Dünyada Hayvanat Bahçeleri kapatılıyor. Hayvanat bahçeleri hem büyük masraflar ile ayakta durmaya çalışıyor. Hayvanların doğadan koparılması yanlış bulunduğu için kapatılıyor.
Konunun uzmanları Hayvanat Bahçeleri ile ilgili olarak,”Hayvanat bahçeleri, çok eski çağlarda, hükümdarların ‘bakın benim gücüm nerelere kadar uzanıyor' diyebilmesi için kurulmuş yerlerdir. Aslanla kaplanı, deve kuşuyla lamayı, yani dört ayrı kıtayı tek bir yerde buluşturarak bu güçlerini çok iyi ispatlamışlar. Sonra hayvanat bahçelerinin çocuklara doğayı, canlıları tanıtmak için çok işe yaradığı yolunda bir efsane ortaya atıldı. Ama günümüzde bir hayvanat bahçesinin artık böyle bir işlevi de yok. Bilimsel araştırmalar bizzat yerinde yapılıyor. Doğal yaşamdaki hayvanların, belgeselleri geliştirilen teknikle tüm dünyadaki insanlara ulaşıyor” diyorlar.
Tüm dünyada Hayvanat Bahçeleri yerine doğal botanik parkları yapılıyor. Doğal botanik Parkların yapılmasındaki amaç ise, hayvanları kafeslerden ve yapay hayattan kurtararak, biyo-çeşitlilik artırılmaya çalışılmasıdır. Bu da doğal yollardan yapılıyor.
AYRICA TAHNİT SANATI VAR
Bulgaristan’ın Şumen kentinden hemşerim olan veteriner Ahmet Hamza, 1980’li yılların başında göçle Türkiye’ye gelince, İstanbul’a yerleşti. Bulgaristan da, ölen hayvanları doldurma işini hobi olarak yapıyordu. Hayvanları doldurma işine ‘Tahnit sanatı’ deniliyor. Sanatın incelikleri var. Hamza’nın Bulgaristan’daki çalışmaları nedeniyle, bugün Bulgaristan da bu yöntemle açılmış, 3 tane Doğa Bilimleri Müzesi bulunuyor.
Hamza, Türkiye’ye gelince yaşadığı Pendik’in Güzelyalı semtinde de özel olarak ‘Doğa Bilimleri Müzesi’ açtı. Müzede 1000’e yakın hayvan sergileniyor. Müze yoğun ilgi görüyor. Şumenli Hamza,” Türkiye’de hayvanat bahçelerinde ölen hayvanlar gömülüyor. Değerlendirmek gerekir. Tüm dünya değerlendiriyor” diyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesinde de, çok hayvan ölümlerine rastlanıyor. Sünger yutan timsah ölüyor. Geçenlerde yanlış beslenme sonucu Zebra ve yavrusu ölmüştü. Onlarda gömüldü. Hâlbuki ölen hayvanlar değerlendirilirse, Eskişehir bir müze daha kazanmış olacak. Büyükşehir Belediye Hayvanat Bahçesi yetkilileri, Yüksek Hızlı Trene binerek, Güzelyalı’ya giderek, şu ünlü müzeyi görsünler, Ahmet Hamza ile tanışsınlar. Eskişehir bir müze daha kazansın. Belki bu müzeye de bizim ismimiz verilir.
Niyazi Çapa, Eskişehir’de önemli bir şahsiyettir. Çapa ortopedi ile Eskişehir’i tüm dünyaya açmıştır. Odunpazarı’nda eczacılık müzesinin sahibidir. Çapa ayrıca, Yörük törenlerinde Yörük kıyafetleri ile en gözde katılımcıdır. Bilecik’in Söğüt ilçesinde 738 yıldır Ertuğrulgazi’yi anma ve Söğüt şenlikleri düzenleniyor. Türkiye’nin dört bir tarafındaki Yörükler Söğüt’te buluşuyor.Etkinlikler yapılıyor. Şenliklere katılanlara şifalı pilav ile üzüm dağıtılıyor. Yörük elbiseleri ve kılıcı ile törenlere katılan Niyazi Çapa ise her yaştan insanın yanına gelerek fotoğraf çektirdiği bir Yörük oluyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!