Eskişehir Ticaret Odası’nın görkemli fuar alanında TÜYAP 2. Kitap Fuarını açtı. 2. Kitap Fuarına, birincisine göre ünlü ve daha çok bilinen yayınevleri katıldı. TÜYAP’ın açtığı 1. Kitap fuarını 88 bin 400 kişi ziyaret etmişti. Ünlü ve tanınan yayınevlerinin katılması ile ikinci kitap fuarında ziyaretçi sayısının 100 bini geçeceğini zannediyorum.
Tüyap’ın kitap fuarlarından önce çeşitli kuruluşlar kitap fuarları düzenliyordu. O kitap fuarları ile Tüyap’ın organize ettiği birinci ve ikinci kitap fuarları göz önüne alındığında olumlu fark ortaya çıkar. Tüyap bu işi başarılı bir şekilde yapıyor. Önceki gün bende akşam saatlerinde fuara giderek, özellikle Türk Tarih Kurumu ile Kültür Bakanlığının stantlarında alışveriş yaptım. İş Bankası ile Yapı Kredi yayınlarının fuara renk kattığını düşünüyorum. İş Bankası yayınlarının Eskişehir’de şubesi var. Yapı Kredinin açması kitapseverleri sevindirdi. Yayınevleri yetkilileri ile görüştüm. Satışların normal düzeyde olduğunu, ekonomik sıkıntıların kitapseverlerin kitaba ulaşmasını da bir ölçüde engellediğini söylediler. Kitap fuarının yelpazesi de geniş tutulduğu için her kesime hitap etti.
Bugünlerde Türk Cumhuriyetleri içinde önemli bir yere sahip olan Kazakistan Cumhuriyeti 28. Bağımsızlık yıl dönümünü kutluyor. Eskişehir’de de Anadolu Üniversitesi Kazakistan’ın 28. Bağımszılık yıldönümünü dün bir törenle kutladı. Törene Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekulı da katıldı. Kazakistan coğrafi olarak Türkiye’nin 3.5 katı büyüklüğünde doğalgaz, petrol ve maden yatakları çok olan bir ülkedir. Ülke Türkiye’nin 3.5 katı büyülüğünde olmasına karşın, nüfusu 15 milyon civarındadır. Kurucu Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev, Sovyetlerin dağılmasından sonra Kazakistan’ı kısa sürede güçlü bir hale getirdi. Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekulı da bağımsızlığın 28. yılında şunları söylüyor:” Atalarımızın dediği gibi ‘Birlik olmayan yerde dirlik olmaz’. Bir olursak sadece bir ülke değil koskoca bir Türk Dünyası olabiliriz. Biz bağımsız devletleriz ama tek yürekten çıkan bir milletiz’’. Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev ise her konuşmasında Türk birliğine dikkat çekiyor. Bende Kazakistan’ın büyük bölümünü gezdim. Almaata’ya ve Nur Sultan’a hayran kaldım. Eskişehir’i Türkistan şehri ile kardeş şehir yapmak için çabalarım oldu. Ancak, başaramadım. Kazakistan’ın kardeş bir ülke olarak gezilmesi ve görülmesi gerektiğine inanıyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!