasyon ve Yan Sanayi Fuarı ETO – TÜYAP Fuar Merkezi’nde açıldı.
Fuarın açılışında konuşan Tüyap Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Eskişehir mobilyasının potansiyelini açığa çıkarmayı hedefleyerek yola çıktıklarını, Eskişehir’in ilk mobilya ihtisas fuarında Eskişehir’in önemli üreticilerini, 27 farklı ülkeden ve yurt içinden 20 farklı şehirden gelecek 25.000 sektör profesyoneliyle buluşturduklarını söyledi.
YERLİ VE YABANCI ZİYARETÇİ İLGİSİ
Hollanda, Kanada, Almanya, İrlanda, Bulgaristan, Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Libya, Mısır, Ürdün, Filistin, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Gana, İngiltere, Mauritius, Nijerya, Pakistan, Sudan, Sierra Leone, Togo ve Uganda’dan kayıt yaptıran profesyonel ziyaretçiler için yeni ihracat bağlantıları kurulacak.
Komşumuz İnegöl de henüz mobilyacılığın ‘m’si yokken, Eskişehir’de mobilyacılık adına ciddi bir üretim vardı. Şimdi, belki de elbirliği ile açılan ilk ciddi anlamdaki mobilyacılık fuarı Eskişehir’in bu alanda da yükselişe geçmesine vesile olacak.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!